Hopp til innhold

Panama-avsløringene blir spillefilm

Tidenes største dokumentlekkasje, som viste hvordan statsledere, milliardærer og kriminelle gjemte unna penger i skatteparadiser, blir Netflix nye filmsatsing.

Demonstrasjoner mot den britiske statsministeren David Cameron etter Panama-avsløringene

LEKKASJENE SOM SKAPTE FURORE VERDEN OVER: Det ble store protester mot blant annet Storbritannias nylig avgåtte statsminister David Cameron etter Panama-avsløringene i april. Der kom det frem at Camron hadde eid aksjer i farens skatteparadisselskap fram til 2010. Nå blir det spillefilm av Panama-dokumentene.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Strømmetjenesten Netflix skal filmatisere Panama-dokumentene, tidenes største dokumentlekkasje.

Med på laget har de fått med de tyske gravejournalistene Frederik Obermaier og Bastian Obermayer, som var først ute med nyheten og ledet temaet av journalister som gransket Panama-dokumentene.

Strømmegiganten har sikret seg rettighetene til boken «Panama Papers: Breaking The Story Of How The Worlds Rich and Powerful Hide Their Money», som de tyske gravejournalistene ga ut i juni i år ifølge Hollywood Direct.

Startet med et «pling»

I filmen skal publikum få innblikk i hvordan de tyske journalistene, ved hjelp av tips fra den anonyme varsleren kjent som John Doe, gikk sammen med organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) for å slippe elleve millioner dokumenter som stammer fra det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca i april i år.

– Alt startet med et «pling» da John Doe kontaktet oss. Samarbeidet vokste til å bli en av de største dokumentlekkasjene i historien, og over 400 journalister fra forskjellige land gikk gjennom dokumentene. Vi er stolte over at vår avis Süddeutsche Zeitung var statsstedet for nyheten som vokste seg monumental, sier de to journalistene til Hollywood Direct.

ICIJs leder Gerard Ryle og visedirektør Marina Walker skal også bidra i filmprosjektet sammen med de tyske gravejournalistene.

Journalistene Frederik Obermaier og Bastian Obermayer

BLIR FILM: Historien om hvordan de tyske journalistene Frederik Obermaier og Bastian Obermayer, ved hjelp av varsleren John Doe, avslørte hvordan verdens rike og mektige gjemte unna penger i skatteparadis blir nå spillefilm.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Avslørte rikdommer i skatteparadis

De lekkede dokumentene viste hvordan Mossack Fonseca blant annet opprettet skallselskaper i skatteparadis, slik at verdens rikeste og mektigste personer unngikk skatter og avgifter i egne land.

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson gikk av etter Panama dokumentene avslørte at han hadde puttet millioner av arvede kroner i skatteparadis samtidig som de islandske bankene kollapset i 2008 og kastet landet inn i en finanskrise.

I Norge avdekket Aftenposten, som var den eneste norske avisen som deltok i prosjektet, blant annet at DNB Luxembourg la til rette for at norske kunder kunne skjule penger i skatteparadiset Seychellene i perioden 2006–2015.

Andre film om Panama-dokumentene

Filmen om Panama-avsløringene er den siste av flere av Netflix storsatsinger på egne produksjoner etter suksesser som «House of Cards» og «Orange Is the New Black».

Ted Sarandos, Head of Content Acquisition for Netflix attends the 2015 IDA Documentary Awards 2015

Innholdssjef i Netflix, Ted Sarandos, tror filmen vil skape like store ringvirkninger som da Panama-dokumentene først ble avslørt.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp

– Vi er sikre på at Obermaier og Obermayer, de eneste journalistene som har hatt direkte kontakt med John Doe, ICIJ og filmskaperne vil kunne levere en gripende fortelling som vil skape lignende ringvirkninger som da Panama-dokumentene først ble avslørt på forsider verden rundt, sier Ted Sarandos, innholdssjef i Netflix.

Det er John Wells Productions som skal produsere filmen. John Wells har produsert en rekke filmer og serier, blant annet «Akutten», «The West Wing» og «The Company Men» Det er ennå ikke annonsert når filmen har premiere eller hvem som skal besette rollene.

Dette er den andre store filmavtalen som har kommet i havn om Panama-dokumentene.

I juni ble det kjent at Scott Z. Burns og Steven Soderbergh skal skrive manus til og regissere en film basert på den kommende boken «Secrecy World» av den Pulitzer-prisvinnende journalisten Jake Bernstein.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober