Parkspillet kubb

Kubb er spillet for alle, ung eller gammel, gutt eller jente. Dessuten er det enkelt å lære og billig å anskaffe seg. Kanskje er du til og med sprek nok til å lage din egen utgave?

Elever fra Haugerud skole spiller kubb
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Kubb kan minne litt om kanonball, et spill de fleste av oss har vært innom i gymtimene på skolen, bare at man her kaster på trestokker isteden for personer.

Nå har også dette spillet funnet veien til ungdomskolen, i Frognerparken møtte vi nemlig en 10. klasse fra Haugerud skole som feiret eksamensavslutning med et spill kubb i solsteken.

Populært spill

Aktiviteten så ut til å slå godt an blant elevene.

- Dette er mye bedre enn å være på skolen! Og så er det bra å være ute og gjøre noe praktisk, sier Rajinder Plaha, en av fire deltakere på det ene laget.

Selv om kubb er et eldgammelt spill, er det først de siste årene det har gjenoppstått og økt i popularitet. På 90-tallet ble det første kommersielle kubbsettet produsert og lagt ut for salg, i dag finner du det i de aller fleste lekebutikker og bensinstasjoner.

Kubb
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Slik spiller du kubb

Kubb spilles av 2-20 personer som deles inn i to lag. Man spiller utendørs, vanligst på gress eller grus, selv om spillet også kan foregå vinterstid i snø.

Selve spillet er lagd i furu, og er består av 10 kubber, 6 kastepinner, 1 konge og 4 hjørnepinner som skal markere banen.

De to lagene tar plass bak hver sin kortlinje. Deretter går spillet ut på å felle motstandernes kubber med kastepinnene etter visse regler. Disse reglene varierer litt fra sted til sted. Når alle kubbene er felt skal kongen slåes ned, og laget som først klarer dette har funnet.

Ofte spilles det tre spill, der laget som er best etter tre omganger vinner.

Enkelt men gøy. Saml sammen en gjeng og dra ut og prøv!

Kulturstrøm

 • Filmbransjen lukter på norsk roman

  Simon Strangers roman «Leksikon om lys og mørke» er valgt ut som en av tolv bøker spesielt egnet for filmatisering. Romanen handler om forfatterens jødiske svigerfamilie som så vidt overlevde holocaust. Strangers bok ble plukket ut blant 160 søkere, og 11. februar skal den presenteres for Berlin-festivalens filmprodusenter. Møtepunktet mellom bok- og filmbransjen er et resultat av samarbeid mellom filmfestivalen i Berlin og bokmessen i Frankfurt. (NTB)

  Forfatter Simon Stranger
  Foto: Lise Åserud / NTB Tema
 • Kan bli digitaliseringsminister

  Etter det NRK erfarer oppretter regjeringen egen post som digitaliseringsminister, som skal bekles av en Høyre-politiker. Det er foreløpig ikke kjent hvem som får posten.

 • TV2 skal sende FIFA

  Norsk fotballforbund (NFF) og TV2 har signert en avtale som sikrer kanalen rettigheter til å vise Norges eFotballkamper og NM i eFotball. Det melder Medier24. Avtalen vil innebære et sted mellom 4–6 landskaper i tillegg til norgesmesterskapet som går av stabelen i oktober.