NRK Meny
Normal

På tokt med Statsraaden

Fokk, stump og bramseil. Baug eller akter. For ungdomsskoleelevene ble det mye å lære da de dro på tokt med Statsraad Lehmkuhl. Bli med du også, i fredagens Norge Rundt.

Anette Skafjeld på Statsraad Lehmkuhl

Programleder Anette Skafjeld på vakt.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Statsraad Lehmkuhl er Norges største seilskute. Mange mener hun også er den vakreste. Og hun holder seg godt til å nærme seg 100 år.

Denne uken er 75 elever fra skolene Fusa, Os og Rothaugen med som medseilere. De færreste har seilt før.

– Det blir spennende. Jeg har kun kjørt liten motorbåt, sier Christian Lyngbø. Jenny Sandmo Ellefsen fra Os ungdomsskole er også spent. Hun gleder seg, men blir litt nervøs når hun tenker på at hun kanskje må opp i riggen.

Den som intet våger…

Utfordringen for de fleste blir om de våger å bestige riggen som rager 48 meter opp i været.

– Jeg skal ikke opp der, utbryter Christian som har høydeskrekk. Mens Jenny håper at hun skal nå toppen selv om hun synes det ser litt skummelt ut.

– Jeg skal prøve, men det kan hende jeg må snu.

I følge Kapteinen, Jarle Flatebø, er det helt trygt å klatre opp. De få ulykkene ombord skjer for det meste nede på dekk ved at noen sklir og faller. Ulykkene skjer ikke i riggen altså. Godt å vite, tenker vi....

Medseilere uten erfaring

Statsraad Lehmkuhl

Hal og dra. Alle må trå til ombord!

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Flere ganger i året reiser skoleskipet Statraad Lehmkuhl på tokt med skoleelever eller andre landkrabber som ønsker seg en opplevelse på sjøen. Kapteinen sier at det ikke er noe problem å reise på tur med uerfarne ungdommer.

– Havet og ungdommer er ikke noe å være redd for. Det er helt naturlig. En skal være ydmyk og vise respekt for naturkreftene, men redd er det ingen grunn til å være. Skipet er bygget for dette formålet. Det fungerer alltid fint, sier Jarle Flatebø.

Kapteinen håper de unge får med seg et minne for livet.

– De vil oppleve at en må oppføre seg i tråd med naturen. Håper det blir gode minner om egen mestring.

Alle må delta i arbeidet som foregår. Det betyr at de unge må være på vakt til alle døgnets tider sammen med profesjonelle sjøfolk. De må ha styrvakt, bøyevakt, stå på utsiktspost og jobbe i byssa, for å nevne noe. Her er det døgnkontinuerlig drift og en er på vakt i fire timer av gangen, så har en åtte timer av, før det er på’n igjen.

Se om de unge og programlederen kommer seg opp i riggen på Statsraad Lehmkuhl, fredag 5. september klokken 19:30 på NRK1