Hopp til innhold

P3-Christine: – Livredd for jobben og kjæresten min

Christine Dancke åpner opp om angsten som har diktert livet hennes i månedsvis.

Christine Dancke

ÅPEN: P3's Christine Dancke forteller åpent om sitt liv de siste månedene på Facebook.

Foto: NRK

Det blir vanskelig å puste, vanskelig å se og høre, vanskelig å vite hvem man er og aller verst, vanskelig å leve.

Slik beskriver Christine Dancke, kjent som programleder i P3-programmet «Christine», panikkangsten hun har slitt med siden februar i år i et Facebook-innlegg som hylles i sosiale medier.

– Trenger å snakke om det

Der beskriver hun sin egen situasjon siden starten av februar i år, da hun begynte å kjenne på det hun selv kaller «bølgen, eller angsten, som har preget henne blant annet i form av å være redd for både samboer, til punktet hvor hun har bedt ham forlate henne, og for å gå på jobb:

I mars var det tid for musikkbransjefestivalen by:larm. Jeg skalv og gråt på vei inn til Kulturhuset hvor vi hadde midlertidig festivalstudio, livredd for jobben og livredd for kjæresten min som var snill og fulgte meg til jobb hver dag. Jeg brøt nærmest sammen til et par av gjestene før sending (takk for forståelsen Ina & Eivind), og kollegene mine mente det var galskap at jeg var på jobb.

– Jeg visste fra dagen etter jeg fikk mitt første panikkanfall at jeg skulle si det høyt så fort jeg var klar for det, skriver Dancke i en epost til NRK.

– Det er åpenbart veldig, veldig mange mennesker som kjenner på de samme tingene og vi trenger å snakke om det, skriver hun videre.

I innlegget skildrer Dancke også hva hun følte da hun omsider ble spurt om å være programleder for VG-lista Topp 20 på Rådhusplassen i Oslo i sommer:

Frykten spruta ut av hjertet og inn i hjernen, men jeg fikk også kjenne på en slags letteste over at for dem, sjefene mine, var jeg den samme som før. De trodde fortsatt på meg. Selv om jeg var sjuk i hue.

Nordens største gratiskonsert med de beste artistene med de mest populære låtene fra inn- og utland, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. På scenen står bl.a. Marcus & Martinus, Astrid S, The Main Level, Sabina Ddumba, Sandra Lyng, Julie Bergan, Madden, Unge Ferrari m.fl.
Programledere er Christine Dancke og Stian Thorbjørnsen.

Vil fjerne tabuet

Danckes historie har i skrivende stund har nærmere 600 likes, 100 kommentarer og har blitt delt over 50 ganger. Her er også de som selv forteller om lignende vansker.

– Det virker som de fleste, som jeg, ønsker mer åpenhet, og det er veldig rørende å lese det folk skriver, skriver Dancke.

Dette får nå, og kan potensielt fremover få mer, medieomtale av varierende grad. Hva føler du om det?

– Jeg tenker det er bra! På tide å fjerne tabuene rundt dette. Sykt slitsomt å være redd for hva andre syns, om man får beholde jobben om man åpner seg osv. når man allerede er livredd for alt mulig annet. Flere historier gir også er mer ekte bilde av hvordan verden er - ingen er like, det finnes ikke én behandling eller "vei" som passer alle.

Vanlig blant nordmenn

Kommunikasjonsansvarlig i Rådet for psykisk helse, Margrethe Aulie, forteller at om lag 30 prosent av alle nordmenn vil få en angstlidelse i løpet av livet og at det er én av de vanligste formene for psykiske helseplager ved siden av depresjon.

– Å være åpen om ganske vanlige ting som man kan slite med i livet kan virke positivt på andre, og kan gjøre det lettere å søke hjelp, sier Aulie til NRK.

Margrethe Aulie

POSITIV: Margrethe Aulie i Rådet for psykisk helse.

Foto: Paal Audestad / Rådet for psykisk helse

Nylig gav de Tabu-prisen til NRK-serien «Jeg mot meg», og fikk i etterkant mange positive tilbakemeldinger.

Mental Helses hjelpetelefon opplyste at da serien ble sendt fikk de en økning i henvendelser på over 17 prosent.

Hun sier at det bare er bra at en radiopersonlighet som Dancke nå velger å stå fram med angsten.

– P3 når ut til den yngre generasjonen, men også musikkmiljøet, og slik jeg ser det er dette målgrupper hun kan nå ut til med dette, sier hun og legger til:

– Hun er tilsynelatende både kul og vellykket, og det kan være fint å vise at også kule og vellykkede kan få angst. Alle har en psykisk helse, er det vi pleier å si. Å snakke hvordan man har det ufarliggjør og kan få andre til å søke hjelp.

Se musikkvideoen til P3s nyversjon av Karpe Diems låt «Attitude»-problem her, med Christine Dancke:

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj

  Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva.

  Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022, bare dager etter invasjonen.

  Gergijev har vært nær venn av president Vladimir Putin i 30 år.

  Den russiske dirigenten var en av initiativtakerne bak Østersjøfestivalen i Karlshamn i 2002, men er ikke blitt invitert de siste årene. (NTB)

  MIfOmk48Q6s
  Foto: AP