Hopp til innhold

Parkspillet kubb

Kubb er spillet for alle, ung eller gammel, gutt eller jente. Dessuten er det enkelt å lære og billig å anskaffe seg. Kanskje er du til og med sprek nok til å lage din egen utgave?

Elever fra Haugerud skole spiller kubb
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Kubb kan minne litt om kanonball, et spill de fleste av oss har vært innom i gymtimene på skolen, bare at man her kaster på trestokker isteden for personer.

Nå har også dette spillet funnet veien til ungdomskolen, i Frognerparken møtte vi nemlig en 10. klasse fra Haugerud skole som feiret eksamensavslutning med et spill kubb i solsteken.

Populært spill

Aktiviteten så ut til å slå godt an blant elevene.

- Dette er mye bedre enn å være på skolen! Og så er det bra å være ute og gjøre noe praktisk, sier Rajinder Plaha, en av fire deltakere på det ene laget.

Selv om kubb er et eldgammelt spill, er det først de siste årene det har gjenoppstått og økt i popularitet. På 90-tallet ble det første kommersielle kubbsettet produsert og lagt ut for salg, i dag finner du det i de aller fleste lekebutikker og bensinstasjoner.

Kubb
Foto: Christian Drangsholt / NRK

Slik spiller du kubb

Kubb spilles av 2-20 personer som deles inn i to lag. Man spiller utendørs, vanligst på gress eller grus, selv om spillet også kan foregå vinterstid i snø.

Selve spillet er lagd i furu, og er består av 10 kubber, 6 kastepinner, 1 konge og 4 hjørnepinner som skal markere banen.

De to lagene tar plass bak hver sin kortlinje. Deretter går spillet ut på å felle motstandernes kubber med kastepinnene etter visse regler. Disse reglene varierer litt fra sted til sted. Når alle kubbene er felt skal kongen slåes ned, og laget som først klarer dette har funnet.

Ofte spilles det tre spill, der laget som er best etter tre omganger vinner.

Enkelt men gøy. Saml sammen en gjeng og dra ut og prøv!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)