Påskelabyrinten

Radioklassikeren "Påskelabyrinten" trekker drøye 900 000 lyttere og er i en særstilling i radiomarkedet. Kor ska Kurer reis den her uka? Jo, til Påskelabyrintkontoret.

Viggo Valle leder Påskelabyrinten.
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Hør Kurer 135: Påskelabyrinten

- Det er jo en 80-tallsidé og et 80-tallsprogram dette her, så det er jo ganske utrolig at det har overlevd så lenge, sier Viggo Valle til NRK P2s Kurer.

Ikke bare har Påskelabyrinten overlevd, den har en helt spesiell posisjon. Programmet trekker drøye nær en MLLION lyttere hver dag hver påske, og noen ganger følger over millionen med. Ifølge NRKs analyseavdeling er programmet også unikt når det gjelder såkalt lyttetid og markedsandel.

Først Julelabyrint

Ideen til programmet fikk Viggo Valle på en studietur til Malmø, der han hørte et program som var et slags rollespill der folk var på en reise. Han tenkte at også norsk radio burde ha en skattejakt.

Viggo Vallo fyrer i gang årets Påskelabyrint

Viggo Valle leder Påskelabyrinten

Foto: Beate Hautrø / NRK

P1s skattejakt ble først sendt på "gamle" P2, og det starta faktisk jula 1986, med Julelabyrinten. Viggo Valle var da programingeniør, også kalt tekniker, og det var uvanlig at de slapp til foran mikrofonen. Men P2-ledelsen kjøpte ideen, og Valle kjørte de første labyrintene sammen med kollega Gunnar Uglem.

- Sånn gikk det da vekselvis jul og påske noen år, til Gunnar trekte seg ut. Og da ble det bare Påskelabyrint, sier Valle.

Og siden har det vært Påskelabyrint - med Viggo Valle.

Trofast stemme

- Jeg synes at det er et utrolig morsomt program. Det sier Annette Groth, tidligere USA-korrespondent for NRK. Hun har vært en av Viggo Valles mest trofaste korrespondentstemmer i labyrinten siden hun var i London på 90-tallet.

Annette Groth

NRK-korrespondent Annette Groth

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK


- Det er jo flere måter å være med på. Oftest er det jo en innlest beskjed der man sier at deltakeren har kommet feil, men noen ganger er man med direkte, og da blir deltakerne forfjamset.

Men jeg husker spesielt en gang da jeg satt ved kjøkkenbordet og blandet en Singapore Sling, da deltakeren skulle fra London til Singapore. Og jeg satt der og sølte med vannet og klinket med isbitene. Såvidt jeg husker, så klarte deltakeren oppgaven.

- Jæken, der gikk det et ras!

Det er en deltaker som peker seg ut for Viggo Valle, og det er Tore Steiro, som deltok fra en telefonkiosk i Umbukta i Nordland.

- Mens han var med i finalen, så utbrøt han "jæken, der gikk det et snyras!". Heldigvis gikk det bra, men det er jo et minne som sitter godt.

Steiro selv husker best at det var en utfordring å holde køen utenfor telefonkiosken i sjakk en hel time.

- Jeg spurte; er det ingen som har et atlas eller andre hjelpemidler, men de trodde ikke på meg. Slutt å tulle, kom deg bort, vi skal ringe vi også, sa de.

Hedrer svigermor

Utenriksministeren er en av dem som har åpnet labyrnten for radiolytterne:

- Jeg gjør det fordi jeg tenkte på alle som hører på det programmet. Jeg hadde en svigermor som hørte på dette programmet hver eneste påske, og litt til minne om henne, som dessverre har gått bort, så synes jeg det var en passende ting å gjøre, sier Støre til Kurer.

Jonas Gahr Støre med langrennski

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Jeg synes det er et flott program. Vi hører på det når det er oppvask etter frokost, og jeg følger med på det, men jeg tenker også at det er på tide å komme seg ut på ski.

Påskelabyrintens hjemmeside

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.