Hopp til innhold

På innsiden av sladrepressen

Boken fra innsiden av Se&Hør skapte rabalder. Nå er filmatiseringen i full gang.

Jan Gunnar Røise
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

I dag fikk pressen en første sniktitt bak kulissene på filmsettet.

Håvard Melnæs
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Med avsløringene i boken «En helt vanlig dag på jobben», skapte tidligere Se&Hør-journalist Håvard Melnæs en opphetet debatt om arbeidsmetodene i kjendispressen.

Nå, to år senere, er filmatiseringen av den unge journalistens moralske metamorfose i full gang.

Inspirert av Se og Hør

Filmen har et budsjett på 17,5 millioner, og dukker opp på norske kinoer 12. mars. På rollelisten finner vi kjendiser som spiller seg selv. Navn, scenografi og hendinger er til forveksling lik Se & Hør-universet. Regissør Terje Rangnes mener likevel det bare er snakk om inspirasjon.

- Den er inspirert av hendelser i sladderpressen generelt og i Se og Hør spesielt. Men, filmen påberoper seg ikke å være den hele og fulle sannheten om Se og hør. Den er løselig basert på hendelser fra Håvard Melnæs sin bok, sier Rangnes til NRK Kulturnytt.

Legger egen moral til side

Handlingen i filmen spinner rundt det spesielle forholdet mellom den unge journalisten og kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O Høiby. Hovedrolleinnehaver Jan Gunnar Røise, forteller om ein karakter som legger egen moral til side for ein tvilsom suksess.

- Den versjonen av Håvard Melnæs vi fremstiller er en mann som kommer helt blank inn i en verden som han ikke mestrer. Så blir han bedre og bedre og går til slutt over alle grenser han hadde satt for seg selv, sier Røise.

Han forteller at rollefiguren hans tråkket på mange menneskeliv.

- Han gikk over lik for å få en sak. Samtidig var det en fest. De hadde det kjempegøy. Det var den beste tiden i livet hans.

Han gikk over lik for å få en sak. Samtidig var det en fest.

Jan Gunnar Røise

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober