NRK Meny
Normal

Påskekrim: Det lange farvel

Detektiven Marlowe blir gjennom et vennskap dratt inn i et kriminelt prosjekt. Blir han utnyttet? Er han geita som skal lokke tigeren? Årets påskeserie er hardkokt krim med et stjernelag av norske skuespillere.

Det lange farvel

Lasse Kolsrud har rollen som detektiven Philip Marlowe i årets påskekrim fra Radioteatret.

Foto: Anne Liv Ekroll

En granat ned i skyttergraven under andre verdenskrig. Terry Lennox hiver granaten ut og redder sine venner, men får selv ansiktet ødelagt av en splint i eksplosjonen. Derfra spinner forfatteren Raymond Chandler en mesterlig historie om grådighet, svik og sider av samfunnet vi helst ikke vil se.

Hardkokt og filosofisk
Det er 1949 i Los Angeles. Privatdetektiven Philip Marlowe hvirvles inn i historien. Gjennom et tilsynelatende ukomplisert vennskap dras han inn i et kriminelt drama. Inn i et prosjekt som blir styrt av gamle krigsveteraner. Blir Marlowe utnyttet?

I denne nyinnspillingen av Raymond Chandlers klassiker Det lange farvel tolker Lasse Kolsrud rollen som den lett alkoholiserte og på overflaten tøffe detektiven Philip Marlowe, en figur som nærmest har blitt en arketype innen hardkokt krim. Men det er også en karakter som både er ettertenksom og filosofisk. Kim Sørensen, Ane Dahl Torp, Charlotte Frogner, Andrea Bræin Hovig og Kim Haugen er noen av de andre dyktige skuespillerne i årets påskekrim fra Radioteatret.

Det lange farvel

Krim på radio er påsketradisjon. I år er det nyinnspillingen av Raymond Chandlers Det lange farvel som skal skaper påskespenning i radioen.

Foto: Anne Liv Ekroll

Radiokrim i tre kanaler
Det lange farvel er på fire episoder, og kan høres i tre kanaler.
Førpremiere på P1+. Der kan to episoder høres sammenhengende. De to første sendes palmelørdag 12. april klokken 13.00 og de to siste palmesøndag 13. april.
På P1. Fra skjærtorsdag 17. april til og med 1. påskedag 20. april – hver dag kl 23.03.
På P2 sendes Det lange farvel fra skjærtorsdag 17. april til og med 1. påskedag 20. april – hver dag klokken 18.03. Her kan den også høres fra langfredag til 2. påskedag kl 10.03.

De som er med
Philip Marlowe Lasse Kolsrud
Terry Lennox Kim Sørensen
Sylvia Lennox Charlotte Frogner
Menendez Geir Kvarme
Howard Spencer Kim Haugen
Eileen Wade Ane Dahl Torp
Roger Wade Øystein Røger
Candy Kasper Skovli Botnen
Linda Loring Andrea Bræin Hovig
Harlan Potter Lasse Lindtner
Bartender Per Christian Ellefsen
Gammel kelner Kyrre Haugen Bakke
Parkeringsvakt Gaute Boris Skjegstad
Politimann 1 Henrik Horge
Politimann 2 Torgny Aanderaa

Om produksjonen
Dramatisert av Stephen Wyatt
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Dramaturg: Gunhild Nymoen
Produksjonsleder: Hege Cathrine Beck Stabel
Produsent: Mette Sapiraa
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Regi: Else Barratt-Due

Musikk: "Marlowes Theme" og "Mrs Grayles Theme" av David Shire og "Everything happens to me" av Matt Dennis
Musikere: Erlend Slettevoll, Jørgen Mathisen, Erlend Barratt-Due Solum, Sebastian Haugen og Hermund Nygård

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP