Hopp til innhold

På jakt etter utstråling

I ett år har oslofolk hatt sitt eget bildedgalleri på Facebook. Nå kommer bildene i gammeldags bokform også.

Iffit Qureshi og Ingrid

Ingrid elsker farger og er et perfekt motiv for Humans of Oslo, mener Iffit Qureshi (til venstre). Ingrid sjekker hvordan hun tar seg ut.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg visste jeg så et eller annet ved henne. Hun har jo de øynene, sier Iffit Qureshi, mens hun knipser bilder av Elyse i parken på Olaf Ryes plass.

Tidligere var Qureshi kjent som aktiv samfunnsdebattant og skribent med integreringsdebatt som spesiale.

Hun har røtter i Skottland og Pakistan og har bodd i Oslo i over 20 år. Det siste året har hun drevet gatelangs i timevis, på jakt etter interessante mennesker å ta bilder av.

– Jeg tar ikke bare bilder av vakre mennesker, men de må ha en utstråling, sier Qureshi.

Iffit Qureshi og Elyse

Elyse (til høyre) jobber for Greenpeace og er full av energi. Hun hadde lunsjpause med kolleger i parken da Iffit Qureshi oppdaget henne.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Vil samle Oslo

Bomben og massakren 22. juli i 2011 gjorde et dypt inntrykk på Iffit Qureshi. Hun som tidligere kastet seg ut i debatter og mente mye om mangt, mistet lysten på å snakke i offentligheten.

Hun ville finne et prosjekt som kunne samle oslofolk. Så oppdaget hun facebooksiden Human of New York og fikk tillatelse til å lage en norsk versjon.

Iffit Qureshi

Det verste med Oslo er den kalde vinteren, sier Iffit Qureshi. Ellers er hun veldig glad i byen sin.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Du vil ikke finne A4-modeller på Humans of Oslo. Men derimot et spekter av folk som representerer Oslo. Alle religioner, klasser og interesser, sier Qureshi. Men etnistitet og bakgrunn er ikke vesentlig i denne sammenhengen. Jeg spør bare om hva som driver folk, hva de holder på med og hva som er viktig i livene deres, tilføyer hun.

Kult på vestkanten også

Iffit Qureshi understreker at hun ikke bare tar bilder av kule folk på Grünerløkka. Også Majorstua og Frogner har hatt besøk av fotografen.

– Men på Karl Johan er det helt umulig å ta bilder. Der bare haster folk av sted.

Iffit Qureshi og Stiann

Stiann har ikke noe imot å bli stoppet på gata og bli tatt bilde av. Det har aldri skjedd ham før.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Nå kommer bildene til Iffit snart mellom to permer. Hun har fått penger fra Fritt Ord og samler også inn midler på egen hånd for å få det til.

– Jeg hadde ikke planer om det i utgangspunktet. Men veldig mange har etterlyst en bok. Og nå håper jeg den kommer i løpet av dette året, sier Iffit Qureshi.

Hør mer i Radio Migrapolis søndag kl 13 eller på torsdag kl 23.30 på P2.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.