Paris avslutter årets motemaraton

De internasjonale moteukene følger hverandre på rekke og rad i hele februar. Tirsdag åpner den viktigste: Paris. Der er den norske moteredaktøren Hege Aurelie Badendyck blant dem fotografene følger med på.

FASHION-US-MARC JACOBS

Fra Marc Jacobs-visningen under Mercedes-Benz Fashion Week Fall/Winter 2014, 13. februar i New York.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

For tiden er det høysesong for å få oversikt over trendene for neste sesong. I hele februar arrangeres moteuker over hele verden. Stockholm, København, New York og London Fashion Week har alle blitt arrangert denne måneden.

Hege Aurelie Badendyck

Moteredaktør i norske Costume, Hege Aurelie Badendyck, er et yndet fotoobjekt for motefotografer. Dette bildet av henne fra moteuken i Paris er blant annet trykket i siste utgave av Vouge USA.

Foto: Sandra Semburg

I Norge ble i år to nye moteuker etablert, og motefesten fortsetter.

Tirsdag starter Paris Fashion Week. Den franske hovedstaden regnes som verdens motehovedstad, og arrangementene der avslutter et langt maraton av moteuker.

– Paris er en institusjon, arenaene for showene er ofte i gamle ærverdige bygg med massevis av historie i veggene. Omgivelsene blir en viktig del av showene og i seg selv unike opplevelser. Det være seg Opéra Garnier der Stella McCartney viser, eller mindre salonger eller suiter på elegante luksushoteller som Hotel de Crillon, sier moteredaktør i Costume, Hege Aurelie Badendyck til NRK.no.

– Paris er den store motebyen. Det er mange designere, som svenske Acne, som velger å vise i Paris selv om de ikke opprinnelig er derfra, sier Sonia Huanca Vold moteansvarlig i VG.

Forskjellig profil

I tillegg til Paris, regnes moteukene i New York, London og Milano som de største. Motefolket valfarter hvert år, både i februar og september, mellom disse byene for å være de første til å oppdage det nyeste på motefronten.

– De store motebladene drar til alle de fire store ukene, men New York og Paris anses som de viktigste. Designerne velger ofte visningssted ut ifra om de vil satse i Europa eller USA. Vil du inn på det amerikanske markedet, som norske Nina Skarra, må du vise under New York Fashion Week, sier Sonia Huanca Vold.

Moteredaktør Hege Aurelie Badendyck besøker årlig rundt tre ulike moteuker. Moteukene har forskjellig profil, forteller hun.

– New York balanserer mellom de store, etablerte visningene der flust av kjendiser er på plass, til de mindre, energiske og kule som ofte har boblet opp fra undergrunnen. London har selvsagt også de store tungvekterne som for eksempel Burberry Prorsum som trekker store stjerner, samt de karismatiske designerne med et tydelig og tilspisset signaturuttrykk som blant annet Mary Katrantzou, Christopher Kane og Peter Pilotto.

– Stockholm og København, er kjent for sitt minimalistiske uttrykk, sier hun.

NY Fashion Week Calvin Klein

New York Fashion Week er moteuken der kjendisene sitter på rekke og rad, sier de norske moteredaktørene. Her Vogue-redaktør Anna Wintour sammen med det nye skuespillerstjerneskuddet Lupita Nyong og skuespiller Naomi Watts under årets Calvin Klein-visning.

Foto: AP Photo/APTV / Ap

Bloggerne er blitt viktige

De internasjonale moteukene er viktige arenaer for designere å presentere sine kreasjoner, og for motefolket å få kontakter og inspirasjon.

Men mens de tradisjonelle motemagasinene har lang trykketid, blir bilder fra moteukene nå spredd i rekordfart av bloggere og i sosiale medier. Gatemoten og foto av celebre gjester på vei inn til visningene, har etter hvert blitt vel så viktige deler av rapporteringen fra moteukene.

Under tidligere moteuker i Paris har Hege Aurelie Badendyck vært en av dem som det følges med på. I fjor ble hun kåret til «Street-style Stars to Watch» av det anerkjente motebladet Vouge. Hun er også blitt en av de heteste fotoobjektene for gatemotefotografene, i følge moteansvarlig i VG, Sonia Huanca Vold.

– Norske Hanneli Mustaparta har blitt et stort stilikon, og er en annen nordmann som stikker seg frem internasjonalt. Men moteuken i Paris handler mye om å se og bli sett, og det å bli trukket frem av Vouge, som Hege Aurelie Badendyck, er veldig stort, mener Vold.

Badendyck mener derimot at hun fort kan bli erstattet av andre motetalenter.

– Det er veldig smigrende det, men samtidig er det flust av nye ansikter og folk som dukker opp og kommer i søkelyset hver eneste sesong. Det er nettopp dette som er spennende med gatemote-scenen, at det stadig er mulig å oppdage nye mennesker som kan være en kilde til inspirasjon, sier Badendyck til NRK.no.

FASHION-BRITAIN/ Cara Delevingne leads models as they present creations from the Burberry Prorsum Autumn/Winter 2014 collection during London Fashion Week

Toppmodell Cara Delevingne leder an under Burberry Prorsum-visningen under årets London Fashion Week. Burberry Prorsum er en av designerne som trekker flest store stjerner under moteuken i London.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Norsk mote på vei opp

Begge moteredaktørene mener det er positivt at flere aktører forsøker å etablere nye, norske moteinitiativ, etter at norske Oslo Fashion Week kansellerte sine show i år.

– Det er veldig spennende, men også litt uoversiktlig, at det dukker opp så mange nye tiltak. Jeg håper man tør å samle seg mer under ett arrangement. Men det er gøy at noen tar tak, sier Vold.

– Oslo Trend kjenner jeg lite til, men Norwegian Fashion Hub synes jeg er veldig positivt. Det favner om nettopp det vi trenger; seriøsitet og faglig fokus samt kvalitativt og selektert innhold. Det er her vi må starte for å få til en skikkelig moteuke. Vi må ha ballast og tyngde innenfra. Det er mye positivt som er på gang. Jeg har troen på at vi skal klare å etablere en profesjonell og innholdsrik arena og plattform, selv om det vil ta tid, sier Hege Aurelie Badendyck.

USA-FASHION/NEWYORK Former England soccer captain David Beckham takes a 'selfie' of himself and his daughter Harper before the Victoria Beckham Fall 2014 collection during New York Fashion Week

New York Fashion Week trekker mange kjendiser. Her tar David Beckham en selfie med barna før konas visning under årets New York Fashion Week.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK