På jakt etter utstråling

I ett år har oslofolk hatt sitt eget bildedgalleri på Facebook. Nå kommer bildene i gammeldags bokform også.

Iffit Qureshi og Ingrid

Ingrid elsker farger og er et perfekt motiv for Humans of Oslo, mener Iffit Qureshi (til venstre). Ingrid sjekker hvordan hun tar seg ut.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg visste jeg så et eller annet ved henne. Hun har jo de øynene, sier Iffit Qureshi, mens hun knipser bilder av Elyse i parken på Olaf Ryes plass.

Tidligere var Qureshi kjent som aktiv samfunnsdebattant og skribent med integreringsdebatt som spesiale.

Hun har røtter i Skottland og Pakistan og har bodd i Oslo i over 20 år. Det siste året har hun drevet gatelangs i timevis, på jakt etter interessante mennesker å ta bilder av.

– Jeg tar ikke bare bilder av vakre mennesker, men de må ha en utstråling, sier Qureshi.

Iffit Qureshi og Elyse

Elyse (til høyre) jobber for Greenpeace og er full av energi. Hun hadde lunsjpause med kolleger i parken da Iffit Qureshi oppdaget henne.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Vil samle Oslo

Bomben og massakren 22. juli i 2011 gjorde et dypt inntrykk på Iffit Qureshi. Hun som tidligere kastet seg ut i debatter og mente mye om mangt, mistet lysten på å snakke i offentligheten.

Hun ville finne et prosjekt som kunne samle oslofolk. Så oppdaget hun facebooksiden Human of New York og fikk tillatelse til å lage en norsk versjon.

Iffit Qureshi

Det verste med Oslo er den kalde vinteren, sier Iffit Qureshi. Ellers er hun veldig glad i byen sin.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Du vil ikke finne A4-modeller på Humans of Oslo. Men derimot et spekter av folk som representerer Oslo. Alle religioner, klasser og interesser, sier Qureshi. Men etnistitet og bakgrunn er ikke vesentlig i denne sammenhengen. Jeg spør bare om hva som driver folk, hva de holder på med og hva som er viktig i livene deres, tilføyer hun.

Kult på vestkanten også

Iffit Qureshi understreker at hun ikke bare tar bilder av kule folk på Grünerløkka. Også Majorstua og Frogner har hatt besøk av fotografen.

– Men på Karl Johan er det helt umulig å ta bilder. Der bare haster folk av sted.

Iffit Qureshi og Stiann

Stiann har ikke noe imot å bli stoppet på gata og bli tatt bilde av. Det har aldri skjedd ham før.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Nå kommer bildene til Iffit snart mellom to permer. Hun har fått penger fra Fritt Ord og samler også inn midler på egen hånd for å få det til.

– Jeg hadde ikke planer om det i utgangspunktet. Men veldig mange har etterlyst en bok. Og nå håper jeg den kommer i løpet av dette året, sier Iffit Qureshi.

Hør mer i Radio Migrapolis søndag kl 13 eller på torsdag kl 23.30 på P2.

Kulturstrøm

 • Karl Lagerfeld er død

  Moteskaparen Karl Lagerfeld er død, det melder franske aviser. Han vart 85 år gammal. Han vart fødd i Tyskland og starta si karriere innan mote i Paris på 1950-talet.

  Karl Lagerfeld
  Foto: Joel Ryan / Ap
 • Opptrer live på Oscar

  Adam Lambert, tidligere deltaker på American Idol, skal opptre sammen med Queen under Oscar-prisutdelingen 24. februar, skriver NBC. Det var Oscar-akademiet som først sendte ut meldingen på Twitter. Filmen «Bohemian Rhapsody», som er biografien om Queens frontfigur Freddy Mercury, er nominert til fem priser. Lambert har også tidligere opptrådt med Queen.

  Adem Lambert og Queen
  Foto: Balazs Mohai / AP
 • Gir ut album

  22. mars – to dager etter det som ville vært Yoko Onos og John Lennons 50-års bryllupsdag, nyutgis parets «Wedding Album», også det fra 1969. Nyheten om utgivelsen kom 18. februar, på Onos 86-årsdag. «Unfinished Music No. 3: Wedding Album» var parets tredje eksperimentelle, musikalske platesamarbeid og er kalt en av de mest bemerkelsesverdige utgivelsene på 1960-tallet. (NTB)

  LENNON ONO BED-IN AMSTERDAM
  Foto: NTB Tema