NRK Meny
Normal

Pannestekt juletorsk

La deg friste: Lag pannestekt torsk i jula!

Pannestekt torsk
Foto: Marie Melgård / NRK

Dette trenger du:

Til 4 personer

 

Ca 800 g torskefilet, med skrapet skinn og uten ben

150 g grovt havsalt

1 ts five-spice krydder, kan sløyfes

2 dl ribbesjy, eller 150 g brunet smør blandet med 2 ss soyasaus

2 ss hakket gressløk, persillle eller dill

Olje og smør til steking

Kokte eller stekte poteter til servering

 

Rotfruktpure

600 g kålrot

300 g gulrot

4 ss smør

Salt og kvernet sort pepper

 

 

Pannestekt torsk
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik gjør du:

Dryss fiskefileten med grov salt. La det ligge å marinere i ca. 20 minutter. Skyll fisken godt i kaldt vann og klapp den tørr med kjøkkkenpapir.

Skjæ fileten i fire jevne stykker.Skrell rotfruktene og skjær dem i jevne biter. Kok dem helt møre i vann. Hell av vannet, mos rotfruktene til en grov stappe sammen med smøret.

Smak til med salt og pepper.Krydre fisken med five-spice krydderet, evt. pepper. Ha litt olje i en varm stor stekepanne. Legg i fisken med skinnsiden ned i pannen.

Senk temperaturen noe, tilsett litt smør og stek fisken videre i ca.7-10 minutter avhengig av tykkelsen på fileten. Snu evt. fiskestykkene og stek de siste par minuttene på kjøttsiden. Varm opp ribbesjyen og tilsett urter etter ønske.

Server den pannestekte torsken med grov rotfruktpure, kokte eller stekte poteter og ribbesjy.

 

Tips:

Torsken må ikke saltes om du ikke vil. Krydre da med salt som vanlig og stek som beskrevet i oppskriften.

Ha litt appelsinskall i pannen sammen med smøret.

Rester av ribbe eller bacon passer utmerket i denne retten.

 

Skjær ribbe eller bacon i små terninger og stek det sprøtt i litt smør.