NRK Meny
Normal

Med ønske om å se Hardanger

Programleder Liss Jacobsen har aldri vært i Hardanger, men har hørt om den fantastiske fruktblomstringen. Hun bestemmer seg for å haike dit.

Fruktblomstring
Foto: Dahl, Jan / SCANPIX

        Haiketuren                           

Ønsket om å oppleve våren, og den spede begynnelsen på fruktblomstringen i Hardanger er så sterkt, at programlederen prøver å haike seg fra Bergen, til drømmen. 

Liss haiker, målet er Hardanger
Foto: NRK

Det går fryktelig tregt, men heldigvis kommer det en bil som stopper. - Jeg bruker å ta på haikere når jeg har tid, forteller Trond Steinsbø fra Vaksdal.  

Trond Steinsbø fra Vaksdal
Foto: NRK

Han forteller at det ikke har vært så mange haikere å se sålangt i år. Heldigvis for Norge Rundt, så synes Steinsbø at det er trivelig med selskap når han kjører bil. Og han gir meg håp om å få oppleve fruktblomstringen. - Jeg var i Hardanger i påsken, og da var det allerede i gang.

Haiketur til Hardanger
Foto: NRK

Siden han ikke skal helt til Hardanger, så er det bare å stille seg opp på nytt, i håp om at noen andre også vil stoppe. Det viser seg å ikke være så lett, bilene suser forbi i hopetall. Så da går turen innom bensinstasjonen for proviant.

Grete Solheim fra Årland
Foto: NRK

- Gerd Solheim fra Årland er på jobb. - Det er ikke mange haikere å se på denne tiden av året, forteller hun. Men på sommeren er det alltid noen turister som haiker, samt en og annen ungdom som gjør noe de ikke får lov til.

Grete Solheim, fra Årland
Foto: NRK

- Jeg har aldri haiket, jeg fikk ikke  lov, og ikke turde jeg, sier Solheim. Programlederen har heller aldri fått lov å haike, men i dag så puttes formaninger vekk, for fruktblomstringen er innen rekkevidde. En bil som skal til Norheimsund stopper, og jeg får bli med. I Norheimsund treffer jeg på den eneste andre haikeren på turen. John- Inge Skogseth fra Kysnesstrand.

John-Inge Skogseth, ung haiker fra Kysnesstrand
Foto: NRK

-Jeg haiker når jeg ikke når bussen hjem, og det er ofte, sier han med et smil. På spørsmål om hva foreldrene sier til at han haiker, svarer han at de ikke vet det. Det spørs om de ikke vet det nå. -Det er ikke lange veien hjem, og de som stopper er som regel kjentfolk, forteller John-Inge Skogseth som er heldig, og får haik hjem.

Liss nyter sola, og fruktblomstringen i Hardanger
Foto: NRK

Det var flere perioder fruktblomstringen i Hardanger så ut til å forbli en drøm, men hyggelige sjåfører og nydelig vær bidro til en flott dag, og en drøm mindre å realisere.

Fruktblomstring, 11 april i Norheimsund, Hardanger
Foto: NRK

Norge Rundt fredag 13. april, klokken 19.30 på NRK 1.

 

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).