NRK Meny
Normal

På tokt til Svalbard og Bjørnøya

På barneskolen leste Kristine Hasle boken «Espen i isen». Det fikk konsekvenser senere i livet.

Kristine Hasle

Kristine Hasle på Bjørnøya i voksen alder. Her sammen med hunden Saver.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Espen i isen

«Espen i isen» er skrevet av Thor Larsen, som er faren til Espen. Boken kom ut i 1982.

– «Espen i isen» handler om Espen som ble med faren sin på tokt på Svalbard. Han fikk sett isbjørn og et forsteina tre. Boken var full av fantastiske bilder og jeg fikk veldig lyst til å oppleve det samme som ham, forteller Kristine Hasle.

Men tanken om faktisk å dra til den artiske øya dukket ikke opp før på videregående, da biologilæreren fortalte om at det var opprettet et universitet på Svalbard. Og etter et treårig studie i geologi i Sogndal, bar det av sted for Kristine Hasle.

– Jeg husker at jeg gledet meg veldig til å dra opp til Svalbard, og å skulle være der ett år.

På jakt etter dinosaurfossiler

Studenter på jakt etter dinosaurfossiler på Svalbard.

Foto: Kristine Hasle

På jakt etter dinosaurfossiler

På Svalbard opplevde hun mye av det hun hadde drømt om som barn. Som student på det ettårige studiet arktisk geologi, var hun mye ute i felt, blant annet på jakt etter dinosaurfossiler.

– Jeg vil nok si at hadde jeg ikke lest «Espen i isen» som liten, tror jeg nok ikke at jeg ville ha tenkt så mye på å dra opp dit, og det var nok derfor jeg valgte å studere der oppe. Jeg har ikke angret ett sekund, forteller Hasle.

Kristine Hasle er ikke den eneste som har funnet inspirasjon i «Espen i isen», også forfatter Anne B. Ragde, som drømte om å besøke Svalbard fra hun var 14 år, husker godt at hun leste nettopp denne boken .

Perleporten

Kristine Hasle i aksjon på Bjørnøya

Kristine Hasle på jobb på Bjørnøya. To ganger om dagen sendte hun opp denne værballongen.

Foto: Privat

«Espen i isen» er ikke den eneste boken fra arkitiske øyer, Hasle leste som yngre. I 7. klasse på ungdomskolen leste hun også thrilleren «Perleporten» av skotske Alistair MacLean.

– Jeg var veldig fascinert av at Perleporten faktisk fantes på Bjørnøya, forteller Hasle, som først i løpet av året på Svalbard, skjønte at et opphold på denne øya også var en mulighet.

Etter å ha tatt hovedfag, ble hun ansatt som meterologifullmektig på Bjørnøya, og tilbrakte seks måneder sammen med åtte - i begynnelsen - helt ukjente mennesker.

– Det kilte godt i magen da vi dro i vei. Jeg kjente ingen av de andre, men vi ble godt kjent i løpet av perioden, forteller Hasle.

Bjørnøya

Ja, det ser ut som hvilken som helst sydhavsstrand. Men, nei, temperaturene er ikke helt de samme nordpå. Men Bjørnøya nakenbadeklubb lar seg ikke stoppe.

Foto: Kristine Hasle

Måtte ringe pappa

Sammen var de mye på tur, og hun har vært over nesten hele øya, deriblant gjennom den virkelige Perleporten, en trang tunnel i fjellet med båt.

– Da vi kom tilbake til stasjonen hvor vi bodde, måtte jeg ringe til pappa for å fortelle ham at nå hadde jeg kjørt gjennom Perleporten. Det var han som fikk meg til å lese boken.

En retur til Bjørnøya er, ifølge Hasle, dessverre ikke nært forestående, da det er vanskelig å ta seg dit. Men Svalbard derimot har hun besøkt flere ganger etter at hun selv bodde der.

– Bøker kan gjøre mye med en, og for meg ble det ett år på Svalbard og et halvt år på Bjørnøya, slår hun fast.

Stasjonen på Bjørnøya

Stasjonen på Bjørnøya. Når beboerne er på tur, er rifle en nødvendighet, i tilfelle isbjørner dukker opp. Kristine Hasle omtaler halvåret på øya som fantastisk.

Foto: Kristine Hasle/Privat