Pakker trær inn i brannsikre tepper i California

Brannfolk pakker kjempetrær inn i folie for å beskytte dem mot skogbranner som herjer i California.

Giant sequoias wrapped in foil to protect from US forest fires

ALUMINIUMSFOLIE: Trærne pakkes inn folie som reflekterer varmen og hindrer flammene å nå trestammene.

Foto: Handout / AFP

Verdens største tre, 83-meter høye General Sherman, er et av trærne som brannmannskapene forsøker å redde fra å brenne ned. Trærne pakkes inn i en brannsikker folie. I parken i Sierra Nevada vokser det mammuttrær som er blant de høyeste trærne på jorden.

Skogbranner herjer flere steder i California og brannmannskapet frykter den vil spre seg til de eldgamle trærne i Sequoia National Park. Brannen Colony er nå bare få kilometer unna den berømte nasjonalparken. Myndighetene frykter at det bare er timer før brannen vil nå de gamle mammuttærne.

Skogbrann California 31. august 20121

Skogbranner herjer flere steder i California og brannmannskapet frykter den vil spre seg til de eldgamle trærne i Sequoia National Park

Foto: Jae C. Hong / AP

– Det er et spesielt område for mange, mange mennesker. Så vi kommer til å legge inn en ekstra innsats for å beskytte denne skogen, sa Rebecca Paterson, talskvinne for Sequoia og Kings Canyon Nasjonalparker.

Pakkes inn

Trærne pakkes inn folie som reflekterer varmen og hindrer flammene fra å nå trestammene. Brannmannskapene rydder vekk vegetasjonen rundt de svære trærne.

– Vi vil bare gjøre alt vi kan for å beskytte disse 2.000 og 3.000 år gamle trærne, sa en talsmann for parken til The Mercury News.

Verdens største tre General Sherman i California

STØRST – Vi vil bare gjøre alt vi kan for å beskytte disse 2.000 og 3.000 år gamle trærne, sa en talsmann for parken til The Mercury News.

Foto: Mark Ralston / AFP

De eldste og mest spesielle trærne behandles like omtenkssom som hus, forteller en talskvinne for nasjonalparken til LA Times.

Teppene som trærne pakkes inn i er laget av aluminium. «Nesten som aluminiumsfolie» er breskrivelsen til talsmannen for brannmannskapene i KNP Complex. Samme materiale brukes til å pakke inn hus i brannområder.

Skogbrann i USA

– Vi har så mange branner nå, at selv de eldste brannmennene ikke har opplevd lignende i karrieren, sa Edwin Zuniga.

Foto: JOSH EDELSON / AFP

7400 skogbranner i år

Tørke og stigende temperaturer har ført til at det bare i år har brent 7400 ganger i staten California, ifølge BBC. Brannene har aldri vært så store i omfang som nå. Brannen Dixie, som nylig har blitt slukket, er den nest mest ødeleggende i Californias historie. På det meste var 5000 brannkonstabler i sving for å slukke denne ene brannen. Samtidig brant det 11 andre steder i California

– Vi har så mange branner nå, at selv de eldste brannmennene ikke har opplevd lignende i karrieren, sa Edwin Zuniga en talsmann for brannen Cal til Washington Post

– Så dette er nytt og ukjent landskap for oss, sa Zuniga.

Les mer om skogbranner i USA her

Kulturstrøm

 • Filmstjerne tilbake frå rommet

  Den russiske skodespelaren Yulia Peresild og filmregissøren Klim Shipenko kom søndag tilbake til Jorda.

  Dei har vore på den internasjonale romstasjonen i 12 dagar for å filme scener til filmen «Utfordringen».

  Det er første gong ein film blir spelt inn i verdsrommet.

  Skuespiller Yulia Persild, regissør Klim Shipenko og kosmonaut Anton Shkaplerov.
  Foto: AP
 • Film og TV-streik i USA avverget

  En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten. Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med studioer og underholdningsselskaper (AMPTP) før fristen løp ut mandag.

 • 13.000 har sett Trier-film

  Rundt 13.000 personer har allerede sett filmen Verdens verste menneske.

  Det opplyser Nordisk Film Kino til NRK.

  Filmen hadde premiere i går, og over 4000 osloborgere har allerede tatt turen.

  Det er den siste filmen i Joachim Triers oslotrilogi, som har fått strålende kritikker.

  Verdens verste menneske
  Foto: SF Studios / Oslo Pictures