P4 fjerner falskt Lillestrøm-innslag: – Når det ikke er ekte, er det ikke så veldig morsomt

En fotballsupporter ble tilsynelatende lurt trill rundt av P4s «tulletelefon». Nå viser det seg at det hele var skuespill.

Fotball 1 divisjon: Lillestrøm-Grorud 1-1

SESONGKORT-HUMOR: I radioinnslaget trues en supporter med å bli fratatt sesongkortet, dersom han ikke svarer riktig på et visst antall spørsmål om LSK. Nå viser det seg at det hele var skuespill.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Romerikes Blad melder fredag at P4 vil trekke innslaget.

– Etter nærmere ettergåelse har det i løpet av dagen blitt klart for oss at dagens Fem På-innslag på P4, der en LSK-supporter tilsynelatende blir lurt trill rundt i en telefonspøk, ikke er produsert etter P4s interne retningslinjer og etiske regler. Dette beklager vi på det sterkeste overfor lytterne, sier programredaktør i P4-gruppen Anders Opsahl til avisen.

Anders Opsahl

Anders Opsahl, programredaktør i P4-gruppen.

Foto: Pressefoto

Opsahl forklarer at Fem på-konseptet hviler på at lytterne skal være trygge på at det er snakk om autentiske telefonspøker, hvor ekte lyttere blir lurt trill rundt av P4s programledere.

– I dagens innslag er dette dessverre ikke tilfelle fordi en av våre medarbeidere ikke har fulgt våre retningslinjer, sier Opsahl.

Fotballsupporter «klikker»

I fredagens utgave av Fem på ringer programleder Mattis Mjåset opp en LSK-supporter som blir kalt «Ronny». I innslaget utgir Mjåset seg for å være fra et konsulentselskap, og forklarer at det på grunn av koronarestriksjoner har blitt besluttet at en andel av sesongkortene til Åråsen, Lillestrøms hjemmebane, må kalles tilbake.

«Ronny» mister etter hvert besinnelsen på grunn av oppringerens manglende fotballkunnskaper.

Klippet har blitt svært mye delt i sosiale medier i løpet av dagen, blant andre av TV 2-programleder Marius Skjelbæk.

– Faktisk det beste jeg har hørt i 2021, skrev Skjelbæk på Twitter, før det ble kjent at klippet var falskt.

VG skriver at de har vært i kontakt med P4 for å be dem dele kontaktinfo på supporteren i klippet. Beskjeden var da at supporteren ikke ønsket mer oppmerksomhet enn radioinnslaget i seg selv ga, skriver avisa.

LSK hadde mistanker

VG skriver også at de ikke har klart å finne identiteten til fotballsupporteren. Det har heller ikke Lillestrøm selv, eller lokalavisa Romerikes Blad.

Nå viser det seg altså at han aldri har eksistert.

LSKs mediesjef Morten Stokstad sier til VG at han hadde mistanker om at Ronny var oppdiktet, fordi ingen i LSK visste hvem han var. Stokstad, som har bakgrunn fra nettopp VG, sier det som har skjedd er «synd».

– Når det ikke er ekte, er det ikke så veldig morsomt. Det får stå for P4s regning, sier Stokstad.

Programredaktør Opsahl sier videre til Romerikes Blad at P4 aldri tidligere har opplevd at en telefonspøk har blitt produsert på en måte man ikke kan stå inne for. Han kaller hendelsen svært beklagelig, og sier radiokanalen var i god tro da innslaget ble sendt.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise