Parkspillet kubb

Kubb er spillet for alle, ung eller gammel, gutt eller jente. Dessuten er det enkelt å lære og billig å anskaffe seg. Kanskje er du til og med sprek nok til å lage din egen utgave?

Elever fra Haugerud skole spiller kubb
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Kubb kan minne litt om kanonball, et spill de fleste av oss har vært innom i gymtimene på skolen, bare at man her kaster på trestokker isteden for personer.

Nå har også dette spillet funnet veien til ungdomskolen, i Frognerparken møtte vi nemlig en 10. klasse fra Haugerud skole som feiret eksamensavslutning med et spill kubb i solsteken.

Populært spill

Aktiviteten så ut til å slå godt an blant elevene.

- Dette er mye bedre enn å være på skolen! Og så er det bra å være ute og gjøre noe praktisk, sier Rajinder Plaha, en av fire deltakere på det ene laget.

Selv om kubb er et eldgammelt spill, er det først de siste årene det har gjenoppstått og økt i popularitet. På 90-tallet ble det første kommersielle kubbsettet produsert og lagt ut for salg, i dag finner du det i de aller fleste lekebutikker og bensinstasjoner.

Kubb
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Slik spiller du kubb

Kubb spilles av 2-20 personer som deles inn i to lag. Man spiller utendørs, vanligst på gress eller grus, selv om spillet også kan foregå vinterstid i snø.

Selve spillet er lagd i furu, og er består av 10 kubber, 6 kastepinner, 1 konge og 4 hjørnepinner som skal markere banen.

De to lagene tar plass bak hver sin kortlinje. Deretter går spillet ut på å felle motstandernes kubber med kastepinnene etter visse regler. Disse reglene varierer litt fra sted til sted. Når alle kubbene er felt skal kongen slåes ned, og laget som først klarer dette har funnet.

Ofte spilles det tre spill, der laget som er best etter tre omganger vinner.

Enkelt men gøy. Saml sammen en gjeng og dra ut og prøv!

Kulturstrøm

 • Fløgstad ut av forfatterforeningen

  Kjartan Fløgstad melder seg ut av forfatterforeningen i protest mot hvordan styret har håndtert saken rundt «æresretten», en komité opprettet som del av oppgjøret etter andre verdenskrig. Det meldte han fra talerstolen under årsmøtet i Den norske Forfatterforening (DnF), skriver Morgenbladet. Foreningen valgte i forbindelse med 125-årsjubileummet i 2018 å komme med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i æresretten.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Hilde Bruvik / NRK
 • Attenborough med klimadokumentar

  92 år gamle Sir David Attenborough har laget en dokumentar om klimakrisen, melder BBC. Programskaperen er kjent for sine mange naturprogrammer, men sier at denne timelange dokumentaren føles presserende, og tar opp truslene mot kloden samt potensielle løsninger for menneskeheten. «Climate Change - The Facts» vises i løpet av våren.

   David Attenborough
  Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix
 • Clueless 24 år etter

  Skuespillerne fra 90-talls klassikeren «Clueless» var samlet igjen denne helgen i et panel under en konferanse i Chicago, skriver NME. Det har lenge vært snakk om en oppfølger til filmen, og skuespillerne benyttet anledningen til å diskutere hvordan det hadde stått til med rollefigurene i en eventuell ny film.

  Laster Twitter-innhold