Jenteband

Jenter og musikk, men med rom til gutter er stikkord for Norge Rundt  fredag 4. mai.

Liss får prøvespille trommer, til store glede for seg men ikke for de som hører på.
Foto: NRK

AKKS er en idealistisk musikkorganisasjon med avdelinger i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, og har som målsetting å rekruttere, motivere og synliggjøre jenter i musikkbransjen. De er en av få idealistiske aktører som tilbyr opplæring i rytmisk musikk, blant annet instrumentkurs,samspillkurs og øvingslokaler.

 

Liss og Mona Størseth, AKKS Bergen og vokalist/gitarist Lovebugs.
Foto: NRK

8. mars ble fikk de likestillingsprisen av Bergen kommune.

 

Bergen kommune ga AKKS likestillingsprisen for 2007.
Foto: NRK

-Vi vet at jobben vi gjør er viktig, men det er deilig at andre også ser det, sier Mona Størseth, som er daglig leder av AKKS Bergen. Hun spiller selv i jentebandet Lovebugs, som har sitt utspring fra AKKS.

 

Mona Størseth, daglig leder AKKS Bergen.
Foto: NRK

- Det er viktig for jentene å ha en arena hvor de kan begynne, de trenger ofte et puff for å komme i gang, i motsetning til guttene som trør til omså i garasjen hjemme. At de har fått en arena nå merkes i musikkmiljøet i Bergen. Det spirer og gror, og flere band ser dagens lys, konstaterer en stolt Størseth.

- Ane Brun har vært innom både vokal og gitarkurs på AKKS. Rødmende spilte hun sine låter der, før hun dro til Sverige og starten på karrieren. Resten av historien hennes skulle være godt kjent. Det viser at det går an.

- Ephemra har også trått sine spede musikalske barnesko på AKKS.

 

Ephemera-avisutklipp og takkekort til AKKS Bergen.
Foto: NRK

I et av øvingslokalene er det jentebandet LYD, som er igang med øving. De skal spille konsert på mandag. Fire unge jenter som meldte seg på kurs, og etter 13 uker spilte de sin første live konsert.

- Det var litt skummelt, forteller vokalist Marta H. Revheim. Men, utrolig gøy. Nå satser jentene på å gi ut en EP. De har spilt sammen i halvannet år, og vært oppvarmingsband for to amerikanske band som har spilt i Bergen, og det med gode skussmål fra både band og publikum. Ikke la utseende lure deg, dette er jenter som spiller fletta av deg.

 

LYD- jenteband fra Bergen
Foto: NRK

I Norge Rundt fredag 4 mai får du også møte påtroppende programleder, May Britt Haukås.

 

Liss og påtroppende programleder May Britt Haukås.
Foto: NRK

På NRK1, klokken 19.30

 

 

 

Kulturstrøm

  • Forunderlig kjærlighetshistorie

    Den australske filmen «Babyteeth» forteller en forunderlig historie om ung kjærlighet mot alle odds. – «Babyteeth» bruker kreft som utgangspunkt, men handler om mye mer enn det. Det spruter livskraft av denne filmen, skriver Filmpolitiet. Terningkast 5.

    Fra filmen "Babyteeth". Her hovedrolleinnehaver Eliza Scanlen.
    Foto: Lisa Tomasetti / Europafilm
  • Verdenskjent maleri gjenskapt av AI

    For første gang kan besøkende til Rijksmuseum i Amsterdam se hele det verdensberømte maleriet «Nattevakten» av Rembrandt. 300 år etter at det ble beskåret for å plass mellom to dører.