P2-program ble novelle

Forfatteren Vigdis Hjorth skulle skrive om den nakne mannen. Resultatet er en novelle basert på P2-programmet Musikkantikk.

Av Camilla E. Dahl

Musikkantikks program med barokktrompetisten Toshio Shimada har en sentral rolle i tekstamlingen "En naken mann", skrevet av 18 skandinaviske kvinner.

Vigdis Hjorth laget sin tekst til samlingen basert på Halfdan Blekens program om den japanske barokktrompetisten Toshio Shimada sendt 3. februar i år. Da var hun på skitur med P2 på øret.

Hjorth skrev en novelle om mannlig overmot, om musikk og om lytteropplevelse.

- Jeg har aldri fått en slik lytterhenvendelse før. Vigdis Hjorth tok kontakt med meg og sa at hun var lei av å skrive om den moderne mannen, og at hun ønsket å bruke programmet om Toshio Shimada i en novelle om temaet, sier Halfdan Bleken til NRKs internmagasin Torget.

Fagprogram for alle

Musikkantikk er P2s tidligmusikkprogram. Et fagprogram som også et bredt kulturinteressert publikum som målgruppe. Lyttere som ikke har tradisjonell klassisk musikkinteresse er spesielt viktige, heter det i målplakaten for programmet.

-Det er en del av det musikkfaglige Vigdis Hjorth ikke har skjønt, men det betyr ingen ting. Hun har fattet essensen av programmet, og det er det viktigste. Det viser bare at programmet fungerer på flere plan, både for de musikkinteresserte og lyttere som ikke har musikkfaglig bakgrunn. Hun har sett den testosteronfylte mannen, sier Bleken.

Komplisert intervjuform

Musikkantikk har stor formmessig variasjon på programmene, fra konsertopptak med kommentarer eller montasje til reportasjer og gjester i studio. Programmet med den japanske barokktrompetisten som hadde skapt sitt eget instrument for å spille Bachs "umulige" Brandenburgerkonsert var meget spesielt.

- Toshio Shimada forstår kun japansk, og kompetansen innen japansk er liten i redaksjonen. Spørsmålene ble skrevet ned og oversatt og deretter sendt til musikeren. Så leste han inn sine svar på japansk. Det var en original, tungvinn og dyr måte å lage program på. Lytteresponsen fra Vigdis Hjorth viser at programmet lyktes, i hvert fall overfor henne, sier Bleken.

Se også

 • Hjorth, Vigdis

Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».