I høstens oppsetting av Peer Gynt, har regissør Alexander Mørk-Eidem valgt å flytte hovedfiguren fra et bondemiljø på 1800-tallet til et talkshow i 2014.
Peer Gynt gjester Skavlan og forteller sin historie, sammen med blant andre Siv Jensen, Erna Solberg, Petter Stordalen, Per Fugelli og Olav Thon.
Kjendisene som gjester programmet fungerer også som rollefigurer fra Ibsens opprinnelige fortelling. Erna Solberg og Olav Thon, spilt av Anne Krigsvoll og Finn Schau, er blant karakterene som dukker opp som troll i Dovregubbens hall.
- Les også:
– Vi har romantisert Peer
Alexander Mørk-Eidem har omskrevet stykket til vår samtid for å være mer tro mot originalen fra 1867.
Alexander Mørk-Eidem har regien, men har også skrevet om Henrik Ibsen til den nye formen.
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix– Ved å skrive det litt om og tydeliggjøre en del av humoren i stykket, så føler jeg den opprinnelige kritikken kommer bedre frem. Vi har en tendens til å se på Peer Gynt som en udelt positiv karakter, mens han er jo en veldig selvopptatt og egoistisk.
Selv om dette ikke er den første eksperimentelle oppsettingen av Peer Gynt, men Mørk-Eidem mener det er en overvekt av nasjonalromantiske versjoner av stykket. karakteren Peer Gynt har blitt romantisert i overkant mye, og vil tydeliggjøre Peers negative sider.
– Vi syns det er trivelig å se Peer danse mellom stabburene med seterjentene, fordi det har blitt en del av vår fellesnasjonale arv som vi er veldig stolte av. Vi har kanskje vannet ut noe av den opprinnelige kritikken i stykket for å kunne hylle det som det største verket i norsk litteraturhistorie.
Ikke redd for å ødelegge Ibsens verk
Eindride Eidsvold, som har hovedrollen i stykket, syns plasseringen av Peer hos Fredrik Skavlan passer Henrik Ibsens opprinnelige tekst godt.
– Disse moderne figurene og denne settingen kommenterer kanskje Ibsen og Peer bedre enn den nasjonalromantiske innpakningen vi vanligvis ser. Skavlan er et av de få tingene vi nordmenn fortsatt kan samles om, så det norske ved stykket beholdes.
Regissøren er ikke redd for at omskrivningen har ødelagt Ibsens opprinnelige stykke.
– Jeg tror ikke vi ødelegger Ibsens opprinnelige poesi, det er veldig mye av teksten som er uendret. Peer Gynt er et viltvoksende verk, det er til tider vulgært men også høypoetisk. Vi har forsøkt å gjøre denne forestillingen så mangfoldig som mulig, med musikalelementer, humor og tragedie.
- Les også:
Peer Gynt, spilt av Eindride Eidsvold, blir intervjuet av Fredrik Skavlan, spilt av Mattias Herman Nyquist, i Nationaltheatrets nye oppsetting av Ibsens klassiker som har premiere 9. august.
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpixSolveig har blitt Shamso
Flere av de musikalske elementene i forestillingen står Amina Sewali for. Hun har tidligere spilt i flere musikaler, men dette er hennes første rolle på Nationaltheatret.
Amina Sewali i rollen som sangeren Shamso.
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpixSewali, som også er musiker, spiller Shamso i stykket. Karakteren er basert på Solveig, som Peer er betatt av, men har nå blitt en muslimsk sanger som synger i programmet.
– Opprinnelig er Solveig en av tidenes minste hovedkarakterer, hun fungerer mest som et symbol. I dette stykket får Shamso mer plass, hun har kanskje også mer bein i nesa enn det Solveig har i originalen, sier Sewali.
Syns tidligere forestillinger er kjedelige
Da Alexander Mørk-Eidem ble spurt om å sette opp Peer Gynt på Nationaltheatret, takket han først nei. Men da han fikk mulighet til å endre settingen til historien om løgneren og egoisten Peer takket han ja.
– Da jeg vokste opp, syns jeg Peer Gynt var kjedelig. Det er først når jeg har blitt eldre at jeg virkelig setter pris på stykket. Ved å gjøre disse endringene håper jeg å overraske publikum. Det syns jeg er en viktig del av teateropplevelsen, også når man ser gamle klassikere.
Eindride Eidsvold spiller Peer Gynt for første gang. Han er glad i originalverket, men har aldri blitt overbevist av forestillingene.
– Jeg er veldig glad i å lese Peer Gynt. Jeg syns det er Norges beste eventyr, det er vital og lekent. Men de forestillingene jeg har sett har ofte vært litt kjedelige og forutsigbare. Å få lov til å jobbe med denne teksten i en litt ny form har vært en gave, og jeg håper at noe av min glede kommer ut i stykket.
- Les også: