Hopp til innhold

Pål Enger tatt for nytt kunsttyveri

Siktet for å ha stjålet flere Pushwagner-bilder for halvannen uke siden.

Pål Enger på Trygdekontoret

ENGER: Pål Enger er siktet for å ha stjålet flere Pushwagner-bilder.

Foto: NRK

Pål Enger, som tidligere har stjålet Edvard Munchs «Vampyr» og «Skrik», er siktet for å ha stjålet flere Pushwagner-bilder for halvannen uke siden.

Enger er siktet for grovt tyveri av kunst fra et galleri i Oslo en gang mellom 10. og 11. desember, melder Dagbladet.

Advokat Fridtjof Feydt

ADVOKAT: Fridtjof Feydt er Pål Engers advokat og sier Enger erkjenner straffskyld for fem av bildene.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

En lommebok med Engers navn og adresse skal ifølge hans advokat, Fridjof Feydt, ha blitt funnet på galleriet. Enger erkjenner delvis straffskyld.

– Han erkjenner etter det jeg skjønner straffeskyld for fem av bildene. De andre tror jeg ikke han erkjenner straffeskyld for. De han erkjenner er fem bilder av Pushwagner, sier Fridtjof Feydt til NRK.

Galleriet hvor tyveriet fant sted er Galleri Fineart på Filipstadkaia på Aker Brygge.

Savner 17 bilder

Politiet mener at til sammen 17 bilder er på avveie, og ber derfor Oslo tingrett tirsdag om å varetektsfengsle kunsttyven på grunn av faren til bevisforspillelse.

Fineart på Tjuvholmen

GALLERI: Ifølge Feydt skal tyveriene ha funnet sted på Galleri Fineart på Filipstadkaia på Aker Brygge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tolv av bildene er laget av Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som han egentlig heter. De øvrige kunstverkene er laget av Vebjørn Sand og Bjarne Melgaard.

Pål Enger er tidligere dømt for flere kunsttyverier. I 1988 stjal han «Vampyr» av Edvard Munch og i 1994 stjal han «Skrik» av samme kunstner.

Hvorfor Enger gjennomførte disse nylige tyveriene, kan ikke Feydt svare på.

– Jeg har ikke fått snakket med ham etter at han be pågrepet. Når han stjal «Skrik» og «Madonna» i sin tid, gjorde han det like mye for å få et kick og noe som vakte oppsikt heller enn økonomisk vinning. Hvorfor han gjorde det nå vet jeg ikke, sier Feydt.

Ifølge Dagbladet skal Enger bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett senere i dag. Dette med grunnlag i bevisforspillelse.

Innrømte «brekk»

Da Pål Enger gjester NRK-programmet «Trygdekontoret» innrømte han at han stod bak «et brekk» mot gullsmedkjeden David-Andersen i Oslo.

Politi og media antok at det dreide seg om et ran i Bygdøy allé i 2003, men Enger selv mener det er et innbrudd i 1996.

Pål Enger

INNRØMMELSE: Pål Enger innrømte på Trygdekontoret et brekk han gjorde på en gullsmed i Oslo.

Innbruddet han innrømte var foreldet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober