NRK Meny
Normal

Parisorkestern

«Vi var jo så unge» forteller Arne Domnérus. «Det var nesten som en korpstur til Paris, et spennende reisemål. Og så fikk vi ufattelig god omtale og ble berømte. Verken jeg eller Putte Wickman var modne nok til å vise oss for Charlie Parker og Miles Davis»
Parisorkestern åpnet dørene for svensk jazz til Europa og USA i 1949

Eiffeltårnet, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Jazz og filosofi i Stockholm del 2 090919

Se: Jazz og filosofi i Stockholm del 2

Lysbilder: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

Orkesterjournalen
Svenskene kan skryte av å ha verdens eldste jazztidsskrift, OJ eller Orkesterjournalen. Etablert i 1933 som et opplysningshefte om nye plateinnspillinger fra Nordisk Musikförlag, utviklet OJ seg til å bli et rent jazztidsskrift og det var redaktør Nils Hellström som satte sammen et orkester til jazzfestivalen i Paris i 49.

Åtte svensker tok av sted på «skoletur» til Paris: Putte Wickman, Gösta Törner, Arne Domnérus, Carl Henrik Norin, Reinhold Svensson og Alice Babs. Fransosene var meget skeptiske, men etter at Parisorkestern hadde spilt sine første konserter snudde stemningen. Parisorkestern ble ved siden av de amerikanske gjestene (Charlie Parker, Miles Davis, Sidney Bechet, Hot Lips Page) – de mest omtalte musikerne på hele festivalen.

Alice Babs
Nedenfor kan du se en liten video fra Sveriges Televisjons dokumentar om Alice Babs. Alice i trio med Ulrik Neuman og Svend Asmussen

Svensk erobringstokt i Europa
I likhet med sine mer krigerske forfedre på 1600tallet la svenske musikanter et europeisk publikum for sine føtter. Tysk radio spilte stadig vekk svenske jazzplater, Charlie Norman spilte konserter i Frankfurt am Main, Thore Erlings orkester gjennomførte en framgangsrik turné i Tyskland. Flere svenske band engasjerte i Europa bidro til å bygge opp omdømme av Sverige som en «stormakt» i jazzen.

Musikken

1: Conversation

2: In a Mellotone (Domnérus / Hallberg)

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP