Hopp til innhold

Pakker trær inn i brannsikre tepper i California

Brannfolk pakker kjempetrær inn i folie for å beskytte dem mot skogbranner som herjer i California.

Giant sequoias wrapped in foil to protect from US forest fires

ALUMINIUMSFOLIE: Trærne pakkes inn folie som reflekterer varmen og hindrer flammene å nå trestammene.

Foto: Handout / AFP

Verdens største tre, 83-meter høye General Sherman, er et av trærne som brannmannskapene forsøker å redde fra å brenne ned. Trærne pakkes inn i en brannsikker folie. I parken i Sierra Nevada vokser det mammuttrær som er blant de høyeste trærne på jorden.

Skogbranner herjer flere steder i California og brannmannskapet frykter den vil spre seg til de eldgamle trærne i Sequoia National Park. Brannen Colony er nå bare få kilometer unna den berømte nasjonalparken. Myndighetene frykter at det bare er timer før brannen vil nå de gamle mammuttærne.

Skogbrann California 31. august 20121

Skogbranner herjer flere steder i California og brannmannskapet frykter den vil spre seg til de eldgamle trærne i Sequoia National Park

Foto: Jae C. Hong / AP

– Det er et spesielt område for mange, mange mennesker. Så vi kommer til å legge inn en ekstra innsats for å beskytte denne skogen, sa Rebecca Paterson, talskvinne for Sequoia og Kings Canyon Nasjonalparker.

Pakkes inn

Trærne pakkes inn folie som reflekterer varmen og hindrer flammene fra å nå trestammene. Brannmannskapene rydder vekk vegetasjonen rundt de svære trærne.

– Vi vil bare gjøre alt vi kan for å beskytte disse 2.000 og 3.000 år gamle trærne, sa en talsmann for parken til The Mercury News.

Verdens største tre General Sherman i California

STØRST – Vi vil bare gjøre alt vi kan for å beskytte disse 2.000 og 3.000 år gamle trærne, sa en talsmann for parken til The Mercury News.

Foto: Mark Ralston / AFP

De eldste og mest spesielle trærne behandles like omtenkssom som hus, forteller en talskvinne for nasjonalparken til LA Times.

Teppene som trærne pakkes inn i er laget av aluminium. «Nesten som aluminiumsfolie» er breskrivelsen til talsmannen for brannmannskapene i KNP Complex. Samme materiale brukes til å pakke inn hus i brannområder.

Skogbrann i USA

– Vi har så mange branner nå, at selv de eldste brannmennene ikke har opplevd lignende i karrieren, sa Edwin Zuniga.

Foto: JOSH EDELSON / AFP

7400 skogbranner i år

Tørke og stigende temperaturer har ført til at det bare i år har brent 7400 ganger i staten California, ifølge BBC. Brannene har aldri vært så store i omfang som nå. Brannen Dixie, som nylig har blitt slukket, er den nest mest ødeleggende i Californias historie. På det meste var 5000 brannkonstabler i sving for å slukke denne ene brannen. Samtidig brant det 11 andre steder i California

– Vi har så mange branner nå, at selv de eldste brannmennene ikke har opplevd lignende i karrieren, sa Edwin Zuniga en talsmann for brannen Cal til Washington Post

– Så dette er nytt og ukjent landskap for oss, sa Zuniga.

Les mer om skogbranner i USA her

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)