NRK Meny
Normal

Savile-skandalen har kostet BBC 50 millioner

Den interne granskningen etter overgrepsanklagene mot en nå avdød TV-stjerne i BBC har kostet britiske lisensbetalere dyrt.

Jimmy Savile

Jimmy Savile døde i 2011, 84 år gammel. Ett år etter hans død sendte IT en dokumentar som fortalte om utstrakt overgrep mot barn som deltok i programmene. Tre firedeler av ofrene skal ha vært under 16 år - den yngste bare åtte.

Foto: Lewis Whyld / Ap

Den britiske kringkasteren BBC har i dag publisert sin årsrapport, der det kommer fram at granskningen av fjorårets store overgrepssak - mot den nå avdøde programlederen Jimmy Savile - kostet britiske lisensbetalere 4,9 millioner pund, tilsvarende nesten 50 millioner norske kroner.

LES OGSÅ: Rapport: Britisk politi ignorerte Savile-tips i 50 år
LES OGSÅ: Jimmy Savile skuldig i 214 overgrep

Tre uavhengige granskninger ble igangsatt i kjølvannet av skandalen, som rystet det britiske publikummet i oktober i fjor. BBC valgte å granske arbeidsforholdene i organisasjonen, i tillegg til omstendighetene rundt selve skandalen.

– BBC skuffet både seg selv og britiske lisenbetalere, og vi gjorde betydelige feil i situasjonen som oppsto. Det som har skjedd har svekket BBCs omdømme, selv om det nå ser ut som tilliten er på vei tilbake, skrev Lord Patten, styreleder for BBC i årets rapport.

LES OGSÅ: Knusende politirapport om en overgriper gjennom seks tiår
LES OGSÅ: – Forgrep seg på døende pasienter

Misbrukte minst 214 barn

Jimmy Savile var programleder for noen av BBCs mest kjente programmer i flere tiår. Han er mest kjent for musikkprogrammet Top of the Pops og barneprogrammet Jim'll Fix It.

I fjor ble den nå avdøde programlederen anklaget for en rekke overgrep mot barn og unge, begått på 70- og 80-tallet. I en dokumentar på kanalen ITV ble BBC beskyldt for å ha visst om Saviles legning, men unnlatt å varsle om overgrepene.

Ofrene var både gutter og jenter, noen av dem helt nede i åtte år, og Savile ble senere funnet skyldig i minst 214 tiltaler post mortem. Dette tallet vil trolig øke, ettersom det britiske rettssytemet ennå ikke er ferdig med sin etterforskning.

LES OGSÅ: – BBC dekket ikke over Savile-skandalen
LES OGSÅ: 450 anklager mot Savile

Tilliten dalte

For BBC ble saken snart enda verre.

BBCs nyhetsprogram Newsnight stoppet et kritisk innslag om Saviles overgrep tidlig i 2012, en avgjørelse som ble sterkt kritisert etter ITV-dokumentaren, og som førte til at redaktøren for programmet senere gikk av.

Ifølge årsrapporten dalte folks tillit til BBC kraftig rett etter ITV-dokumentaren, og det er først nå, mer enn et halvt år senere, at tilliten nærmer seg samme nivå som før Savile-saken ble kjent.

LES OGSÅ: BBC brukte lisenspenger på luksushotell og bestikkelser
LES OGSÅ:
Overgrepsstorm mot BBC etter Savile-skandalen

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter