NRK Meny
Normal

Pedagogikk som swinger

Bob Dorugh skrev musikken til «Schoolhouse Rock», tvserien som lærte amerikanske barn å telle, lese, regne og skrive.

Ennå i dag kan amerikanske førtiåringer tekst og melodi til Bobs sanger

Bob Dorough
Foto: Bob Dourough/Pressefoto (www.bobdorough.com

HØR: Sigmund Freud og Bob Dorough, del 1 10. mai, 2008

Arkansas og Texas

Bob Dorough ble født i Arkansas for snart åttifem år siden, han studerte musikk og komposisjon ved North Texas State University. Så etablerte han seg som singer-songwriter og mange la merke til ham da han satte tekst til enkelte av Charlie Parkers saksofonsoli på femtitallet.

Bob holder til i en jazztradisjon som utstyrer seg selv med eleganse og vidd og framfører sjarmerende og forføreriske tekster til eget akkompagnement. Men så fikk han jobb som komponist da fjernsynsselskapet ABC ville lage en serie med «oppdragende» barneprogram som skulle kringkastes søndag morgen mens barna vår våkne og mor og far sov.

Schoolhouse Rock

ble tittelen på serien, ennå i dag tenker amerikanske tretti og førtiåringer med varmt hjerte tilbake på søndagsmorgener i sofaen foran tvn med Bobs tekster og melodier på øret.

«Three Is A Magic Number»

var en av fulltrefferne, og her kan du se hvordan matematikk og pedagogikk og musikk gikk opp i en høyere enhet når Bob Dorough komponerte og arrangerte. Klippet stammer fra Youtube og NRK er ikke ansvarlig for innholdet.

Muskken:

1: Blue Xmas – to whom it may concern (Med Miles Davis og Wayne Shorter)

2: Baby You Should Know It

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).