Hopp til innhold

Påskekrim: Det lange farvel

Detektiven Marlowe blir gjennom et vennskap dratt inn i et kriminelt prosjekt. Blir han utnyttet? Er han geita som skal lokke tigeren? Årets påskeserie er hardkokt krim med et stjernelag av norske skuespillere.

Det lange farvel

Lasse Kolsrud har rollen som detektiven Philip Marlowe i årets påskekrim fra Radioteatret.

Foto: Anne Liv Ekroll

En granat ned i skyttergraven under andre verdenskrig. Terry Lennox hiver granaten ut og redder sine venner, men får selv ansiktet ødelagt av en splint i eksplosjonen. Derfra spinner forfatteren Raymond Chandler en mesterlig historie om grådighet, svik og sider av samfunnet vi helst ikke vil se.

Hardkokt og filosofisk
Det er 1949 i Los Angeles. Privatdetektiven Philip Marlowe hvirvles inn i historien. Gjennom et tilsynelatende ukomplisert vennskap dras han inn i et kriminelt drama. Inn i et prosjekt som blir styrt av gamle krigsveteraner. Blir Marlowe utnyttet?

I denne nyinnspillingen av Raymond Chandlers klassiker Det lange farvel tolker Lasse Kolsrud rollen som den lett alkoholiserte og på overflaten tøffe detektiven Philip Marlowe, en figur som nærmest har blitt en arketype innen hardkokt krim. Men det er også en karakter som både er ettertenksom og filosofisk. Kim Sørensen, Ane Dahl Torp, Charlotte Frogner, Andrea Bræin Hovig og Kim Haugen er noen av de andre dyktige skuespillerne i årets påskekrim fra Radioteatret.

Det lange farvel

Krim på radio er påsketradisjon. I år er det nyinnspillingen av Raymond Chandlers Det lange farvel som skal skaper påskespenning i radioen.

Foto: Anne Liv Ekroll

Radiokrim i tre kanaler
Det lange farvel er på fire episoder, og kan høres i tre kanaler.
Førpremiere på P1+. Der kan to episoder høres sammenhengende. De to første sendes palmelørdag 12. april klokken 13.00 og de to siste palmesøndag 13. april.
På P1. Fra skjærtorsdag 17. april til og med 1. påskedag 20. april – hver dag kl 23.03.
På P2 sendes Det lange farvel fra skjærtorsdag 17. april til og med 1. påskedag 20. april – hver dag klokken 18.03. Her kan den også høres fra langfredag til 2. påskedag kl 10.03.

De som er med
Philip Marlowe Lasse Kolsrud
Terry Lennox Kim Sørensen
Sylvia Lennox Charlotte Frogner
Menendez Geir Kvarme
Howard Spencer Kim Haugen
Eileen Wade Ane Dahl Torp
Roger Wade Øystein Røger
Candy Kasper Skovli Botnen
Linda Loring Andrea Bræin Hovig
Harlan Potter Lasse Lindtner
Bartender Per Christian Ellefsen
Gammel kelner Kyrre Haugen Bakke
Parkeringsvakt Gaute Boris Skjegstad
Politimann 1 Henrik Horge
Politimann 2 Torgny Aanderaa

Om produksjonen
Dramatisert av Stephen Wyatt
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Dramaturg: Gunhild Nymoen
Produksjonsleder: Hege Cathrine Beck Stabel
Produsent: Mette Sapiraa
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Regi: Else Barratt-Due

Musikk: "Marlowes Theme" og "Mrs Grayles Theme" av David Shire og "Everything happens to me" av Matt Dennis
Musikere: Erlend Slettevoll, Jørgen Mathisen, Erlend Barratt-Due Solum, Sebastian Haugen og Hermund Nygård

Kulturstrøm

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • Kulturlivet sliter fortsatt

  Det vil fortsatt ta tid før kulturlivet er tilbake til normalen etter pandemien. Det sier leder for Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal. Festspillene i Nord-Norge har så langt solgt rundt 60 prosent av billettene, noe som er lavere enn forventet. Mange festivaler landet over sliter med billettsalget, sier Østerdal.

 • VG: Paradise Hotel-vinnar dømt til fengsel

  Paradise Hotel-vinnaren Markus Grønberg er dømt til fire år og fem månader fengsel i lagmannsretten. Det melder VG.

  Både i tingretten og i lagmannsretten blei 23-åringen dømt for valdtekt av ei mindreårig jente. Han blei også dømt til eit høgare erstatningskrav.

  Forsvararen hans seier Grønberg er djupt skuffa og ueinig i resultatet.

Flere kulturnyheter