NRK Meny
Normal

Det snille spøkelset

Husspøkelset på Den Nationale Scene i Bergen er av den snille sorten. Norge Rundt går på spøkelsesjakt!

Inspisient Carl Mehl foran maleriet av Octavia Sperati.

Inspisient Carl Mehl foran maleriet av skuespillerinne Octavia Sperati. Hit gikk han for å be henne om hjelp.

Foto: Thomas Hellum / NRK

- Alt av teknikk sviktet. Da sa en til meg at det må være det mannlige spøkelset her på huset som står bak, forteller inspisient Carl Mehl.

- Dermed så jeg ingen annen utvei enn å forte meg til maleriet av Octavia Sperati og be om hjelp. Nå er det nok og du må hjelpe oss, sa jeg mens jeg stod foran maleriet, forklarer Mehl.

Og vips fungerte alt som det skulle igjen.

Overtro hører til på et teater

At skuespillere og alle de andre som jobber på et teater er overtroiske, visste du kanskje fra før av? Man må aldri si lykke til, og man må hvertfall ikke si det mens man står på scenen. Å plystre må man heller ikke gjøre.

Og på Den Nationale Scene bankes det alltid på døra før man entrer et rom, uansett hvor man er i teaterbygningen.

Og her finnes det altså et husspøkelse. Det vil si, de som jobber her sier at det finnes flere. Men et spøkelse er av den snille og gode sorten.

Passer på tradisjonen i veggene

Maleriet av skuespillerinnen Octavia Sperati henger nå i en av publikumstrappene til Store Scene.

Octavia Sperati går igjen på Den Nationale Scene i Bergen.

Går Octavia Sperati igjen på Den Nationale Scene?

Foto: Thomas Hellum

Det spesielle med maleriet er at det på uforklarlig vis har klart seg gjennom både bombing av teaterbygget under krigen og en brann på begynnelsen av åtti-tallet.

- Og det er hun som går igjen og passer godt på oss, forteller teatersjef Bjarte Hjelmeland.

Selv har han sittet på kontoret sitt på sen kveldstid og enset at det var noen som var i gangen utenfor. Og han tror det må ha vært Octavia.

- Jeg tror hun går igjen for å se til at vi tar vare på historien og tradisjonen vi har i veggene våre, sier Hjelmeland.

100 år i fredet bygg

Teaterbygget der Octavia Sperati går igjen er 100 år i år.

Den Nationale Scenes første 33 år i Bergen fra 1876 var i Det Gamle Theater i Komediebakken.

Byggingen av Den Nationale Scene.

Slik så det ut under byggingen av dagens teaterbygning.

Foto: Teaterarkivet, UiB

19.februar 1909 åpnet dagens teaterbygg dørene for publikum. Åpningsforestillingen var "Erasmus Montanus" av Ludvig Holberg.

Et granatnedslag ødela store deler av bygget i juni 1940. I 1983 var det brann i restauranten.

Bygget ble fredet av Riksantikvaren i 1993.

Høsten 2009 setter teateret opp blant annet "Brødrene Løvehjerte", Holbergs komedie "Mascarade" og ikke minst "Jan Herwitz", som er den mest spilte komedien på Den Nationale Scene. Siden premieren i 1913 har stykket spilt over 500 ganger for nesten 300 000 mennesker.

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold