Hopp til innhold

Avlyser Countryfestivalen i Seljord

Countryfestivalen i Seljord blir avlyst for andre året på rad. Det blir også dei populære festivalane Palmesus, Malakoff og Bergenfest.

Countryfestivalen i Seljord 2019

Her er publikum samla framføre scena under Countryfestivalen i Seljord i 2019.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er tungt, vi lever av å samle folk og skape opplevingar. Korona gir lite plass til moro, seier leiaren av Countryfestivalen i Seljord, Yvonne Eilefstjønn.

Festivalen er Nordens største countryfestival og er eit årleg samlepunkt for om lag 25 000 festivalgjengarar i Telemark. Seljordfestivalen blir også avlyst.

– Omstenda gjer det ikkje mogeleg for oss å gje ei god festivaloppleving for publikum, difor har vi i dag bestemt oss for å avlyse, fortel Eilefstjønn.

Bergensfest kunngjorde også at dei måtte avlyse festivalen i ettermiddag.

Tidlegare i dag kunngjorde også Palmesus, som er skandinavias største strandfest, at det ikkje blir mogeleg å gjennomføre arrangementet i år. Dei hadde planar om å samle 60.000 menneske i og rundt Bystranda i Kristiansand fyrste helga i juli.

Malakoff er blant Vestlandets største rockefestivalar og samlar vanlegvis musikkelskarar på Nordfjordeid i Sogn og Fjordane.

Men slik blir det ikkje i år.

– Basert på retningslinjer i forbindelse med arrangement i sommar, er det ikkje mogleg å gjennomføre Palmesus slik det skal vere. Det er ein stor fest med mange menneske og store internasjonale artistar, seier Leif Fosselie, leiar i Palmesus.

Leif Fosselie, leiar i Palmesus

TRIST; MEN LETTA: Leif Fosselie, leiar i Palmesus.

Foto: Palmesus

Avgjerda er tatt etter at kulturministeren i dag la fram tiltak for kulturlivet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

– Sidan det ikkje kom nokon endelege avklaringar for festivalsommaren spring tida ifrå oss, seier Fosselie.

Og legg til:

Det er ekstremt trist for publikum, tilsette, alle partar og arrangørar.

Også Malakoff fortel at slik gjenopningsplanen er lagt opp i sommar så er det ikkje mogleg å gjennomføre ein fullverdig Malakoff 2021 slik dei ønsker.

– Det er svært kjipt. Det er andre året på rad vi har sett oss nøydde til å utsette, seier dagleg leiar, Arnt-Ivar Naustdal.

Malakoff

ROCK: Lykkelege folk på konsert på Malakoff-festivalen.

Foto: Sigve Brochmann Rasmussen

Ser fram mot 2022

Malakoff ønskjer likevel å køyre eit alternativt arrangement.

– Vi skal vise fingeren og prøve å få til noko likevel. Vi vil få til ein minifestival med kule artistar, fortel Naustdal.

For Fosselie i Palmesus er dagen i dag også er ein dag med glede og lette.

– Vi kan sjå fram mot 2022 og vere heilt sikre på at alle skal kunne gå på festival igjen, og vi gler oss til å arrangere tidenes beste Palmesus i 2022, seier han.

Norway Rock-festivalen i Kvinesdal kunngjorde i går at dei avlyser på grunn av koronasituasjonen.

Frå før av er også Øyafestivalen, Stavernfestivalen og OverOslo avlyst.

Kulturminister Abid Raja er lei seg for at tre nye festivalar føyer seg inn i denne rekka.

Abid Raja

SMERTE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja er lei seg for at festivalane avlyser.

Foto: NRK

– Det smertar meg utruleg at både Palmesus, Øyafestivalen og andre har varsla at dei vil avlyse. Det er konsekvensen av pandemien. Den skapar ikkje moro, men øydelegg for alle.

1 ny milliard til kultur – framleis usikkert for festivalane

Gjenopningsplanen for sommaren går ut på at viss alt går etter planen kan festivalane ha 2000 og etter kvart 5000 deltakarar, men då delt inn i kohortar.

Fleire har reagert på det, blant anna Tone Østerdal i Norske Konsertarrangørar.

– Det krev rett og slett for mykje infrastruktur og har ein betydeleg kostnadsside, svarte ho til NRK då planen vart kjent.

I forbindelse med det reviderte nasjonalbudsjettet som vart lagt fram i dag foreslår regjeringa å forlenge dei mellombelse koronaordningane ut oktober. I tillegg vil regjeringa auke ramma for stimulerings- og kompensasjonsordningane med 1 320 millionar kroner.

For kultursektoren betyr dette 950 millionar kroner i kompensasjon- og stimuleringsordningar. I tillegg til 50 millionar til institusjonar over statsbudsjettet.

Peer Gynt på Gålå 2009. Dansende Peer

PEER GYNT: Ein dansande Peer Gynt i Peer Gynt-spelet på Gålå i Gudbrandsdalen.

Foto: Peer Gynt AS

May Brit Støve, dagleg leiar for Peer Gynt AS er positiv til det som vart lagt fram i dag. Det kritikarroste spelet på Gålå har planlagt 12 framsyningar i sommar.

– No tør vi å gå for planane våre, seier ho.

Men retningslinjene i stimuleringsordninga har ikkje kome på plass, og dei er no avhengige av ei rask avklaring på vilkåra for å få att pengar gjennom ordninga.

– Vi må vite at det blir dekt om noko skjer, om vi skal komme oss gjennom sommaren med hovudet over vatn.

Vil forlenge støtteordningane

Leiar i Creo, Hans Ole Rian, er tilfreds med pengepotten frå kulturministeren.

– Dette er bra. Dette er middel vi heilt klart treng for å kome over siste kneika, seier han.

Men Rian er ikkje heilt fornøgd med at støtteordningane ikkje varer ut året.

Hans Ole Rian

VIL FORLENGE ORDNINGA: Hans Ole Rian, leiar i Creo, meiner støtteordningane bør bli forlenga ut året.

Foto: Emily Louisa Millan Eide / NRK

– Det som er synd og veldig beklageleg er at dette skal vare til 31. oktober. Slik vi ser det vil behovet vare utover hausten og ut året, seier han.

Og understrekar at dei treng føreseielegheit og tryggleik for å kunne planleggje.

Det same gjeld kompensasjonsordninga for sjølvstendig næringsdrivande og frilansarar.

– Vi meiner at den må utvidast ut året, fordi det er eit siste tryggleiksnett for veldig mange kulturarbeidar og andre næringsdrivande, seier han.

Hadde håpa på meir offensiv satsing

Rihannon Hovden Edwards

OFFENSIV: Rhiannon Hovden Edwards er leiar i Virke. Ho vil ha ei meir offensiv satsing på restart i kultursektoren.

Foto: Virke

Rhiannon Hovden Edwards, leiar for Kultur og opplevingar i hovudorganisasjonen Virke er einig med Rian om at ordningane allereie nå burde bli forlenga ut året.

– Vi hadde likevel håpa på ei meir offensiv satsing på restart i kultursektoren, tiltak for å sikre fart ut av krisa, og grøn omstilling i sektoren, seier ho.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.