NRK Meny
Normal

På sommerferie til istida

Det ble ikke noen vanlig ferie for Torjus (9) og Miro (9) da de reiste med fedrene sine på forskningsekspedisjon til Nordøst-Grønland.

Funn av moskuskranie, Grønland

MOSKUS: Guttene ble elleville da de fant et stort og helt kranium etter moskus.

Foto: Grønlandsekspedisjonen

Guttene fikk kjøre helikopter, lete etter fossiler og møte moskus. De reiste med gummibåt, bodde i telt og gikk med lue hele ferien.
Og de fikk se landskap, dyr og folk som svært få andre barn fra Norge har opplevd.

I en serie på fem episoder i Newton i høst fikk du være med på turen.

Se video:

Grønlandsfarerne, episode 1

Grønlandsfarerne, episode 2

Grønlandsfarerne, episode 3

Grønlandsfarerne, episode 4

Grønlandsfarerne, episode 5


Miro Hovius og Torjus D. Hartz

PÅ GRØNLAND: Disse guttene fikk være med på en tur utenom det vanlige da de reiste med fedrene sine på forskningsekspedisjon til Nordøst-Grønland. Miro Hovius (9) til venstre, og Torjus Dybendahl Hartz (9).

Foto: Grøndlandsekspedisjonen

Ekspedisjon er ikke tur

Den som skal dra på ekspedisjon på Grønland må vite mye og ha med seg mye. Bare det å reise med gummibåt kan være farlig hvis man ikke har det rette utstyret og vet hva man skal gjøre hvis man detter i vannet.
Torjus og Miro må øve seg på å flyte rundt i overlevelsesdrakter i det iskalde vannet. De voksne har dessuten med gevær og signalpistol i tilfelle det kommer isbjørn.

Trening med overlevelsesdrakt

VIKTIG TRENING: Guttene får øve sammen med de voksne på å flyte i vannet med overlevelsesdrakt.

Foto: Grønlandsekspedisjonen


Spor av moskus

Torjus og Miro finner moskushår ved en stein, og forstår at det noen av de digre dyra må være i nærheten. Moskusen er egentlig en geit og derfor er den også flink til å klatre i berg og fjell. Det er det viktig å vite i tilfelle de møter en moskus mens de er ute og går.

Ekspedisjonen ser en moskus

EN STOR DAG: Etter først å ha funnet spor etter moskus, fikk ekspedisjonen endelig oppleve det de lenge håpet på, nemlig å møte levende moskus på Grønland.

Foto: Grønlandsekspedisjonen


Et hvitt land

Et tjukt lag med is dekker mesteparten av Grønland – det er en av verdens største isbreer. Men den blir mindre og mindre etter hvert som jorda blir varmere. Torjus og Miro går tur på breen, de må binde seg fast i tau i tilfelle de kommer til en bresprekk. Og fedrene deres samler inn vann, stein og grus som de skal undersøke nærmere til forskninga si.

Innsamling av vannprøver på Grønland

FORSKNING PÅGÅR: De voksne samler vannprøver fra Grønland, mens Miro og Torjus spent følger prosessen.

Foto: Grønlandsekspedisjonen


Sjødyr inne i fjellet

Torjus og Miro går på skattejakt i gamle fjellsider og finner fossiler av 170 millioner år gamle blekkspruter. Fjellet har engang vært sand i et elvedelta. Døde blekkspruter har blitt klemt ned i sanda og er bevart når sanda ble til fjell. Fossiler av skjell og ormer finner de også.

Fossil fra Grønland

FOSSILFUNN: Miro og Torjus har funnet rester av forsteinet gammel blekksprut.

Foto: Grønlandsekspedisjonen

Gamle og nye boplasser

På en iskald og øde strand finner Torjus og Miro noen steiner som ligger i ring. Det har funnet en boplass hvor Thule-folket har levd på steinaldervis av jakt og fangst. Et dyrehode med kulehull tyder på at mer moderne jegere har vært på plassen også. Torjus og Miro kommer også til en moderne grønlandsk bygd og treffer både barn og hunder de kan leke med.

Torjus Dybendahl Hartz og gutt fra Grønland

NY VENN: Torjus har fått god kontakt med en gutt fra området.

Foto: Grønlandsekspedisjonen

Kart Grønland - Norge

ISDEKT OG ØDE: Hele 80 prosent av Grønland er dekket med isbreer. Det er her på Nordøst-Grønland, et av verdens mest øde og isolerte område, at Torjus, Miro og de andre i ekspedisjonen reiste til, se pilen.

Foto: NRK

Lagbilde av forskningsekspedisjonen på Grønland

Lagbilde av forskningsekspedisjonen på Nordøst-Grønland.

Foto: Grønlandsekspedisjonen


Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK