Hopp til innhold

7. Påske-Inferno

Langfredag gjenoppstår Immortal som en av headlinerne på årets Inferno.

Emperor
Foto: K&U / K&U

Immortal
Foto: K&U / K&U

Flere Metalnyheter!

Det blir metal på alle måter når Infernofestivalen i Oslo braker løs skjærtorsdag - og lar legendariske Immortal gjenoppstå langfredag.

- Det er Immortal som vekker den helt store oppmerksomheten av de 30 bandene som spiller. Men også Dødheimsgard har mange forventninger til, etter at de slapp sitt etterlengtede album nylig, åtte år etter det forrige. De har knapt spilt noen konsert på flere år, før de spiller påskeaften, fastslår pressesjef Ann Christin Rihm i Inferno Metal Festival.

Dødheimsgard
Foto: K&U / K&U

- Og nyrekrutteringen, som mange har etterlyst i norsk black metal? 

- De jeg tror kan gjøre det bra i år, er blant andre Unspoken. Et annet spennende og nytt navn er Ravencult. De er riktignok ikke norske, men greske! Men de er signet på Dark Essence Records i Bergen, så vi får regne dem som import, ler Rihm og legger til:
- Vi i Norge har så sterkt ord på oss, at det kan være tøft å hoppe etter Wirkola. Folk blir kanskje mer kritiske til band på vei opp. Men det er ingen grunn til å frykte: Siden black metal er en livsstil, vil nok artistene holde på lenge!

metalfans, publikum Inferno 2006.
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

For de under 18

Selv om festivalen for lengst er utsolgt, finnes det muligheter igjen - også for dem under 18 år - til å oppleve metalkulturen: På Sentrum Scene er det metalmesse to dager på rad, med en rekke godbiter som nok vil lokke svartkledde metalfans ut på dagtid også.

- Vi kan ikke hvile på laurbærene. Men vi kan ikke slå ut veggene på Rockefeller, derfor måtte vi finne på noe mer, sier Rihm til NTB.
Derfor ble Inferno Music Conference lansert i fjor og endte i suksess - og ny runde i år. Der kan bransjefolk så vel som vanlige metalinteresserte møtes og lære mer og møtes.

Blant annet blir det paneldebatt om hvordan det er å være manager for et metalband. Blant deltakerne i panelet er Stephen Budd, manager for Franz Ferdinand og Kaizer Chiefs, og Antje Lange fra Twisted Talent som har Celtic Frost, så vel som norske Jens Ryland, booking av Borknagar og Arcturus.

Det blir dessuten et timelangt intervju med Danny Lilker om ekstremmetal før og nå. Lilker, fra band som Brutal Truth som også spiller på festivalen, blir intervjuet av Pete Evil fra Headbanger's Ball på MTV.

Heltene signerer

Og årets nyskapning er altså Inferno Metal Expo, som går av stabelen torsdag og fredag 12-18 på Sentrum Scene. For en femtilapp kommer også de under 18 år inn for flere mulige nærkontaktmøter med metalheltene.

- Det er viktig å ta vare på dem også. Derfor byr vi på ulike aktiviteter, fra film til signeringer, fotoutstilling, Guitar Hero-konkurranser der vinneren får en signert LTD-gitar, gitarworkshops og lyttepartyer, sier Rihm og ramser opp hvem man kan få møte:
Torsdag dukker Shagrath, Silenoz og Galder fra Dimmu Borgir opp med signeringspennen. Fredag vil Obsidian C fra Keep of Kalessin og Steinar Gundersen (Spiral Architect og sessiongitarist i Satyricon) ha instrumentklinikk og signering.

Fredag vil også Ronni Le Tekrö ha gitarklinikk. Også Samoth fra Zyklon vil signere skive, og ikke minst årets Immortal, representert ved Abbath og Apollyon.

Norsk metalfilm

Den etter hvert velkjente metaldokumentaren «Headbanger's Journey» vil også vises. Der var en del av filmen viet det norske miljøet - som det dessuten snart kommer en egen film om:

- Der vil det bli vist en femten minutter lang smaksprøve fra på metalmessen. «Until the Light Takes Us» er tittelen, og den vil bli vist fredag klokka 17. Den viser det norske black metalmiljøet sett med to amerikanske regissørers øyne, og regissørene vil introdusere den korte forhåndsversjonen selv. De to, Audrey Ewell og Aaron Aites, flyttet til Norge i to år og klarte å komme godt innunder huden på sentrale personer i miljøet.

Blant dem som blir intervjuet i filmen, som ferdigstilles til sommeren og skal vises på flere internasjonale filmfestivaler, er Gylve «Fenriz» Nagell (Darkthrone), Jan Axel «Hellhammer» Blomberg (Mayhem), Kjetil «Frost» Haraldstad (Satyricon), Ivar Bjørnson (Enslaved), Abbath og Demonaz (Immortal) og Kris «Garm» Rygg.
- De har fanget inn mye. Blant annet har de 30 timers opptak med Greven, Varg Vikernes, som de kom under huden på, sier Rihm, som selv har sett deler av filmen. 

Inferno er: 

  • Black metalfestival som i år arrangeres for 7. gang i tidsrommet 5.-7. april
  • 30 band spiller, årets headliner er Immortal. For lengst utsolgt. 
  • Egen konferansedel 5.-6. april, samtidig som årets nykommer, Inferno Metal Expo, går av stabelen på Sentrum Scene kl. 12-18, der det er billetter igjen.

(NRK/NTB) 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.