Hopp til innhold

Melankolsk jul i P1

Tirsdag kveld spilte Paal Flaata melankolske julesanger direkte i NRK P1. Du kan høre konserten om igjen!

Paal Flaata debuterer som juleplateartist med «Christmas Island».
Foto: handout / k&u

Paal Flaata: "Christmas Island".
Foto: handout / k&u

NB: Hør Paal Flaatas konsert om igjen i NRK P1s nettradio . Søk etter Kveldsåpent 19.12!

«Christmas Eve Can Kill You» er blant låtene Paal Flaata synger på en juleplate som ikke er helt som alle andre. Paals jul er nemlig mørk og melankolsk.

Mannen med den mørke, myke stemmen har begått sitt livs første juleplate.

- Jeg synger for julefolket. Men jeg orker ikke så mye glitter og «nå er det jul igjen». Min jul handler om å finne roen. Julen - og juleplatene - kan bli intense. Jeg ville holde beina på jorden og holde det sånn passe melankolsk. For slik er jula også, sier Flaata til NTB.

Elvis-låtskriver

Da Paal Flaata skulle lage juleplate, satte han seg ned og gikk gjennom hauger av julealbum - også de noe mer obskure. Der fant han en godbit.

- På en noe alternativ juleplate som het «Bummed Out Christmas» fant jeg låta «Christmas Eve Can Kill You». Den ble fremført av Everly Brothers, men låtskriver er Dennis Linde. Og nettopp Linde skrev «Burning Love» for Elvis, sier Paal Flaata - som tross sitt melankolske ry er en brennende fan av Kongen.

Samtidig drar han det opp med tradisjonelle julelåter som «The First Noel» og «O Little Town of Betlehem», så vel som to nyskrevne låter signert Flaata selv, hans faste tangentmann Gøran Grini og låtskriveren R.C. Finnigan.

Den ene av disse er også tittel på plata, nemlig «Christmas Island» - øya der det er jul hele året.

- Av og til skulle jeg ønske jeg kunne reist til juleøya, sier Paal med et lite smil.

I stedet turnerer han rundt i vinter-Norge for å inngi folk den rette stemningen, med sin blanding av salmer, tradisjonelle julesanger og altså Elvis-låtskriverens noe alternative julesang.

Sanger for vinteren

Paal Flaata har utgitt to soloplater - «In Demand» fra 2002 og «Rain» fra 2005, og nå har han også sluppet juleplaten - som han like gjerne kaller en vinterplate.

- En vintersang kan du spille hele vinteren, men du kan høre på den spesielt i jula og mørketiden. Da trenger vi å ha det litt trivelig, har han sagt til avisa Varden.

Men han har med salmer på platen også.

- Du vet, jeg vokste opp i et bedehusmiljø på 70-tallet i Skien. Om ikke vi gikk i bedehusene, så hørte vi musikken når vi spaserte forbi på søndagene, sier han med glimt i øyet.

Til neste år gir han seg i kast med folkevisene. Da er det planlagt et album viet folkeviseinnsamleren Olea Crøger der Flaata sammen med Katthults Aud Ingebjørg Heldaas er hanket inn som sangsolist.

Han skal også opptre på NRK P1-scenen tirsdag 19. desember. Konserten blir sendt direkte ut til det ganske land mellom klokka 19 og 21.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Booker-prisen til Paul Lynch

  Den irske forfatteren Paul Lynch er tildelt Bookerprisen for 2023.

  Bookerprisen er en prestisjetung britisk litteraturpris.

  Lynch får den for boka «Prophet Song», melder BBC.

  Romanen skildrer kampene til Stack-familien, inkludert Eilish Stack, en mor til fire som prøver å redde familien sin mens Irland glir inn i et totalitært regime.

  Paul Lynch
  Foto: AP
 • Puff Daddy anklaget for ny voldtekt

  Sean Comb, mest kjent som Puff Daddy, er saksøkt for å dopa ned og voldtatt en student i 1991. Søksmålet ble levert til en domstol i New York torsdag, skriver Reuters.

  Lørdag ble det forlik mellom Comb og en ekskjæreste etter et annet voldtektssøksmål.

  Søksmålet går inn i en rekke av søksmål mot kjente personer denne uken. Grunnen til at det har kommet mange søksmål nå er at det går mot slutten av en spesiell lov, New Yorks Adult Survivors Act, som åpnet for å saksøke selv om foreldelsesfristen var gått ut.

  Combs er en av de mest innflytelsesrike produsentene i hiphop-bransjen.

  Sean Combs, Puff Daddy
  Foto: AFP