Hopp til innhold

På tur langs norskekysten

Hurtigruten er innom 11 havner når NRK legger ut på Kulturcruise. Her kan du lese om de forskjellige byene vi skal innom.

Ålesund
Foto: Atle Markeng / NRK

Fra 5. til 16. november inviterer NRK deg til en reise med hurtigruten MS Trollfjord du aldri har opplevd maken til.

 

Vi skal innom 11 havner:

Program for NRK Kulturcruise

 

5.nov: Bergen

Avreisen 5. november skjer fra Bergen, som er utgangspunkt for Hurtigruten. Bergen er en av Europas største anløpshavner for cruiseskip. Pr 1. april i år er det 254 444 innbyggere i Bergen.

Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 og overtok for Trondheim (Nidaros) som Norges hovedstad frem til 1299 da Oslo overtok. Likevel var Bergen landets største by til ut på 1830-tallet. Fra 1300-tallet til 1750 var Bergen en del av det hanseatiske handelsnettverk som omfattet hele det nordlige Europa, noe som Bryggen i Bergen minner om.

Bryggen i Bergen er bygget etter storbrannen i 1702, etter samme mønster som de tidligere gårder som huset Hansakjøpmenn. Bryggen er innlemmet i UNESCOs liste over verdens mest bevaringsverdige kulturminner.

Les mer om Bergen her: Kulturbyen Bergen

 

6.nov: Molde

Det bor over 24 200 personer i Molde kommune, som ligger på Romsdalshalvøya på nordsiden av Romsdalsfjorden i Møre og Romsdal.

Byen ble etablert rundt 1614. På slutten av 1800-tallet at de norske fjordene ble turistattraksjoner. Fjorden, Moldepanoramaet og en idyllisk småby med trehusbebyggelse, bugnende hager, parkanlegg og alleer gjorde at Molde ble fjordbyen fremfor noen på Vestlandet. Det var i denne perioden Molde fikk tilnavnet «Rosenes by».

Molde som kulturby markerer seg sterkest gjennom de årlige, internasjonale festivalene Moldejazz og Bjørnsonfestivalen, men også gjennom å være vertskap for Møre og Romsdal regionteater, Teatret Vårt. Molde har siden 2005 vært friby for forfulgte forfattere; Gilles Dossou-Gouin var første forfatter ut. Siden 2003 har byen vært hovedsete for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.

Les mer om Molde her: Molde kommune , Molde&Romsdal

 

7.nov: Namsos

Namsos ligger helt innerst i Namsenfjorden i Nord-Trøndelag der hvor lakseelva Namsen har sitt utløp, derav byens navn Namsens os. Kommunene har 12581 innbyggeren pr. 1. april 2007. Byen ble grunnlagt i 1845.

Namsos har sammen med Trondheim fått tildelt prosjektet med Rock city i Norge. Det kommer flere kjente musikere fra Namsos, blant andre Åge Aleksandersen og DDE.

Et av byens hjørnesteiner er Olav Duun Videregående Skole, som har markert seg på landsbasis med sin undervisningsmodell kalt Namsos-modellen. Modellen innebærer oppløsing av det tradisjonelle klassebegrepet og større frihet for den enkelte elev.

Les mer om Namsos her: Namsos kommune , Midtre Namdal i Nord Trøndelag , Namsos RockFestival2007  

 

8.nov: Bodø

Bodø ligger i Salten og er fylkeshovedstad i Nordland. Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra 4. juni til 8. juli. I Bodø kommune bor det over 45 700 innbyggere. Byen er den i Norge som har hatt størst vekst siden 1990-tallet. Bodø er en av byene i Nord-Norge med lengst tradisjon innen høyere utdanning.

Bodø ble grunnlagt i 1816, og var tenkt som en handelsby for nordnorske fiskere istedenfor Bergen. Før krigen var Hurtigruten og i noen grad riksveien over Saltfjellet de eneste effektive transportveier til og fra Bodø

Kjerringøy gamle handelssted er Norges best bevarte handelssted og ligger ca. 50 minutter med bil fra Bodø sentrum. Handelsstedet er kjent fra filmer som "Telegrafisten" og "Jeg er Dina", samt TV-serien "Benoni og Rosa".

Les mer om Bodø her: Bodø kommmune , Bodø - tøffere enn du tror!

 

9.nov: Tromsø

Tromsø er Nordens største by nord for Polarsirkelen, og har verdens nordligste universitet, ølbryggeri og domkirke. Det bor nærmere 64500 i Tromsø kommune. Byen lever av undervisning, forskning, administrasjon, fiskeeksport og satellitteknologi.

For ca. 10000 år kom de første menneskene til Tromsø og Lyngen, og samisk kultur går minst 2000 år tilbake. Tromsø by ble grunnlagt i 1794.

En rekke større og mindre festivaler går av stabelen i Tromsø, blant annet Tromsø Internasjonale Filmfestival og Nordlysfestivalen.  Tromsø er blant de beste stedene i verden å se nordlyset.

