Hopp til innhold

Melankolsk jul i P1

Tirsdag kveld spilte Paal Flaata melankolske julesanger direkte i NRK P1. Du kan høre konserten om igjen!

Paal Flaata debuterer som juleplateartist med «Christmas Island».
Foto: handout / k&u

Paal Flaata: "Christmas Island".
Foto: handout / k&u

NB: Hør Paal Flaatas konsert om igjen i NRK P1s nettradio . Søk etter Kveldsåpent 19.12!

«Christmas Eve Can Kill You» er blant låtene Paal Flaata synger på en juleplate som ikke er helt som alle andre. Paals jul er nemlig mørk og melankolsk.

Mannen med den mørke, myke stemmen har begått sitt livs første juleplate.

- Jeg synger for julefolket. Men jeg orker ikke så mye glitter og «nå er det jul igjen». Min jul handler om å finne roen. Julen - og juleplatene - kan bli intense. Jeg ville holde beina på jorden og holde det sånn passe melankolsk. For slik er jula også, sier Flaata til NTB.

Elvis-låtskriver

Da Paal Flaata skulle lage juleplate, satte han seg ned og gikk gjennom hauger av julealbum - også de noe mer obskure. Der fant han en godbit.

- På en noe alternativ juleplate som het «Bummed Out Christmas» fant jeg låta «Christmas Eve Can Kill You». Den ble fremført av Everly Brothers, men låtskriver er Dennis Linde. Og nettopp Linde skrev «Burning Love» for Elvis, sier Paal Flaata - som tross sitt melankolske ry er en brennende fan av Kongen.

Samtidig drar han det opp med tradisjonelle julelåter som «The First Noel» og «O Little Town of Betlehem», så vel som to nyskrevne låter signert Flaata selv, hans faste tangentmann Gøran Grini og låtskriveren R.C. Finnigan.

Den ene av disse er også tittel på plata, nemlig «Christmas Island» - øya der det er jul hele året.

- Av og til skulle jeg ønske jeg kunne reist til juleøya, sier Paal med et lite smil.

I stedet turnerer han rundt i vinter-Norge for å inngi folk den rette stemningen, med sin blanding av salmer, tradisjonelle julesanger og altså Elvis-låtskriverens noe alternative julesang.

Sanger for vinteren

Paal Flaata har utgitt to soloplater - «In Demand» fra 2002 og «Rain» fra 2005, og nå har han også sluppet juleplaten - som han like gjerne kaller en vinterplate.

- En vintersang kan du spille hele vinteren, men du kan høre på den spesielt i jula og mørketiden. Da trenger vi å ha det litt trivelig, har han sagt til avisa Varden.

Men han har med salmer på platen også.

- Du vet, jeg vokste opp i et bedehusmiljø på 70-tallet i Skien. Om ikke vi gikk i bedehusene, så hørte vi musikken når vi spaserte forbi på søndagene, sier han med glimt i øyet.

Til neste år gir han seg i kast med folkevisene. Da er det planlagt et album viet folkeviseinnsamleren Olea Crøger der Flaata sammen med Katthults Aud Ingebjørg Heldaas er hanket inn som sangsolist.

Han skal også opptre på NRK P1-scenen tirsdag 19. desember. Konserten blir sendt direkte ut til det ganske land mellom klokka 19 og 21.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen