Pedagogikk som swinger

Bob Dorugh skrev musikken til «Schoolhouse Rock», tvserien som lærte amerikanske barn å telle, lese, regne og skrive.

Ennå i dag kan amerikanske førtiåringer tekst og melodi til Bobs sanger

Bob Dorough
Foto: Bob Dourough/Pressefoto (www.bobdorough.com

HØR: Sigmund Freud og Bob Dorough, del 1 10. mai, 2008

Arkansas og Texas

Bob Dorough ble født i Arkansas for snart åttifem år siden, han studerte musikk og komposisjon ved North Texas State University. Så etablerte han seg som singer-songwriter og mange la merke til ham da han satte tekst til enkelte av Charlie Parkers saksofonsoli på femtitallet.

Bob holder til i en jazztradisjon som utstyrer seg selv med eleganse og vidd og framfører sjarmerende og forføreriske tekster til eget akkompagnement. Men så fikk han jobb som komponist da fjernsynsselskapet ABC ville lage en serie med «oppdragende» barneprogram som skulle kringkastes søndag morgen mens barna vår våkne og mor og far sov.

Schoolhouse Rock

ble tittelen på serien, ennå i dag tenker amerikanske tretti og førtiåringer med varmt hjerte tilbake på søndagsmorgener i sofaen foran tvn med Bobs tekster og melodier på øret.

«Three Is A Magic Number»

var en av fulltrefferne, og her kan du se hvordan matematikk og pedagogikk og musikk gikk opp i en høyere enhet når Bob Dorough komponerte og arrangerte. Klippet stammer fra Youtube og NRK er ikke ansvarlig for innholdet.

Muskken:

1: Blue Xmas – to whom it may concern (Med Miles Davis og Wayne Shorter)

2: Baby You Should Know It

Kulturstrøm

 • Musikk som kampmiddel i Venezuela

  På begge sider av den betente grensa mellom Colombia og Venezuela rigges det for konserter. Milliardæren Richard Branson sponser en Live Aid-konsert på Colombia-sida, mens Maduro-regimet rigger en «Hands Off Venezuela» motkonsert på sin side av den stengte grensebroa. (AP) Bildet: På Live Aid-sida malte folk amerikanske og venezuelanske flagg i ansiktet.

  Fra Live Aid-konserten for Venezuela
  Foto: LUIS ROBAYO / AFP
 • Årets verste film kåret

  Dagen før den store Oscar-festen blir prisene for de dårligste filmprestasjonene i 2018 – The Golden Raspberry Awards delt ut i Los Angeles. Razzie-prisen for dårligste film går til «Holmes & Watson». Etan Cohen får prisen for dårligste regi av samme film. Prisen for dårligste mannlige skuespiller går til Donald Trump for rollen som seg selv i «Death of a Nation» og «Fahrenheit 11/9». Alle prisene:

  Holmes & Watson
  Foto: VALERIE MACON / AFP