Hopp til innhold

Sprudlende språklek

Den skotske forfatteren Ali Smith er en av Storbritannias mest lekne forfattere. Hun leker seg med ord, med virkelighet og fiksjon. I romanen "På stedet mil" er hun mer humoristisk enn på lenge.

Ali Smith
Foto: Sarah Wood

50 år gamle Ali Smith har alltid lekt seg med ord. Helt fra debuten i 1995 med med novellsamlingen Free Love and Other Stories etterfulgt av novellsamlingen Other Stories and Other Stories. Hun har skrevet noveller, romaner, skuespill, skriver for Times Litterary Supplement og The Guardian, er prisbelønnet og oversatt til mange språk. Til norsk er hun så heldig å bli oversatt av Merete Alfsen, som synes å ha like stor glede av å finne frem til det helt konkrete ordet, og aller helst ord med dobbel betydning. Alfsen skal ha sin bit av æren for at Ali Smith har opparbeidet seg et entusiastisk og trofast publikum i Norge.

Blant entusiastene er jeg. Å lese Ali Smith er alltid en overraskelse, selv om stilen går igjen fra bok til bok. I På stedet mil handler det om den middelaldrende Miles, som låser seg inne på et rom i et hus der han er middagsgjest og nekter å komme ut. Vertskapet vil ikke ødelegge den dyrebare 1700-tallsdøren, og dermed blir mannen værende. Han har tilgang til vann, mat sender de ham i tynne strimler under dørsprekken.

Les også anmeldelsen av: like

Hver sin historie

Ali Smith: "På stedet mil"

Ali Smith: 'På stedet mil', Oversatt av Merete Alfsen, Oktober 2012

Men vel så mye som denne "usynlige" hovedpersonen, er det 9 år gamle Brooke som er i sentrum. Smart, veslevoksen og interessert i nye ord og ordenes betydning. Boken vrimler av vitser og ordspill, selve tittelen henspiller på Miles, som trår tusenvis av mil på ergometersykkel mens han er innelåst. Foruten Brooke møter vi Anna, Mark og gamle Mrs. Young, som alle har hatt sporadisk, men skjellsettende kontakt med Miles.


Hva boken handler om i tillegg til denne leken med ord? På stedet mil er en historie om fortellingens betydning, om kunst og iscenesettelse ( for snart er hagen utenfor huset full av mennesker som håper å få et glimt av Miles gjennom vinduet - og den motvillige vertinnen ser sitt snitt til å tjene penger på buttons, T-skjorter og andre Miles-effekter).

Protest mot trangsynthet

På stedet mil byr på ulike historier om vennskap, undring, samhørighet og ikke minst trangsynthet. Arrogant engelsk middelklasse får så det holder, men kanskje er det trangsynthet i seg selv, først og fremst, som er mål for Smiths grove skyts? Der også holdninger til homofili og hudfarge blir synliggjort på det mest avslørende.


Ali Smith tumler rundt med begreper som tid og historie (huset ligger ikke i London-forstaden Greenwich for ingenting...). Under den lekende overflaten banker et alvor som aldri blir tyngende, men som er der, trofast som et urverk, og som utsier sannheter om livet som gir mening.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.