Den korte viseren har enda ikke nådd bunnen av klokka når vi står opp denne morgenen, men det er likevel ikke noe problem å komme seg i bilen. 45 minutter fra Namsos ligge en reketråler å venter på oss, og vi i Norge Rundt-teamet er spent når fiskeren Hans Finnanger ønsker oss velkommen om bord. Hva vil denne dagen bringe?
På 240 meters dyp
Hans Finnanger på plass i båten som er levebrødet
Vi gjør de første opptakene ved Finnanger Brygge, der reketråleren ligger under et lag av nysnø, og så starter Hans motoren på den 49 fot store båten som bærer navnet "Otterøybuen". Det er fortsatt mørkt når vi går ut mot feltet, og solskiva som er på vei opp bak horisonten, tegner konturene av landskapet svært sakte denne dagen. Før vi er kommet fram til stedet der trålen skal senkes er likevel hundrevis av holmer og skjær rundt oss badet i et vinterlig rosa lys.
- Trålen skal ned på 240 meters dyp, forklarer rekefiskeren oss. Hans Finnanger driver stort sett med denne jobben alene, det har han gjort i over 20 år, og derfor er det meste ganske godt organisert. Trålen går ut i akterenden uten at vi støter på noen problemer. Det er ganske spennende å tenke på at vi drar den enorme fiskeredskapen bak oss.
Nå er det å vente i timevis før vi kan trekke opp for å se om det blir fangst. - Nå skal vi først og fremst ha oss en god matbit, sier Hans. Med et smil om munnen inviterer han oss ned i byssa på egg og bacon. Tida går raskere en noen av oss hadde trodd.
Vikelig ferske reker
Programleder Kjartan Trana med litt av dagens fangst
Etter fem timer med mat, countrymusikk, historier og måkeskrik er det klart for å trekke opp trålen. Som programleder er jeg spent på fangsten og henger nærmest over båtripa når trålposen nærmer seg. Rekefiskeren, som har gjort dette mer enn tusen ganger før, er nok litt betenkt over denne landkrabbens iver. - Det blir som det blir, er ordene han bruker mens fangsten svinges over ripa. - Omtrent 100 kilo, slår han fast like etter.
For min del er jeg mest opptatt av at disse rekene faktisk er røde allerede før de blir kokt. Jeg hadde alltid trodd de var gjennomsiktig og blankere. Noen minutter etter blir jeg enda mer overrasket. Plutselig er hele båtdekket fylt av damp, jeg ser ingen ting. - Nå skal vi koke rekene, forklarer Hans, som nettopp har åpnet lokket til den enorme gassfyrte kasserollen. I kulda blir det vanvittige mengder hvit røyk av dampen som blåser fram og tilbake over dekket.
Hvordan du koker reker? Hvordan de smaker? Og hvordan det er å være med på rekefiske? Det kan du få svar på og oppleve i Norge Rundt, fredag 26. november kl 1930 på NRK1.