Jenteband

Jenter og musikk, men med rom til gutter er stikkord for Norge Rundt  fredag 4. mai.

Liss får prøvespille trommer, til store glede for seg men ikke for de som hører på.
Foto: NRK

AKKS er en idealistisk musikkorganisasjon med avdelinger i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, og har som målsetting å rekruttere, motivere og synliggjøre jenter i musikkbransjen. De er en av få idealistiske aktører som tilbyr opplæring i rytmisk musikk, blant annet instrumentkurs,samspillkurs og øvingslokaler.

 

Liss og Mona Størseth, AKKS Bergen og vokalist/gitarist Lovebugs.
Foto: NRK

8. mars ble fikk de likestillingsprisen av Bergen kommune.

 

Bergen kommune ga AKKS likestillingsprisen for 2007.
Foto: NRK

-Vi vet at jobben vi gjør er viktig, men det er deilig at andre også ser det, sier Mona Størseth, som er daglig leder av AKKS Bergen. Hun spiller selv i jentebandet Lovebugs, som har sitt utspring fra AKKS.

 

Mona Størseth, daglig leder AKKS Bergen.
Foto: NRK

- Det er viktig for jentene å ha en arena hvor de kan begynne, de trenger ofte et puff for å komme i gang, i motsetning til guttene som trør til omså i garasjen hjemme. At de har fått en arena nå merkes i musikkmiljøet i Bergen. Det spirer og gror, og flere band ser dagens lys, konstaterer en stolt Størseth.

- Ane Brun har vært innom både vokal og gitarkurs på AKKS. Rødmende spilte hun sine låter der, før hun dro til Sverige og starten på karrieren. Resten av historien hennes skulle være godt kjent. Det viser at det går an.

- Ephemra har også trått sine spede musikalske barnesko på AKKS.

 

Ephemera-avisutklipp og takkekort til AKKS Bergen.
Foto: NRK

I et av øvingslokalene er det jentebandet LYD, som er igang med øving. De skal spille konsert på mandag. Fire unge jenter som meldte seg på kurs, og etter 13 uker spilte de sin første live konsert.

- Det var litt skummelt, forteller vokalist Marta H. Revheim. Men, utrolig gøy. Nå satser jentene på å gi ut en EP. De har spilt sammen i halvannet år, og vært oppvarmingsband for to amerikanske band som har spilt i Bergen, og det med gode skussmål fra både band og publikum. Ikke la utseende lure deg, dette er jenter som spiller fletta av deg.

 

LYD- jenteband fra Bergen
Foto: NRK

I Norge Rundt fredag 4 mai får du også møte påtroppende programleder, May Britt Haukås.

 

Liss og påtroppende programleder May Britt Haukås.
Foto: NRK

På NRK1, klokken 19.30

 

 

 

Kulturstrøm

  • Reklameprodusent død

    Produsent og gründer Birger Otto Libell er død, 73 år gammel melder Kampanje.com. Libell startet produksjonsselskapet Small Film i 1997 og har hatt mye å si for norsk reklame siden. Kollega Elisabeth Enstad sier han vil bli dypt savnet.

  • Ny brems for Bergen rådhus

    Rådhuset i Bergen har stått tomt siden september 2018. Bygget måtte tømmes for folk da det ble avslørt at betongsøylene i fasaden var i dårlig forfatning. Nå har Arbeidstilsynet sagt foreløpig nei til kommunens søknad om ombygning innvendig.

  • KappAhl legger ned butikker

    Den svenske kleskjeden KappAhl skal stenge 20 butikker i Norge for å spare 100 millioner svenske kroner, melder E24. Totalt har kjeden 380 butikker i Norden, Polen og Storbritannia. Av disse ligger 101 butikker i Norge. Det er ikke kjent hvilke butikker som legges ned.