Hopp til innhold

Savile-skandalen har kostet BBC 50 millioner

Den interne granskningen etter overgrepsanklagene mot en nå avdød TV-stjerne i BBC har kostet britiske lisensbetalere dyrt.

Jimmy Savile

Jimmy Savile døde i 2011, 84 år gammel. Ett år etter hans død sendte IT en dokumentar som fortalte om utstrakt overgrep mot barn som deltok i programmene. Tre firedeler av ofrene skal ha vært under 16 år - den yngste bare åtte.

Foto: Lewis Whyld / Ap

Den britiske kringkasteren BBC har i dag publisert sin årsrapport, der det kommer fram at granskningen av fjorårets store overgrepssak - mot den nå avdøde programlederen Jimmy Savile - kostet britiske lisensbetalere 4,9 millioner pund, tilsvarende nesten 50 millioner norske kroner.

LES OGSÅ: Rapport: Britisk politi ignorerte Savile-tips i 50 år
LES OGSÅ:

Tre uavhengige granskninger ble igangsatt i kjølvannet av skandalen, som rystet det britiske publikummet i oktober i fjor. BBC valgte å granske arbeidsforholdene i organisasjonen, i tillegg til omstendighetene rundt selve skandalen.

– BBC skuffet både seg selv og britiske lisenbetalere, og vi gjorde betydelige feil i situasjonen som oppsto. Det som har skjedd har svekket BBCs omdømme, selv om det nå ser ut som tilliten er på vei tilbake, skrev Lord Patten, styreleder for BBC i årets rapport.

LES OGSÅ: Knusende politirapport om en overgriper gjennom seks tiår
LES OGSÅ: – Forgrep seg på døende pasienter

Misbrukte minst 214 barn

Jimmy Savile var programleder for noen av BBCs mest kjente programmer i flere tiår. Han er mest kjent for musikkprogrammet Top of the Pops og barneprogrammet Jim'll Fix It.

I fjor ble den nå avdøde programlederen anklaget for en rekke overgrep mot barn og unge, begått på 70- og 80-tallet. I en dokumentar på kanalen ITV ble BBC beskyldt for å ha visst om Saviles legning, men unnlatt å varsle om overgrepene.

Ofrene var både gutter og jenter, noen av dem helt nede i åtte år, og Savile ble senere funnet skyldig i minst 214 tiltaler post mortem. Dette tallet vil trolig øke, ettersom det britiske rettssytemet ennå ikke er ferdig med sin etterforskning.

LES OGSÅ: – BBC dekket ikke over Savile-skandalen
LES OGSÅ: 450 anklager mot Savile

Tilliten dalte

For BBC ble saken snart enda verre.

BBCs nyhetsprogram Newsnight stoppet et kritisk innslag om Saviles overgrep tidlig i 2012, en avgjørelse som ble sterkt kritisert etter ITV-dokumentaren, og som førte til at redaktøren for programmet senere gikk av.

Ifølge årsrapporten dalte folks tillit til BBC kraftig rett etter ITV-dokumentaren, og det er først nå, mer enn et halvt år senere, at tilliten nærmer seg samme nivå som før Savile-saken ble kjent.

LES OGSÅ: BBC brukte lisenspenger på luksushotell og bestikkelser
LES OGSÅ:
Overgrepsstorm mot BBC etter Savile-skandalen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.