På jakt etter utstråling

I ett år har oslofolk hatt sitt eget bildedgalleri på Facebook. Nå kommer bildene i gammeldags bokform også.

Iffit Qureshi og Ingrid

Ingrid elsker farger og er et perfekt motiv for Humans of Oslo, mener Iffit Qureshi (til venstre). Ingrid sjekker hvordan hun tar seg ut.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg visste jeg så et eller annet ved henne. Hun har jo de øynene, sier Iffit Qureshi, mens hun knipser bilder av Elyse i parken på Olaf Ryes plass.

Tidligere var Qureshi kjent som aktiv samfunnsdebattant og skribent med integreringsdebatt som spesiale.

Hun har røtter i Skottland og Pakistan og har bodd i Oslo i over 20 år. Det siste året har hun drevet gatelangs i timevis, på jakt etter interessante mennesker å ta bilder av.

– Jeg tar ikke bare bilder av vakre mennesker, men de må ha en utstråling, sier Qureshi.

Iffit Qureshi og Elyse

Elyse (til høyre) jobber for Greenpeace og er full av energi. Hun hadde lunsjpause med kolleger i parken da Iffit Qureshi oppdaget henne.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Vil samle Oslo

Bomben og massakren 22. juli i 2011 gjorde et dypt inntrykk på Iffit Qureshi. Hun som tidligere kastet seg ut i debatter og mente mye om mangt, mistet lysten på å snakke i offentligheten.

Hun ville finne et prosjekt som kunne samle oslofolk. Så oppdaget hun facebooksiden Human of New York og fikk tillatelse til å lage en norsk versjon.

Iffit Qureshi

Det verste med Oslo er den kalde vinteren, sier Iffit Qureshi. Ellers er hun veldig glad i byen sin.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Du vil ikke finne A4-modeller på Humans of Oslo. Men derimot et spekter av folk som representerer Oslo. Alle religioner, klasser og interesser, sier Qureshi. Men etnistitet og bakgrunn er ikke vesentlig i denne sammenhengen. Jeg spør bare om hva som driver folk, hva de holder på med og hva som er viktig i livene deres, tilføyer hun.

Kult på vestkanten også

Iffit Qureshi understreker at hun ikke bare tar bilder av kule folk på Grünerløkka. Også Majorstua og Frogner har hatt besøk av fotografen.

– Men på Karl Johan er det helt umulig å ta bilder. Der bare haster folk av sted.

Iffit Qureshi og Stiann

Stiann har ikke noe imot å bli stoppet på gata og bli tatt bilde av. Det har aldri skjedd ham før.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Nå kommer bildene til Iffit snart mellom to permer. Hun har fått penger fra Fritt Ord og samler også inn midler på egen hånd for å få det til.

– Jeg hadde ikke planer om det i utgangspunktet. Men veldig mange har etterlyst en bok. Og nå håper jeg den kommer i løpet av dette året, sier Iffit Qureshi.

Hør mer i Radio Migrapolis søndag kl 13 eller på torsdag kl 23.30 på P2.

Kulturstrøm

  • Vant Spellemann for Rnb/Soul

    Ivan Ave har vunnet Spellemannprisen i den nye sjangeren Rnb/Soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort på StudioP3 i ettermiddag. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.

    Ivan Ave
  • Spellemann til Okay Kaya

    Artisten Okay Kaya er tildelt Spellemann i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself». Siv Jakobsen, Nils Bech og Das Body var de andre nominerte. Wilkins fikk beskjed om dette i torsdagens episode av Kulturstripa.

Flere kulturnyheter