NRK Meny
Normal

Padling i paradis

Har du en helg til overs kan vi absolutt anbefale en kanotur. Det er digg det!

Kanopadling
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Nett-TV: Slik padler du kano
- Det er viktig at vi padler i takt, ellers sløser vi med kreftene våre, instruerer kanoekspert Kristian Brødholt.

Kanopadling
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Vi har nettopp satt kanoen på vannet og tatt de første forsiktige padletakene ut fra bredden under den knallblå julihimmelen. En gjedde hopper rett ved siden av oss og vi kan ikke annet enn å smile. For å tilbringe en arbeidsdag ute i norsk natur midt på sommeren, er absolutt ikke en dum idé.

- For meg er kanopadling en ventil som gjør at jeg glemmer alt. Når jeg for eksempel kjører bil tenker jeg på alt som skulle vært gjort, men sånn er det ikke i kano. Jeg er født og oppvokst med dette og nikoser meg, forteller Brødholt.

Leie eller eie?

Skal man ut å padle kano for første gang er det greit å leie. Alt man trenger er en bil med takgrind og så får man kano, redingsvester og årer der man leier. Vi er på tur med Beaver Kanosenter i Enebakk utenfor Oslo, og her må vi ut med 300 kroner for en dags leie. Prisene skal være relativt like rundt om kring i landet.

Planlegger man å padle mye, kan det fort lønne seg å kjøpe en egen kano. Går man for halvfabrikat som man setter sammen selv er prisen rundt 7.500 kroner for et helt greit fremkomstmiddel.

Monica Olsen og Ruben Olsen
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

- Det viktige når du skal velg kano er å ta høyde for vekt og form. En tung plastkano med ugunstig form er vanskelig å styre, så ikke bare tenkt pris, oppfordrer Brødholt.

Hold deg unna saltvann

Med sola i ryggen padler vi rolig langs bredden i den lille innsjøen Svartoren. Som nybegynner er det lurt å ta de første turene på stille vann. Det betyr at du bør holde deg langt unna saltvann og sjø dersom du ikke har et stort ønske om å bli våt.

- På sjøen blåser det mye mer, det kan være strie strømmer og en del båteiere synes det er kjempemoro å se hvordan det går når hekkbølgene når kanoen.

Så hvis man holder seg til innsjøer mener vår ekspert at det skal mye til for å gå rundt.

- Kun en gang har jeg ufrivillig gått i vannet. Det var til gjengjeld i Hobbølelven 2. juledag, noe som var en veldig kald opplevelse!

Kanomat

Kristian Brødholt
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Vi lar flinkisene padle vinterstid og konsentrerer oss om vår sommerhygge på vannet. Brødholt forklarer oss at det lønner seg å bytte padlearm med jevne mellomrom. Gjerne litt før melkesyra melder seg.

Og det er rart med det. Til tross for at vi konsentrerer oss om å padle mest mulig rett frem og i takt - greier kroppen å si ifra at den er sulten. Og da er det jo greit at vår turvert har med seg grill og kan trylle fram de herligste retter: Grillribbe, pølser, salat og grillede epler til dessert.

- Skal jeg ut en helg tar jeg ofte med meg frosne reker til den første kvelden, for så å ha med mer holdbar mat til de neste dagene. Pølser er jo uansett alltid en god favoritt.

Utstyr det er greit å ha med:

Jan Henrik Mo
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Ifølge vår ekspert er det noen ting man MÅ ha med seg, og noen ting man ikke må ha, mens som det kan være kjekt å ta med. Kano, årer og redningsvest samt en bil med takgrind eller henger er et must for å komme seg på vannet.

Ellers er dette en god liste å forholde seg til av de mindre viktige tingene: (Selvfølgelig alt etter hvor lenge man skal være borte og hvordan tur man planlegger)

 • Vanntette bager eller søppelsekker til å putte bagasje i.
 • Telt/lavvo/gapahuk
 • Stropper (går man rundt mister man ikke alt)
 • Kniv og annet nyttig redskap
 • Lommelykt/hodelykt
 • God mat som holder seg.

Din tur nå?

Hva venter du på? Ta med deg venner, familie eller kanskje din siste sommerflørt på kanotur. Idyllen ligger der og venter på deg.

Informasjon om noen av stedene rundt om kring i landet hvor man kan leie kano finner du på denne siden: www.aktivioslo.no/kanoutleie . Frister det mer med kajakk, kan du begynne med å gå inn på www.padling.no .

God tur!

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3