Hopp til innhold

Slik portretterte Lie terroristen

VENEZIA/OSLO (NRK): Anders Danielsen Lie sier han i arbeidet med filmen «22 July» har forsøkt å gå inn i tankegangen til Anders Behring Breivik.

SNAKKER OM FILMEN: Regissør og skuespillere fra «22 July» snakker for første gang om filmen under filmfestivalen i Venezia.

Aldri før har de norske skuespillerne fått snakke om den nye Greengrass-filmen «22 July». Anders Danielsen Lie, i rollen som Breivik, mener man bedre kan forstå ekstremismen og kampen mot den, gjennom å tørre å vise terroristen på skjermen.

Lie sier til NRK at han var i tvil da han ble spurt om å ta rollen.

– Selvfølgelig var jeg i tvil om å ta den. Men for meg er å akseptere en rolle ikke et moralsk valg. Jeg tror det ville vært mer problematisk hvis jeg bare valgte heroiske roller, sier han.

Strømmetjenesten Netflix har så langt holdt all informasjon om filmen tett til brystet, men i dag snakket de norske skuespillerne og regissør Paul Greengrass for første gang om filmen under en pressekonferanse, og senere i mindre møter med enkeltmedier.

STERKE BILDER: Tirsdag ble filmens trailer sluppet. NRK advarer mot sterke bilder.

Fortsatt ting vi ikke vet

Anders Danielsen Lie forteller at han i arbeidet med rollen som Breivik, har forsøkt å søke sannheten. Han har studert han og sett hvordan han oppfører seg.

Det mest verdifulle mener Lie var å se ham i politiavhør - her oppførte han seg annerledes sammenlignet med rettssakene, hvor han ofte var stivere og mer nervøs.

– Ved å observere og lese mye har jeg prøvd å gå inn i tankegangen hans, sier Lie.

Han mener at det er en plikt som skuespiller også – å prøve og forstå. Det mener han vi skylder dem som ble rammet av terroren. Samtidig syns han det er viktig å være åpen. Alle har egne meninger, men det er fortsatt ting vi ikke vet.

På festivalen i Venezia har Lie fortalt at han har spurt Breivik om et møte i fengselet men at Breivik sa nei.

– Det er noen ting vi vet, og noen ting som fortsatt er mystisk ved ham. Dette syns jeg er viktig å omfavne.

Videre hyller skuespilleren Paul Greengrass, og mener det er en fordel at han som regissør av denne filmen ikke er norsk.

– Det er nok en fordel for de som ikke er norske, de kan ta et steg tilbake og finne en vinkel som gjør at man finner mer mening i noe som virker meningsløst i utangspunktet, sier han.

– Nødvendig å vise ham

22. juli-terroren har blitt gjenfortalt flere ganger gjennom flere formater.

Tidligere i år kom Erik Poppe med «Utøya 22. juli», NRK holder på med en egen serie, og det er også blitt skrevet bøker og teaterstykker.

Men aldri før har Breivik blitt vist så tydelig gjennom en karakter som nå.

Lie mener dette var helt nødvendig.

– Mange personer der ute deler fortsatt Breiviks ideer. Det er viktig at vi snakker om dette, og det må ikke bli tabu. Vi må vise gjennom ytringsfriheten at dette er falske ideer, sier Lie.

– Hvis vi skal forstå radikaliseringen og høyreekstremismen – hvordan den unge, hvite middelklassemannen kunne bli slik, da er det nødvendig å vise ham, fortsetter han.

Isak Bakli Aglen (Torje Hanssen), Jonas Strand Gravli (Viljar Hanssen)

SPILLER REELL FAMILIE: Skuespillerne Jonas Strand Gravli (t.h.) og Isak Bakli Aglen spiller brødrene Viljar og Torje Hanssen som var tilstede på Utøya under skytingen.

Foto: Erik Aavatsmark / AP

Ville egentlig lage film om migrasjonskrisen

Regissør Paul Greengrass sier han først hadde tenkt å lage en film om migrasjonskrisen i Europa.

Etter hvert som han arbeidet med temaet, fikk han øynene opp for høyreekstremisme og derav 22. juli-terroren som hadde rammet Norge.

– Dette er en film til de overlevende, de pårørende og samfunnet. Men det handler også om kampen Norge hadde for å ta demokratiet tilbake, sier Greengrass, som fikk applaus fra salen.

skuespillere venezia

SAMLET: Onsdag kveld er det internasjonal premiere på filmen «22 July». Skuespillerne, forfatter Åsne Seierstad og regissør Paul Greengrass er samlet i Venezia under filmfestivalen.

Foto: Netflix

Greengrass er blant annet kjent for å ha regissert filmer som «Bourne-filmene» og «Bloody Sunday». Onsdag kveld vises den for første gang for et internasjonalt publikum i Venezia.

Regissøren understreker at det er viktig for ham å sende budskap gjennom filmene han lager.

– Jeg tror vi har en utfordrende tid i møte med tanke på populisme, nasjonalisme og høyreekstremisme - se bare fra England til det kommende valget i Sverige. Jeg har forsøkt å vise dette gjennom «22 July» – at vi ikke må glemme at disse ideene fortsatt eksisterer, sier han.

Det er også første gangen regissøren har samarbeidet med Netflix. Dette sier han er for å nå ut til et spesielt publikum.

– Jeg vil at filmen skal nå ut til unge mennesker. De må få se dette. Filmen forsøker å reflektere over hvor vi er i dag, og hvor vi skal gå videre for å håndtere dette, sier han.

Allerede fått reaksjoner

«22 July» blir å se for første gang på Netflix 10. oktober, og norske kinoer har foreløpig ikke sagt om de vil vise den.

Filmen er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss». Under samme pressekonferanse sier forfatteren at hun er fornøyd med samarbeidet med Greengrass.

– Det er som tittelen min: Breivik er en av oss. Dette synes jeg kommer bra frem i filmen. Jeg har også respekt for at Greengrass' film har sine kunstneriske friheter, sier hun, og legger til at et sentralt punkt handler om høyreekstremisme og hvordan samfunnet i Norge svarte på dette.

Tirsdag ble traileren sluppet, som viser flere sterke bilder av volden på Utøya og utenfor Regjeringskvartalet.

Både støttegrupper og AUF fortalte da NRK at de reagerte på de sterke bildene, selv om de har jobbet tett med Greengrass under filmens utforming.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.