Hopp til innhold

Påskekrimmen vant Prix Europa

NRKs påskekrim «Trollspeilet» gikk helt til topps da Europas beste radio- og TV-programmer ble kåret under Prix Europa.

Else Barratt-Due, Nils Nordberg og Peter Leonard Braun
Foto: Antonia Pambou / NRK

«Trollspeilet» er opprinnelig en roman skrevet av suksessforfatter Tom Egeland. Det er Radioteatret som har produsert krimmen, som gikk på både P1 og P2 sist påske.

Alt om vinnerhørespillet finner du her: Trollspeilet

Produsent for krimhørespillene i NRK Else Barratt-Due var stede i Berlin og mottok prisen.

- Det var kjempegøy, helt fantastisk. Og jeg er utrolig glad for det. Det er veldig godt å vite at juryen har gjort en grundig jobb og at hørespillet ble veldig bra mottatt i diskusjonene der, sier Barratt-Due, som understreker at det er godt teamarbeid som har skaffet denne seieren.

Hør: Else Barratt-Due og Tom Egeland snakke om Trollspeilet

”Trollspeilet” er dramatisert av Carl Jørgen Kiønig, Else Barratt-Due hadde regien og Arne Barca var lyddesigner. Nils Nordberg var produsent og musikken ble skrevet av Martin Horntveth (National Bank og Jaga Jazzist).

Seriemorder leker katt og mus

Gjennom fire episoder kunne radiolytterne høre den dramatiske jakten på seriemorderen «Aquarius».

Og selv om praten mellom karakterene foregår på norsk, er ikke det et problem når delegater fra mange land skal finne fram til det beste hørespillet.

Trollspeilet

Jan Grønli, Ine Finholt Jansen og Christian Skolmen spilte i påskekrimmen 'Trollspeilet'.

Foto: Fredrik Arff / NRK

Den internasjonale juryen hørte på det norske hørespillet mens de fulgte manus med parallell-tekst på engelsk og norsk. Etterpå kom dommen: «Dette er et lyddrama som effektivt fanger lytterne gjennom et godt manuskript, en dyktig redigering og en filmatisk form: En overbevisende produksjon innenfor sin sjanger.»

For Barratt-Due, som akkurat nå jobber med neste års påskekrim, «Hvitvasking» av Tom Kristensen, er slike ord inspirerende å ta med seg inn i studio.

- Det er klart det betyr noe for det arbeidet man gjør. Og jeg får veldig lyst til å vinne igjen, smiler Barratt-Due.

TV, radio og internett

Prix Europa 2009 samlet over tusen delegater som i løpet av en uke vurderte 236 programmer fra 32 land. Programmene var fra høyst ulike kategorier innenfor TV, radio og internett.

Spesialpris til «Lise L.»

Radioteatret satt igjen med to priser etter at utdelingen var overstått. Også «Lise L» av Liv Heløe, fikk pris. Den ble nummer to blant enkelthørespillene og fikk som eneste produksjon en “special commendation”.

Les mer: Lise L

Hørespillet handler om den norske journalisten Lise Lindbæk som gjennom sitt liv som journalist og krigsreporter speilet sin samtids store politiske konflikter i Europa. Regien her hadde Steinar Berthelsen, mens Tormod Nygaard stod for lyddesign.

Kulturstrøm