NRK Meny
Normal

Påskemarsipan i mange fasonger

50% sukker og 50% mandler, stort mer består ikke marsipan av, men du kan spe på med litt flere ingridienser som farge og krydder, og vips så blir det langt mer eksklusivt.

Marsipan
Foto: Pål Thoresen / NRK

Konditorlandslaget

søte fristelser
Foto: Pål Thoresen / NRK

Konditor Mats-Erland Jensen er med på konditorlandslaget og spiser marsipan året rundt, fingrene leker med de små sukkerklumpene som blir forvandlet til små egg med rede, hånden farer frem og tilbake over bordet og så dukker hønemor frem også, eller var det en harepus?

-Det morsomme med marsipan er at du kan få utløp for mange kreative ideer, det er bare fantasien som setter grenser, sier Jensen.

Han sverger til kjøpemarsipan som er like bra som den du lager selv, men tilsetter gjerne litt krydder:

- Spe gjerne på med litt kardemomme og melis, så slipper du at det blir for klissete når du skal forme marsipanen. Bruk plasthansker når du skal begynne med farger, sier Jensen

Han former matpapir i kjegleform og heller fransk sjokolade oppi, små drypp og streker danner øyne og fjær.

Gammel skikk

Marsipan er kjent så tidlig som på 900 tallet, i senere århundrer ble mandelmassen fremstilt av apotekere, den ble mye brukt mot søvnløshet, og vidundermiddelet ble kun tillatt å fremstille i små mengder. Idag setter vi til livs tonnevis av den søte massen, julen og påsken er høysesong, men mange gjør som konditor Mats-Erland Jensen, holder seg våken hele året og spiser masse marsipan.