Hopp til innhold

Fallet i papiraviser held fram

Trenden med fallande opplag for papiravisene held fram. Samtidig aukar nettutgåvene og mobil har stabilisert seg. Det viser nye lesartal.

Aviser aviskiosk
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Dei siste åra har norske aviser merka ein nedgang på papir, medan dei digitale plattformane er i ferd med å styrke seg. Denne trenden ser ut til å forsterke seg i dei nye tala.

Første halvår i år hadde den samla lesinga av norske papiraviser ein tilbakegang på 10 prosent, samanlikna med same periode i fjor. Samtidig hadde nettavisene ein vekst på kanappe fire prosent, medan lesinga på mobil er stabil. Det viser lesertala, som er ein del av Forbruker & Media-undersøkinga.

Tøffe tider

Den siste veka har det kome fleire meldingar om kutt i norske avishus. I Aftenposten skal 40 årsverk bort. Medan den eldste avisa i Norge, Adresseavisen, skal kutte mellom 60 og 75 årsverk dei neste åra. Totalt skal Polaris Media, som Adresseavisen er ein del av, spare 300 millionar kroner.

Grunnen til dei harde tidene i mediehusa er at lesinga av papiraviser fell, og med det også annonseinntektene. Samtidig som den digitale veksten ikkje er stor nok til å demme opp for denne lekkasjen.

Norsk innhald

Randi Øgrey

Administrerande direktør Randi Øgrey i MBL meiner norsk innhald framleis står sterkt.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Åtte av ti nordmenn over 12 år les ifølge undersøkinga nyheiter anten på papir, nett eller mobil. Det synest Mediebedriftenes landsforening, MBL, er gledeleg.

– Tala viser at norsk journalistikk framleis står sterkt. Papirlesinga held fram med å falle, men det vi ser også at nett og mobil held seg. Det viser at lesarane vil ha norsk innhald, seier administrerande direktør i MBL, Randi S. Øgrey.

Aftenposten er den største papiravisa i Norge. VG er det største mediehuset når ein slår saman lesing av publiseringsplattformane.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP