Øyvind Kopperstad: Ringenes herre

Øyvind er 17 år og kommer fra Ålesund. Han fattet interesse for Ringenes Herre da storebroren Andreas fikk Ringenes Herre til jul for noen år tilbake. Fagdommer er Nils Ivar Agøy som har oversatt bøkene til norsk.

Øyvind og fagdommeren
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Øyvind er 17 år og kommer fra Ålesund. Han fattet interesse for Ringenes Herre da storebroren Andreas fikk Ringenes Herre til jul for noen år tilbake. Broren la ned forbud mot at Øyvind skulle lese boka før ham. Men han snek sek likevel inn på rommet hans før han kom hjem fra skolen og smugleste boken helt ferdig før broren rakk det selv. Favoritten til Øyvind er Aragorn forti han blir konge, og Øyvind mener han har en skjult majestet i seg trass i at han ser så lurvete ut

Foruten Ringenes Herre er Øyvind opptatt av musikk både å høre på, men mest å spille selv. Han spiller saxofon i flere storband, samt i korps.

Om fagdommeren

Nils Ivar Agøy er historiker og forfatter. Han har vært opptatt av Tolkien i over 30 år både som oversetter og biograf. Hvorfor Tolkien har fascinert ham så til de grader husker han knapt lenger, men som han uttrykker det: ”bøkene virker på meg som ingen annen litteratur gjør.”

Den store interessen for Tolkien har gjort at han har oversatt bl.a Hobbiten, Ufullendte fortellinger og Silmarillion. Sistnevnte fikk han Norsk Oversetterforenings pris ("Bastian-prisen") for beste oversettelse av et skjønnlitterært verk dét året (1995) I tillegg til oversettelse, har Agøy også skrevet en biografi om Tolkien. Den kom ut i 2003 med tittelen: Mytenes mann: J.R.R.T. og hans forfatterskap. Dette er den første boken som er skrevet om Tolkien på norsk for et norsk publikum.

Om emnet

Bokverket Ringenes herre er skrevet av den engelske forfatteren og språkprofessoren J.R.R Tolkien. Boken kom ut på midten av 1950-tallet, og er uten tvil ett av vår tids mest leste litterære verk.

Ringenes herre er beretning om den lille hobbiten Frodo som må legge ut på en lang og farefull reise for å befri verden for den skrekkelige Maktens Ring.

Historien er en hyllest til småfolk til alle tider. En hyllest til de unnselige som gjør det de må mens de vise og mektige er opptatt med sitt.

 

Kulturstrøm

 • Filmer mer tilgjengelige i 2021

  Warner Bros opplyser torsdag at de i 2021 kommer til å gjøre nye filmer tilgjengelige både på kino og på strømmetjenesten HBO Max samme dag, melder New York Times. Tiltaket innføres etter at kinoer har måttet stenge som følge av pandemien.

  Filmplakat i Hollywood.
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Dialektpris til Victor Sotberg

  YouTubar og programleiar Victor Sotberg frå Steinkjer har vunne Dialektprisen 2020. Prisen blir kvart år delt ut av Norsk Målungdom. – Det betyr heilt sjukt mykje for meg. Ikkje berre fordi eg er veldig stolt over mi trønderske dialekt, men fordi eg er glad i dialektar sånn generelt, seier 29-åringen til Norsk Målungdom.

  Victor Sotberg debuterer som artist med BlimE-låta 2020
  Foto: Svend Even Hærra / NRK
 • Operaen strømmer gratis i desember

  Den Norske Opera & Ballett får ikke ha publikum i salen, men strømmer opera, ballett og konsertopplevelser gratis fra lørdag 12. desember med premiere på Barberen i Sevilla.