Hopp til innhold

Partymusikk dominerer norsk populærmusikk

Norskspråklig partymusikk om damer, sex og alkohol er i ferd med å ta over norske hitlister. – Uinteressant musikk, sier musikkredaktør Malin Kulseth om fenomenet.

VG Lista

FÅR KRITIKK: Partymusikken, her representert ved artisten Katastrofe, har tatt et fast grep om hitlistene i Norge. Det er det ikke alle som setter pris på.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det er flere måneder siden russetiden var over, men partymusikken nekter å forlate toppen av norske hitlister. I skrivende stund ligger Anders Nilsens «Salsa Tequila» komfortabelt på toppen av VG-lista.

Stian Thorbjørnsen

PARADISE-STIAN: Stian Thorbjørnsen var mest kjent for å ha vært med i realityserien Paradise Hotel. Nå er han mest kjent som partymusikeren Staysman. Selv beskriver han musikken sin som veldig uhøytidelig, en slags «gøy-pop».

Foto: privat

Tidligere denne uken skrev Aksel Kielland at «den norske russemusikken for alvor har befestet seg som en egen sjanger», i et innlegg på NRK Ytring.

Det er godt nytt for Stian Thorbjørnsen. Den tidligere Paradise Hotel-deltakeren driver med musikk innenfor samme sjanger.

Men der heter han ikke Paradise-Stian. Thorbjørnsen er nå kjent som Staysman fra duoen Staysman & Lazz, som ifølge dem selv har nærmere 30 millioner avspillinger på Youtube og diverse strømmetjenester.

– Det rare er jo at fenomenet har blitt større og større. Så det er mer kredibelt nå enn det var for to år siden. Det er flere og flere aktører som kommer på markedet som driver med den sjangeren vi driver med.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Partymusikken regjerer

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

DOMINERENDE: Musikksjef Mats Borch Bugge i P3 mener partymusikken er den dominerende musikksjangeren i Norge i dag.

Foto: NRK

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, mener at det er partymusikken som regjerer for tiden.

– Er partymusikken den dominerende popmusikken for unge i dag?

– Det er det som selger man definerer som størst, så svaret må være ja.

Borch Bugge forteller at bransjen lenge har diltet etter denne typen musikk, men at den nå er i ferd med å få opp øynene.

– Disse låtene sprer seg ofte fra festen og utover via sosiale medier. Media og plateselskaper kommer ofte diltende litt etter. Nå har jo bransjen i det siste blitt mer klar over at denne musikken selger, sier han.

Kulseth: – Uinteressant og ødeleggende

Malin Kulseth

KRITISK: Malin Kulseth i Natt & Dag er svært kritisk til at Stian Thorbjørnsen og hans likesinnede får boltre seg på toppen av hitlistene.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Malin Kulseth, musikkredaktør i kultur- og livsstilsavisen Natt og Dag og tidligere pressesjef for musikkfestivalen Bylarm, er ikke blant dem som river i gjerdene når Staysman setter i gang på VG-lista-showene.

– Det er party, gutta, de fine jentene og så videre. Det er ganske tynt. Det er ikke noen interessante lag noen steder, sier Kulseth.

Hun synes musikken ødelegger for dem som prøver å si noe mer enn at fest er gøy.

– Det som er synd er at ungdom er så utrolig mye mer interessert i det som bare er tull enn de som faktisk har et budskap, mener musikkredaktøren.

Thorbjørnsen, eller Staysman, svarer følgende på kritikken.

– Er det så «big deal» at de hører på sanger om drikking og ligging? Det er mange ting i verden som er mye verre enn det, sier Thorbjørnsen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP