Pål Grøndahl om 22. juli-serie: – Det vil alltid være for tidlig for noen

NRK skal lage en omfattende dramaserie om 22. juli. Med over 70 millioner kroner i budsjett starter opptakene i april 2018.

Pål Grøndahl

PSYKOLOGSPESIALIST: Pål Grøndahl ber serieskaperne unngå å lage en kommersiell actionserie.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

– En slik serie vil alltid være for tidlig for noen. Men det betyr ikke at man ikke skal lage serien, sier psykologspesialist og sakkyndig Pål Grøndahl.

Det er planlagt seks timelange episoder av dramaserien, som lages av ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune.

– Vær forsiktig

Grøndahl har en oppfordring til serieskaperne:

– Vær forsiktig med å bruke for mye virkemidler som treffer det emosjonelle, som musikk og dramatiske kamerasvigninger.

Dramaserien skal hete «22. juli» og vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren.

Karakterene i serien er kun basert på ekte mennesker og er ikke reelle personer fra det virkelige liv. De er resultatet av en omfattende researchprosess og flere intervjuer med berørte.

Grøndahl skulle helst sett at dette ikke kalt en dramaserie.

– Jeg er litt urolig for at de kaller det en dramaserie og ville likt bedre om ordet dokumentar erstattet drama, for å unngå det dramatiske og kommersielle.

– Nok en terrorist

Serieskaperne, Sara Johnsen og Pål Sletaune, ønsker ikke å fortelle den direkte historien om det som skjedde. Og Anders Behring Breivik blir ikke en del av serien.

pål sletaune og sara johnsen

SERIESKAPERNE: Sara Johnsen og Pål Sletaune lager dramaserien «22.juli».

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Vi gjør et forsøk på å fortelle om hendelsen gjennom ringvirkningene av terroren. Ikke om de direkte berørte, sier Sletaune.

Grøndahl syns det er bra at gjerningsmannen ikke blir en del av serien.

– Det er bra å ikke fokusere for mye på gjerningsmannen. Dette handler ikke om han, han er bare nok en terrorist, sier Grøndahl.

Støttegruppa for 22. juli har blitt orientert om serien. Leder for støttegruppa, Lisbeth Røyneland ber om at 22. juli behandles med verdighet.

Lisbeth Røyneland

BLE ORIENTERT: Leder for støttegruppa, Lisbeth Røyneland, ble orientert om serien.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det som opptar oss er at det ikke skal være fokus på gjerningsmannen og at hele 22. juli skal behandles med den verdigheten det fortjener, sier Røyneland.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame