NRK Meny
Normal

Grevinnen påpeker «Downton Abbey»-feil

Middagsbordet i «Downton Abbey» dekkes feil, hevder grevinnen som eier slottet der serien spilles inn. Nå vil hun skrive en blogg om aristokratisk etikette.

Downton Abbey

Alt er ikke som det skal være på middagsbordet til familien Crawley i Downton Abbey, hevder grevinnen av Carnarvon. Sannsynligvis ville Martha Levinson (spilt av Shirley MacLaine) og Mr. Carson (Jim Carter) vært uenige i viktigheten av disse detaljene.

Foto: ITV

Jarlen og grevinnen av Carnarvon har siden 2010 leid ut deler av sitt hjem i Highclere Castle til produksjonen av verdens mest populære epokedramaserie gjennom tidene.

I 2009 ble det anslått at eiendommen behøvde oppgradering for minst 114 millioner kroner, hvorav det trengtes 17 millioner til umiddelbare reparasjoner.

Takket være leieinntektene og publikumsinteressen etter «Downton Abbey» kan de aristokratiske etterkommerne endelig se håp i hengende snøre.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

– Jeg ønsker ikke å tråkke noen på tærne, men tross alt er det jo mitt spisebord.

Grevinnen av Carnarvon

Irriterende feil

Grevinnen av Carnarvon er imidlertid ikke like imponert over alt «Downton Abbey»-produsentene foretar seg i hennes utslitte, dog overdådige hjem.

– Jeg har flere ganger forsøkt å fortelle dem at de dekker bordet feil, men har nå gitt opp, uttaler Fiona Carnarvon til Sunday Times.

Les også: Etterspørselen etter butlere firedoblet etter «Downton Abbey»

Ifølge husfruen er feilene små, men svært irriterende. Som at glassene blir plassert med baksiden frem, mens andre ting blir lagt på feil sted.

– Jeg ønsker ikke å tråkke noen på tærne, men tross alt er det jo mitt spisebord. Og vi ville selvsagt aldri ha dekket det på den måten, sier grevinnen til den britiske avisen.

Les også: Dette kan vi forvente oss av sesong fire i «Downton Abbey»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Highclere Castle

Detaljer er noe du ikke skal kimse av når det gjelder aristokratisk etikette. Her fra spisestuen på Highclere Castle.

Foto: Highclere Estate

Irritert serieskaper

Julian Fellowes, Downton Abbey-skaper

Julian Fellowes har ikke mye til overs for personer som går til media og hevder det er historiske feil i 'Downton Abbey', uten at han får sjansen til å motbevise dette.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Ting tyder på at det er lite trolig at «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes vil gi etter for grevinnens detaljstyring.

Til The Telegraph har han tidligere uttalt at alle påstandene om historiske feil i TV-serien irriterer ham.

– Jeg skulle ønske jeg kunne skrive et svar tilbake til alle som kommer med «falske og unødvendige rettelser». I de fleste tilfellene har det vist seg at jeg har hatt rett likevel, påstår forfatteren.

Til tross sine hjertesukk håper grevinnen at hennes aristokratiske forfedre aksepterer den alternative borddekkingen siden det er gjort i en underholdningssammenheng.

Les også: Downton-forfatter: – Jeg var like lei meg som TV-seerne

Etikette-tips

Fiona Carnarvon har imidlertid ingen planer om å fire på kravene i det virkelige liv, og har i stedet bestemt seg for å starte en blogg der hun skal dele lærdom om aristokratisk etikette med massene.

Visste du for eksempel hvordan du lager lunsj til 30 sultne jegere etter en fuglejakt, eller hvor det er akseptabelt å plassere en biskop ved spisebordet? Les og lær.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Highclere Castle

Highclere Castle er et viktoriansk slott som ligger 11 mil nordvest for London. Slottet er åpent for allmennheten i helger og sommermånedene.

Foto: JBUK_Planet/CC-lisens/Flickr.com

Økende slottsturisme

Highclere Castle er ikke det eneste slottet som merker en økonomisk oppgang etter «Downton Abbey»-suksessen som startet høsten 2010.

– Besøkstallene har gått i været hos flere store herskapshus som Highclere på grunn av serien. Mange briter visste ikke at flere av disse eiendommene er åpne for publikum, fortalte produsent Liz Trubridge under et «Downton Abbey»-pressetreff der NRK.no var til stede i London tidligere i sommer.

Les også: Downton-skuespillerne røper sine egne favoritter til NRK.no

Ifølge Tubridge forteller de besøkende at de på grunn av serien har blitt mer interessert i å vite hvordan herskapshusene og slottene ble drevet i sin storhetstid. «Downton Abbey»-skaperne får også brev fra seere som vil fortelle om slektninger som jobbet som kammertjenere og hushjelper.

Flere reiseoperatører selger også egne «Downton Abbey»-pakketurer, som inkluderer guidede turer til kjente innspillingssteder i serien.

Hvis du har planer om å dra på slottsbesøk på egen hånd, lønner det seg å gjøre litt forarbeid før du drar. Da unngår du forhåpentligvis å ende opp som det amerikanske paret i landsbyen Downton, 64 kilometer unna Highclere Castle.

– De spurte etter veien til «the Abbey», og påsto hardnakket at det var her serien ble spilt inn, forteller en pubeier til The Telegraph.