En fornøyd hjelper

Vamp er fornøyd. Han har loset førerhundtrener AnnSofie Englund Evensen trygt gjennom hinderløypa.

Vamp og AnnSofie Englund Evensen

Førerhunden Vamp og trener AnnSofie Englund Evensen.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

For programleder Knut Knudsen Eigeland blir denne ukas Norge Rundt en utfordring. Han skal nemlig prøve hvordan det er å gå på gata med bind for øynene ledet av Vamp.

Det skjer når Norge Rundt besøker Norges Blindeforbund s egen førerhundskole på Bestum i Oslo.

- Dette går fort

- Hold selebeltet slapt i hånden, for husk at det er Vamp som skal styre deg og ikke omvendt, forklarer førerhundtrener AnnSofie Englund Evensen.

- Vamp er opplært til å tro at han er to meter høy og to meter bred slik at han dermed unngår hindringer som et menneske kan komme borti, sier AnnSofie.

- Følelsen er at Vamp går veldig fort, samtidig kjenner jeg at jeg stoler på at han vet hvor han skal, utbryter Knut når han har sagt kommandoen han har lært for at Vamp skal begynne å gå framover: - Foran!

Knut Knudsen Eigeland prøver seg med førerhunden Vamp.

Knut Knudsen Eigeland går med førerhunden Vamp.

Foto: NRK

Plutselig stopper Vamp, for han har sett et hinder Knut må passe på, nemlig en fortauskant.

- Bra, Vamp, sier Knut og gir ham en liten knaskebelønning. Ros er nemlig viktig i opplæringen av førerhunder.

En førerhund er på jobb

- Det er viktig å ikke forstyrre en førerhund, forteller AnnSofie.

- Er selen på betyr det at han er på jobb. Men når selen er av, er en førerhund som en helt vanlig hund som kan klappes og koses med av andre enn brukeren, sier hun.

Hunder har som kjent en mye mer utviklet luktesans enn vi mennesker. En viktig del av opplæringen går derfor ut på å "trene bort" hundens luktesans.

- For det kreves en sterk viljestyrke av hunden å vite at den er på jobb og at den ikke skal la seg forstyrre, sier AnnSofie.

På skolebenken

Knut Knudsen Eigeland, vamp og AnnSofie Englund Evensen.

Vamp stopper ved fortauskanten slik han er opplært til.

Foto: NRK

På førerhundskolen driver Blindeforbundet både avl av førerhunder, trening av hundene og her kommer også fremtidige førerhundeiere for å trene sammen med hundene.

Hundene må gjennom mye trening før de er ferdig utdannet. Åtte uker gamle forlater valpene førerhundskolen for å bo hos en forvertfamilie. Halvannet år gammel testes hunden for å finne ut om den kan bli en dyktig førerhund.

Så starter en 6-8 måneder lang utdannelse. Deretter skal førerhundtrenerne finne en eier og en hund som har personligheter som passer sammen. Når det er gjort og eksamenen er bestått, kommer førerhundtreneren hjem til brukeren og hunden for å hjelpe dem å gå opp ruter i nærmiljøet.

Etter rundt 8-9 år i aktiv tjeneste, pensjoneres hunden. Da er det vanlig at forvertfamilien overtar hunden igjen.

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)