NRK Meny
Normal

P3-Christine: – Livredd for jobben og kjæresten min

Christine Dancke åpner opp om angsten som har diktert livet hennes i månedsvis.

Programleder Christine Dancke

ÅPEN: P3's Christine Dancke forteller åpent om sitt liv de siste månedene på Facebook.

Foto: NRK

Det blir vanskelig å puste, vanskelig å se og høre, vanskelig å vite hvem man er og aller verst, vanskelig å leve.

Slik beskriver Christine Dancke, kjent som programleder i P3-programmet «Christine», panikkangsten hun har slitt med siden februar i år i et Facebook-innlegg som hylles i sosiale medier.

– Trenger å snakke om det

Der beskriver hun sin egen situasjon siden starten av februar i år, da hun begynte å kjenne på det hun selv kaller «bølgen, eller angsten, som har preget henne blant annet i form av å være redd for både samboer, til punktet hvor hun har bedt ham forlate henne, og for å gå på jobb:

I mars var det tid for musikkbransjefestivalen by:larm. Jeg skalv og gråt på vei inn til Kulturhuset hvor vi hadde midlertidig festivalstudio, livredd for jobben og livredd for kjæresten min som var snill og fulgte meg til jobb hver dag. Jeg brøt nærmest sammen til et par av gjestene før sending (takk for forståelsen Ina & Eivind), og kollegene mine mente det var galskap at jeg var på jobb.

– Jeg visste fra dagen etter jeg fikk mitt første panikkanfall at jeg skulle si det høyt så fort jeg var klar for det, skriver Dancke i en epost til NRK.

– Det er åpenbart veldig, veldig mange mennesker som kjenner på de samme tingene og vi trenger å snakke om det, skriver hun videre.

I innlegget skildrer Dancke også hva hun følte da hun omsider ble spurt om å være programleder for VG-lista Topp 20 på Rådhusplassen i Oslo i sommer:

Frykten spruta ut av hjertet og inn i hjernen, men jeg fikk også kjenne på en slags letteste over at for dem, sjefene mine, var jeg den samme som før. De trodde fortsatt på meg. Selv om jeg var sjuk i hue.

Nordens største gratiskonsert med de beste artistene med de mest populære låtene fra inn- og utland, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. På scenen står bl.a. Marcus & Martinus, Astrid S, The Main Level, Sabina Ddumba, Sandra Lyng, Julie Bergan, Madden, Unge Ferrari m.fl.
Programledere er Christine Dancke og Stian Thorbjørnsen.

Vil fjerne tabuet

Danckes historie har i skrivende stund har nærmere 600 likes, 100 kommentarer og har blitt delt over 50 ganger. Her er også de som selv forteller om lignende vansker.

– Det virker som de fleste, som jeg, ønsker mer åpenhet, og det er veldig rørende å lese det folk skriver, skriver Dancke.

Dette får nå, og kan potensielt fremover få mer, medieomtale av varierende grad. Hva føler du om det?

– Jeg tenker det er bra! På tide å fjerne tabuene rundt dette. Sykt slitsomt å være redd for hva andre syns, om man får beholde jobben om man åpner seg osv. når man allerede er livredd for alt mulig annet. Flere historier gir også er mer ekte bilde av hvordan verden er - ingen er like, det finnes ikke én behandling eller "vei" som passer alle.

Vanlig blant nordmenn

Kommunikasjonsansvarlig i Rådet for psykisk helse, Margrethe Aulie, forteller at om lag 30 prosent av alle nordmenn vil få en angstlidelse i løpet av livet og at det er én av de vanligste formene for psykiske helseplager ved siden av depresjon.

– Å være åpen om ganske vanlige ting som man kan slite med i livet kan virke positivt på andre, og kan gjøre det lettere å søke hjelp, sier Aulie til NRK.

Margrethe Aulie

POSITIV: Margrethe Aulie i Rådet for psykisk helse.

Foto: Paal Audestad / Rådet for psykisk helse

Nylig gav de Tabu-prisen til NRK-serien «Jeg mot meg», og fikk i etterkant mange positive tilbakemeldinger.

Mental Helses hjelpetelefon opplyste at da serien ble sendt fikk de en økning i henvendelser på over 17 prosent.

Hun sier at det bare er bra at en radiopersonlighet som Dancke nå velger å stå fram med angsten.

– P3 når ut til den yngre generasjonen, men også musikkmiljøet, og slik jeg ser det er dette målgrupper hun kan nå ut til med dette, sier hun og legger til:

– Hun er tilsynelatende både kul og vellykket, og det kan være fint å vise at også kule og vellykkede kan få angst. Alle har en psykisk helse, er det vi pleier å si. Å snakke hvordan man har det ufarliggjør og kan få andre til å søke hjelp.

Se musikkvideoen til P3s nyversjon av Karpe Diems låt «Attitude»-problem her, med Christine Dancke:

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS