NRK Meny
Normal

– En 9 år gammel norsk jente ga meg motivasjonen til å banke opp en bar full av nordmenn

Paul Kaye klarte kunststykket å overleve en hel sesong med Game of Thrones. I Lilyhammer tapte han mot en strikkepinne i første episode.

Paul Kaye møter Steven van Zandt i Lilyhammer.

Paul Kaye (til høyre, med pistol) møter Steven van Zandt i Lilyhammer. Kaye sier til NRK.no at han hentet motivasjonen til sin voldelige oppførsel fra et norgesbesøk i ung alder, da han ble avvist av en norsk skjønnhet.

Foto: NRK/Rubicon

Etter stor suksess første sesong fikk Steven Van Zandt pengene han trengte til å hente inn noen større navn til Lilyhammer. En av de mest kjente skuespillerne Little Steven fikk med på laget var Paul Kaye, kjent fra Game of Thrones.

Kaye spiller britisk gangster med fortid som Millwall-hooligan, voldelige fotballfans som har gjort sitt nådeløse rykte kjent verden over. Kaye forteller NRK.no at han elsket rollefiguren sin.

– Hva var det som tiltrakk deg med Lilyhammer? Så du den første sesongen?

– Jeg liker å spille psykopater og jeg elsker Skandinavia, så dette var en perfekt rolle for meg. Jeg så ikke første sesong, men jeg likte premisset. Det er noe veldig ferskt og vilt over konseptet, ikke helt ulikt Fargo. I tillegg er Little Steven ren klasse, sier Kaye.

Se et eksempel på Kayes uhyggelige framtoning i dette klippet:

Klipp fra første episode av Lilyhammer, sesong to.

Paul Kaye, med truende framferd i dette klippet fra Lilyhammer.

Vettskremt av hooligans

Produsent Tone Rønning i NRK er strålende fornøyd med Kayes tolkning i Lilyhammer. Hun mener han setter standarden for andre sesong allerede i første episode.

– Paul Kaye er så fryktelig skummel. Jeg måtte nesten gjemme meg under klippebordet da vi drev på med scenene hans, sier Rønning til NRK.no.

– Hvordan fikk du jobben?

– Jeg var i studio med bandet mitt da agenten min ringte meg og sa jeg måtte lese manuskriptet og sende noe tilbake innen en halvtime. Gitaristen min filmet meg med telefonen min og vips var jeg Lilyhammer-skuespiller.

– Jeg har alltid vært like vettskremt som jeg har vært fascinert av fotball-hooligans. De og pornostjerner er de eneste sanne anarkistene, har jeg hørt.

Seks ganger større budsjett

Paul Kaye i Game of thrones

Paul Kaye har beholdt skjegget fra Game of thrones-rollen, og er lett gjenkjennbar i Lilyhammer.

Foto: HBO

Kaye har blitt verdenskjent for hans rolle som Thoros of Myr i den kritikerroste og prisvinnende serien Game of Thrones. Sammenlignet med middelalderdramaet er ikke Lilyhammer alene om å virke som en lilleputt.

Den andre sesongen av Lilyhammer har et budsjett på 62 millioner kroner. Sesong to av Game of Thrones har et estimert budsjett på 402 millioner kroner. Men Kaye mener ikke overgangen var så stor.

Game of Thrones føltes mye mer intimt enn hva jeg trodde på forhånd, siden hver side av historien har sin egen gjeng. Jeg tror de ga hver eneste mann i Irland med skjegg en rolle i den serien. Jeg har beholdt mitt skjegg i Lilyhammer, for jeg orker ikke å gro et nytt hvis det blir mer jobb på Game of Thrones.

Kayes rollefigur i Lilyhammer er med i en britisk gangstergjeng sammen med Alan Ford (Snatch, Lock Stock and Two Smoking Barrels), Tony Pitts (Sherlock), Amy Beth Hayes (Mr. Selfridge, Eva) og norske Jan Erik Madsen.

Kaye dør allerede i første episode, som du kan se her, som følge av et ublidt møte med et par strikkepinner.

Håpløst forelsket i norsk jente

Briten sier han godt kunne tenkt seg flere episoder, men han slapp i det minste unna å ligge i snøen i minus 19 grader sammen med resten av gjengen.

– Det slapp jeg, ja. Jeg var litt opptatt med enten å kjøre rundt i en gul Ferrari eller å banke opp folk i barer.

Kaye forteller at han hadde sin egen private motivasjon for å banke opp nordmenn.

– Jeg dro til Norge da jeg var ni år gammel, sammen med min mor og far. Om bord på båten til Kristiansand ble jeg forelsket i en jente som totalt ignorerte mine henvendelser. Det ødela hele ferien min. Det var min motivasjon for å gi nordmennene i serien juling.

Paul Kaye

Paul Kaye er mest kjent som skuespiller, men jobber også som musiker i bandene Zang og Mike Strutter Group.

Foto: privat

Kulturstrøm

 • Napoleons Waterloo-hatt solgt

  Hatten som skal ha tilhørt Napoleon, også kjent som «bircorne-hat» ble reddet fra slagmarken ved Waterloo i 1815. Ble solgt på auksjon De Baecque for 280,000 euro mandag. På dagen 203 år etter at kampen på Waterloo fant sted, skriver BBC.

  Napoleons bicorne-hatt fra slagmarken i 1815 ved Waterloo
  Foto: Jean-philippe Ksiazek / AFP
 • Rapper anmeldes for jødehets

  Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund anmelder rapperen som fredag kom med nedsettende bemerkninger om jøder under en familiekonsert, skriver Dagen. På Facebook skriver rapperen at sitatet er tatt ut av kontekst og fremstår som feil (NTB).

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».