Les mer om Tromsø her: Tromsø kommune , Tromsø , Tromsø by

 

10.nov: Alta

Alta ligger ved Altafjorden i det vestlige Finmark og er Finnmarks største by med omlag 18100 innbyggere. Alta er utdanningssenteret i Finnmark

Alta er berømt for helleristningene som ble oppdaget i 1973 og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, byen er også kjent for steinalderfunnene nær fjellet Komsa. Disse funnene er noen av de eldste funn i Norges historie.

Også i Alta er det særs gode forhold for å se nordlys. Siden Alta tok bystatus i 2000 har de kalt byen for Nordlysbyen.

Les mer om Alta her: Alta kommune , altatours , Alta Museum

 

11.nov: Harstad

Harstad ligger på Hinnøya, Norges største øy og har 23000 innbyggere. Byens kommune omfatter mange småøyer. Harstad er et viktig trafikknutepunkt og administrasjons- og skolesenter i Sør-Troms.

Harstad kalles ofte for kulturbyen i nord. Byen er fast vertskap for Festspillene i Nord-Norge, som siden 1965 er arrangert hvert år rundt Sankthans. Byen fikk sitt eget kulturhus, Harstad kulturhus, i 1992. Forsvarets musikkorps Nord-Norge holder til i kulturhuset.

Harstad har midnattssol fra 22. mai til 18. juli.

Les mer om Harstad her: Harstad kommune , harstadportalen , Destination Harstad

 

12.11: Svolvær

Svolvær kalles Lofotens hovedstad og er handelssentrum i øst-Lofoten og administrasjonssentrum i Vågan kommune i Nordland. Tettstedet har rundt 4 180 innbyggere.

Kommunen en av Nord-Norges viktigste kunstnerkommuner. Nord-Norsk Kunstnersenter ligger i Svolvær, kunstskolen er i Kabelvåg og kommunen har Nord-Norges største antall etablerte kunstnere.

En av de mest kjente fjelltoppene ved Svolvær er Svolværgeita, som er Svolværs kjennemerke, og ble første gang besteget i 1910. Den eldste boplassen i Svolvær ligger ved foten av Svolværgeita og er fra tidlig bronsealderen.

Les mer om Svolvær her: Svolvær Portalen , Svolvær Sjøhuscamp

 

13.nov: Sandnessjøen

Sandnessjøen ligger langs Helgelandskysten i Alstahaug kommune i Nordland like ved fjellkjeden De syv søstre. Byen fikk bystatus i 1999 og har omlag 5700 innbyggere. Sandnessjøen er administrasjonssenteret i Alstahaug kommune.

Sandnessjøen er et knutepunkt for distriktet rundt. En lang kai i en god havn tar imot mange båtanløp, og hurtigruten ankommer hver dag.

Sør for byen ligger Alstahaug kirke og Petter Dass-museet. Petter Dass er nok en av de skikkelser som har gjort Alstahaug mest kjent gjennom tidene.

Les mer om Sandnessjøen her: Alstadhaug kommune , Alstadhaug kommune  

 

14.11: Trondheim

Trondheim ligger i Sør-Trøndelag fylke, ved Nidelvas utløp i Trondheimsfjorden, og er den tredje mest folkerike kommunen i Norge med cirka 165000 innbyggere. Trondheim har Norges eneste trikkelinje utenfor Oslo, Gråkallbanen.

Trondheim ble grunnlagt av Olav Tryggvason i år 997. Byen var landets første hovedstad, 1030–1217, og er fortsatt kroningsbyen der Norges konger. I 1070 startet byggingen av Nidarosdomen, over Olav den helliges grav. 

Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681. Etter brannen ble major Jean Caspar de Cicignon tilkalt fra Luxembourg for å lage en ny barokk gateplan. De brede gatene ble blant annet anlagt for å hindre branner i å spre seg. Mange av de smale veitene, mange med opphav fra middelalderen, eksisterer fortsatt, og de utgjør en markert kontrast til Cicignons brede bulevarder fra det 17. århundre. Den dag i dag omtales Trondheim som en av Europas karakteristiske trebyer, med trehus tilbake fra 1700-tallet.

NTNU, Trondheims universitet har skapt grunnlag for utvikling av vitenskap, næringsliv og industri og gjør byen til landets teknologihovedstad.

Les mer om Trondheim her: www.trondheim.no , Trondheim kommune , Visit Trondheim AS  

 

15.nov: Ålesund

Ålesund er den største byen i Møre og Romsdal fylke med cirka 150.000 innbyggere. Byen ligger ytterst ved fjordsystemene på Sunnmøre og er det største handelsenteret mellom Bergen og Trondheim

Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregende arkitektur i jugendstil/Art nouveau med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Byen har en unik plass i norsk arkitekturhistorie, og er med i et europeisk nettverk for art nouveau [1] sammen med blant annet Glasgow, Nancy, Wien, Barcelona, Brussel og Riga.

Arkitekturen er resultatet av bybrannen i 1904 da hele bysentrum ble lagt øde. Arkitektene som deltok i gjenoppbygningen var unge, norske og inspirert av datidens morderne byggestil i tillegg til nasjonale og nasjonalromantiske impulser.

Les mer om Ålesund her: Ålesund kommune , Ålesund, Sunnmøre

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober