Hopp til innhold

Pappa i babycallen

For å passe på sin demente far, sover Anne Marie med babycall på nattbordet. Hør radiodokumentarene om norsk eldreomsorg.

Sykehjem, eldreomsorg, pleiere

Helsesektoren mangler arbeidskraft og få eldre og syke får pleie og husly av egen familie. Anne Marie har sin Alzheimer-syke far boende hos seg, så han skal slippe å være på sykehjem.

Foto: LAUNETTE Florian / PHOTOPQR/LA PROVENCE

Jan (84) har flyttet inn i huset til datteren Anne Marie (43). Om morgenen spiser han frokost sammen med barnebarna på fire og seks. Når de er i barnehagen, passer Anne Marie på sin alzheimersyke far.

– Jeg kan jo dra på butikken i korte perioder og håpe at han ikke går seg vill. Men jeg må i praksis være i nærheten av ham 24 timer i døgnet for at han skal kunne bo hjemme.

Anne Marie har en babycall som varsler henne hvis Jan står opp om natten og er urolig.

– Jeg skjønner når han ikke finner det han skal. For eksempel doen. Da sier jeg ”hvis du må på do får du gjennom den gule døra og til høyre.” ”Ååå, ja”, svarer han da, forklarer Anne Marie.


Få tar ansvar for mor og far

I 1950 bodde nesten halvparten av de eldre sammen med barna sine. I dag er det mindre enn én prosent som får pleie og husly av sine barn.

– Dette er en holdning vi må være forberedt på å revurdere, sier Dag Fosser, virksomhetsleder for hjemmesykepleien i Eidsberg kommune.

– Om en del år tror jeg det er sånn at familien må ta seg av noen av de som får hjelp i dag, mens kommunen tar seg av de tyngste av de tyngste.

Eldrebølgen

Anne Marie må alltid følge med på faren Jan.

Alzheimersyke Jan (84) er glad for å slippe å bo på sykehjem. - Jeg liker ikke lukten, det lukter gammalt der, sier Jan.

Foto: Jostein Gjertsen / NRK

Eldrebølgen vil kreve tusenvis av nye helsehender, mellom 60 og 70 prosent av alle nyutdannede nordmenn og alle som flytter til Norge må begynne å jobbe i helse- og sosialsektoren for å fylle behovet.

Behovet har blitt ekstra tydelig den siste tiden, da Adecco og andre vikarbyråer har fått hard kritikk for sin sykehjemsdrift.

– Vi vil ikke ha pleiere nok til å gi alle eldre et tilbud, og da hjelper det ikke hvor mange fine vedtak og krav man har, sa Dag Fosser i forbindelse med radiodokumentaren i 2010.

– Lukter gammalt

Jan synes barn burde ta vare på sine gamle. Han liker ikke holdningene han ser i dagens samfunn, at de eldre ikke bor sammen med barna sine.

- Det er en viss egoisme som er ute og går, sier Jan.

Selv er han glad for å slippe å bo på sykehjem.

- Det er vel de som er glad for at de havner på sykehjemmet i sine eldre dager men jeg kan ikke si at jeg ser frem til det. Jeg liker ikke lukten, det lukter gammalt der.

Hør radiodokumentaren "Pappa i Babycallen" av Jostein Gjertsen, teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Kari Hesthamar.

NRK P2 lørdag 8. mai kl 10.03. Reprise søndag kl 21.03.

Hør også i nettradio eller som podkast:

«Til kommunen skil dykk åt»

Ingjerd og Konrad ble skilt av det offentlige etter 65 års ekteskap. Hør radiodokumentaren fra 1999 om det gamle parets kamp for å få være sammen til det siste.

Hør dokumentaren i nettradio: Til kommunen skil dykk åt

Last ned podkast: Til kommunen skil dykk åt

Ingjerd og Konrad ble skilt av det offentlige etter 65 års ekteskap.

Ingjerd og Konrad vil bo sammen, men Ingjerd får ikke plass på samme sykehjem som mannen sin.

Foto: Leif Berge

Gjennom hele livet sammen hadde de ikke vært borte fra hverandre en eneste dag, men så fikk Konrad (88) plass på sykehjem. Uten Ingjerd (89).

– Vi har vært så gode venner i 70 år. Det var helt forferdelig å bli skilt fra han. Han lengter etter meg, og jeg lengter etter han. Også sitter vi på hver vår plass, forteller Ingjerd.

Hun vil aller helst bo sammen med mannen sin, men hun står i sykehjemskø sammen med 135 andre. Nå treffes de bare en gang i uka. Ingjerd klarer ikke reise oftere.



Kjærlighet ved første blikk

Ingjerd og Konrad traff hverandre i 1929. Det var kjærlighet ved første blikk.

–Vi er like glade i hverandre, sier Konrad. Han er kvikk i replikken og senil dement.

Konrad snakker mye om Ingjerd. Men noen ganger glemmer han at han har en kone og blander henne med en annen kvinne på hjemmet.

Ingjerd får kjærlighetssorg, og har blitt åtte kilo tynnere siden Konrad flyttet til sykehjem.

Hun har psykiske problemer, diabetes, nyresvikt, hofteprotese, sterkt redusert hørsel, angina og høyt blodtrykk. Hun har hatt hjerteinfarkt, og hun har knekt to ribbein og punktert en lunge da hun ramlet ned trappa fra andre etasje. Likevel er det ikke plass til henne på sykehjemmet.

Siden dokumentaren ble sendt første gang i 1999, har både Ingjerd og Konrad gått bort. Før de døde fikk de plass på samme sykehjem, men 12 år senere er problemstillingen fremdeles aktuell.

Hør radiodokumentaren ”Til kommunen skil dykk åt” i nettradio eller som podkast.

Dokumentaren er laget av Kari Hesthamar, og vant den prestisjetunge radio-konkurransen Prix Europa i 1999. Teknisk regi Tormod Nygaard. Konsulent Anders Nicolaysen.

Kulturstrøm

  • Hollywood-manusforfattere avslutter streik

    Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

    Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

    Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

    Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

    Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram. (NTB)

    Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik.
    Foto: Chris Pizzello / AP
  • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

    Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

    Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

     shakira
    Foto: AP