Hopp til innhold

På jakt etter utstråling

I ett år har oslofolk hatt sitt eget bildedgalleri på Facebook. Nå kommer bildene i gammeldags bokform også.

Iffit Qureshi og Ingrid

Ingrid elsker farger og er et perfekt motiv for Humans of Oslo, mener Iffit Qureshi (til venstre). Ingrid sjekker hvordan hun tar seg ut.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg visste jeg så et eller annet ved henne. Hun har jo de øynene, sier Iffit Qureshi, mens hun knipser bilder av Elyse i parken på Olaf Ryes plass.

Tidligere var Qureshi kjent som aktiv samfunnsdebattant og skribent med integreringsdebatt som spesiale.

Hun har røtter i Skottland og Pakistan og har bodd i Oslo i over 20 år. Det siste året har hun drevet gatelangs i timevis, på jakt etter interessante mennesker å ta bilder av.

– Jeg tar ikke bare bilder av vakre mennesker, men de må ha en utstråling, sier Qureshi.

Iffit Qureshi og Elyse

Elyse (til høyre) jobber for Greenpeace og er full av energi. Hun hadde lunsjpause med kolleger i parken da Iffit Qureshi oppdaget henne.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Vil samle Oslo

Bomben og massakren 22. juli i 2011 gjorde et dypt inntrykk på Iffit Qureshi. Hun som tidligere kastet seg ut i debatter og mente mye om mangt, mistet lysten på å snakke i offentligheten.

Hun ville finne et prosjekt som kunne samle oslofolk. Så oppdaget hun facebooksiden Human of New York og fikk tillatelse til å lage en norsk versjon.

Iffit Qureshi

Det verste med Oslo er den kalde vinteren, sier Iffit Qureshi. Ellers er hun veldig glad i byen sin.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Du vil ikke finne A4-modeller på Humans of Oslo. Men derimot et spekter av folk som representerer Oslo. Alle religioner, klasser og interesser, sier Qureshi. Men etnistitet og bakgrunn er ikke vesentlig i denne sammenhengen. Jeg spør bare om hva som driver folk, hva de holder på med og hva som er viktig i livene deres, tilføyer hun.

Kult på vestkanten også

Iffit Qureshi understreker at hun ikke bare tar bilder av kule folk på Grünerløkka. Også Majorstua og Frogner har hatt besøk av fotografen.

– Men på Karl Johan er det helt umulig å ta bilder. Der bare haster folk av sted.

Iffit Qureshi og Stiann

Stiann har ikke noe imot å bli stoppet på gata og bli tatt bilde av. Det har aldri skjedd ham før.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Nå kommer bildene til Iffit snart mellom to permer. Hun har fått penger fra Fritt Ord og samler også inn midler på egen hånd for å få det til.

– Jeg hadde ikke planer om det i utgangspunktet. Men veldig mange har etterlyst en bok. Og nå håper jeg den kommer i løpet av dette året, sier Iffit Qureshi.

Hør mer i Radio Migrapolis søndag kl 13 eller på torsdag kl 23.30 på P2.

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.