NRK Meny
Normal

Øya med stor tro på M.I.A.

Øyafestivalen avslører to nye artister til festivalen og har stor tro på at minst én av dem vil bli en snakkis i 2010.

Øyafestivalen tror M.I.A. blir en av årets mest omtalte artister

Øyafestivalen tror M.I.A. blir en av årets mest omtalte artister.

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

Paul Weller på scenen i 2007

Paul Weller på scenen i 2007. I august står han for første gang på scenen i Oslo.

Foto: Jon Super / Scanpix/AP
En gravid M.I.A. sang under Grammy-showet i februar 2009.

En gravid M.I.A. sang under Grammy-showet i februar 2009.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

Denne uka har Øyafestivalen bestemt seg for å slippe én ny artist hver dag. Men så fikk de to på kroken som de ikke klarte å vente med.

Tidligere i uka har festivalen offentliggjort svenske Robyn og amerikanske LCD Soundsystem, og i tillegg til en lang liste med artister er blant andre John Olav Nilsen & Gjengen klare for konserter i Middelalderparken.

Dagens «avsløringer» er at britiske M.I.A. og Paul Weller også tar turen til Oslo mellom 10. og 14. august.

Et av årets heteste navn?

Øyafestivalen tror i følge en pressemelding at M.I.A. blir et av årets heteste navn. Mathangi «Maya» Arulpragasam, som er hennes egentlige navn, er fra England, men har røtter på Sri Lanka. Hun er klar med nytt album denne sommeren og slapp i januar låta « Theres space for ol dat I see ».

M.I.A. skapte i 2008 furore da hun fra scenekanten på Bonnaroo-festivalen kringkastet at hun skulle trekke seg tilbake. Den påfølgende avlysningen av europeiske konserter og et NME-intervju om at hun var sliten og trengte pause, gjorde ikke saken bedre.

Heldigvis var utmattelsen «bare» en baby i magen og under fjorårets Grammy-seremoni stod hun igjen på scenen, gravid i niende måned. Onsdag 11. august står hun på scenen i Middelalderparken.

Første gang i Oslo

Paul Weller fikk sitt gjennombrudd med punk/powerpop-bandet The Jam, som opplevde enorm suksess i overgangen mellom 70- og 80-tallet. De hadde i løpet av karrieren fire singler som toppet listene, en mengde andre hitlåter og deres fleste album solgte imponerende mengder. Få andre rockeband kunne matche suksessen til The Jam mellom 1978 og 1982.

Weller startet i 1983 The Style Council, et band som dro inn mer jazz og
soul inn i poplåtene. De fikk en rekke hits, men ved inngangen til 90-tallet var Weller klar for solokarriere.

I august skal han for første gang spille i Oslo.

Kulturstrøm

  • Drapsdømte Amanda Knox til Norge

    Historien om den unge amerikanske collegestudenten som ble dømt for drap i Italia rystet en hel verden. Amanda Knox ble sittende i fengsel i fire år før hun til slutt ble frikjent i 2013. Knox har siden blitt ytterligere kjent gjennom Netflix-dokumentaren Amanda Knox og senest gjennom Facebook-serien «The scarlet letter reports», hvor hun intervjuer kvinner som har opplevd å bli seksualiert og demonisert gjennom media. 22. oktober i år kommer hun til Oslo for å fortelle sin historie i samtale med Sarah Natasha Melbye.