Pål Grøndahl om 22. juli-serie: – Det vil alltid være for tidlig for noen

NRK skal lage en omfattende dramaserie om 22. juli. Med over 70 millioner kroner i budsjett starter opptakene i april 2018.

Pål Grøndahl

PSYKOLOGSPESIALIST: Pål Grøndahl ber serieskaperne unngå å lage en kommersiell actionserie.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

– En slik serie vil alltid være for tidlig for noen. Men det betyr ikke at man ikke skal lage serien, sier psykologspesialist og sakkyndig Pål Grøndahl.

Det er planlagt seks timelange episoder av dramaserien, som lages av ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune.

– Vær forsiktig

Grøndahl har en oppfordring til serieskaperne:

– Vær forsiktig med å bruke for mye virkemidler som treffer det emosjonelle, som musikk og dramatiske kamerasvigninger.

Dramaserien skal hete «22. juli» og vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren.

Karakterene i serien er kun basert på ekte mennesker og er ikke reelle personer fra det virkelige liv. De er resultatet av en omfattende researchprosess og flere intervjuer med berørte.

Grøndahl skulle helst sett at dette ikke kalt en dramaserie.

– Jeg er litt urolig for at de kaller det en dramaserie og ville likt bedre om ordet dokumentar erstattet drama, for å unngå det dramatiske og kommersielle.

– Nok en terrorist

Serieskaperne, Sara Johnsen og Pål Sletaune, ønsker ikke å fortelle den direkte historien om det som skjedde. Og Anders Behring Breivik blir ikke en del av serien.

pål sletaune og sara johnsen

SERIESKAPERNE: Sara Johnsen og Pål Sletaune lager dramaserien «22.juli».

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Vi gjør et forsøk på å fortelle om hendelsen gjennom ringvirkningene av terroren. Ikke om de direkte berørte, sier Sletaune.

Grøndahl syns det er bra at gjerningsmannen ikke blir en del av serien.

– Det er bra å ikke fokusere for mye på gjerningsmannen. Dette handler ikke om han, han er bare nok en terrorist, sier Grøndahl.

Støttegruppa for 22. juli har blitt orientert om serien. Leder for støttegruppa, Lisbeth Røyneland ber om at 22. juli behandles med verdighet.

Lisbeth Røyneland

BLE ORIENTERT: Leder for støttegruppa, Lisbeth Røyneland, ble orientert om serien.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det som opptar oss er at det ikke skal være fokus på gjerningsmannen og at hele 22. juli skal behandles med den verdigheten det fortjener, sier Røyneland.

Kulturstrøm

 • Skal lede Sildajazz

  Andreas Meland blir ny sjef for jazzfestivalen i Haugesund. Meland har blant annet jobbet med jazz i plateselskapet Grappa. – Jeg brenner sterkt både for min hjemby Haugesund, for jazz og for en stor bredde av musikalske uttrykk, sier han i en pressemelding.

  Andreas R. Meland
  Foto: Sildajazz / NPK
 • Store metoo-forskjeller

  I svenske aviser fikk metoo-kampanjen fire ganger så stor oppmerksomhet som i danske aviser, ifølge en undersøkelse fra Nordicom. I Sverige ble kampanjen omtalt som en folkebevegelse, mens danskene i større grad omtaler det som en «heksejakt».

 • Planlegger ny Live Aid

  Trettifem år etter at verdens popstjerner holdt Live Aid-konserter til inntekt for nød i Afrika, planlegges en ny massiv musikkmønstring. Denne gangen er det kampen for å oppnå FNs klimamål som skal motivere musikere og publikum til å skaffe penger. Prosjektet har fått tittelen «Global Goal Live», og er planlagt holdt på fem kontinenter 26. september 2020, melder CNN.

  Bob Geldof Live Aid 1985
  Foto: JOE SCHABER / Ap