Varm premiere på "Uteliggernes sang"

Gatepremieren på «Uteliggernes sang» gjorde inntrykk på publikum. Folk benket seg foran storskjermen på Egertorget torsdag kveld. Noen med tepper og soveposer. For å bli natten over.

Publikum på gatevisning av "Uteliggernes sang"

'Uteliggernes sang', dokumentarfilmen om Clas, Kent og Charlie som spiller inn plate til tross for sitt harde liv som bostedsløse, hadde førpremiere midt på Egertorget.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

–Vi bytter på å holde vakt og satser på at dette går bra, sier Ingunn Knudsen, arrangement- og presseansvarlig i Skofteland Film.

Kl. 23.30 hadde i alt 20 mennesker rigget seg til i soveposer på liggeunderlag på Egertorget for å delta på «Oslo Sleepover». De overnatter ute i sympati med uteliggerne som lever på gata året gjennom.

Familien til Clas fra dokumentarfilmen «Uteliggernes sang» er blant dem som overnatter.

–Vi tenkte vi skulle prøve det - for å se hvordan han har det sier Kate Breimo, søster til Clas.

Fossum-kollektivet med soveposer på "Uteliggernes sang"

Ungdommer har tatt med seg soveposer til Egertorget i sympati med uteliggerne.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

Filmen gjorde sterkt inntrykk

«Oslo Sleepover» er nå i gang, etter at at visningen av dokumentarfilmen «Uteliggernes sang» samlet rundt 300 mennesker på Egertorget midt på Karl Johan i Oslo.

–Det gjorde sterkt inntrykk å se filmen, sier Live Johanna Sandal til NRK.no

Publikum med teppe

Publikum under visning av dokumentarfilmen 'Uteliggernes sang'.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Hun tok med seg teppe og forsynte seg med varm suppe for å se dokumentarfilmen ute på gata i Oslo. Vi snakket med henne mens filmbildene av Charlies gitar beveget seg over i en psykedelisk sommerdrøm av en musikkvideo med Kent og Clas, de to andre medvirkende i filmen.

Premiere for alle

Førpremiere på dokumentarfilmen «Uteliggernes sang», ble introdusert av Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kl. 18.45 i går kveld, og lerretet var spent opp på Egertorget i Oslo. Regissør Mali Finborud Nøren var strålende fornøyd med at filmen vises utendørs.

– Det er på gata vi har spilt inn filmen, så det passer perfekt å vise den ute, hvor vi kan invitere alle. Her blir det også suppe til dem som ønsker det, sier regissør Mali Finborud Nøren.

Mali Finborud Nøren, regissør

Mali Finborud Nøren er fornøyd med å vise filmen der den er spilt inn.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

– Filmen gjør inntrykk fordi den viser en annen side av de rusavhengige som mennesker, mente helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Kollektiv-ungdom med soveposer

Sju ungdommer fra Fossum-kollektivet i Spydeberg hadde benket seg på soveposene sine foran storskjermen. Da NRK.no snakket med dem var de ikke sikre på om de skulle overnatte, men sier de synes det er ille at folk må bo på gata.

–Vi vurderte å overnatte, men fordi ikke alle ville, kan ikke noen av oss være igjen. Det er for jævlig at noen må bo på gata, og det som gjorde mest inntrykk på meg var scenen der Charlie henger opp tøyet sitt utenfor Nationalteatret stasjon, sier Tom Alexander Danielsen.

Publikum ser "Uteliggernes sang"

Publikum benket seg foran lerretet med tepper og soveposer

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

–Det har vært en drøm

«Uteliggernes sang» er en brutal, naken og humoristisk dokumentarfilmen som gir publikum et nært møte med tre rusavhengige menn som bor på gata i Oslo.

Det er også en film om musikkdrømmen, som flere enn de rusavhengige deler: Kent, Clas og Charlie får sjansen til å spille inn plate med egne låter i studio. Filmteamet har fulgt dem på veien dit.

– Det har vært veldig spennende å få være med på dette og det er en drøm som går i oppfyllelse, fortalte Charlie til NRK under forberedelsene til kveldens visning.

Spilte konsert etter filmen

Charlie signerer plater

Charlie signerer plater etter gatepremiere og konsert.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Etter filmvisningen gikk Charlie, Clas og Kent på scenen og spilte flere låter til stor jubel fra publikum. Charlie forteller til NRK.no at han er blitt inspirert og har fått flere spillejobber etter at han var med i «Uteliggernes sang» og på «Plata fra gata».

–På mandag skal jeg spille under en prisutdeling, og i forrige uke spilte jeg konsert til inntekt for et hjelpeprosjekt i Afrika - uten å ta penger for det siste naturligvis, sier han.

–Så man kan si at det går fremover! skyter han inn.

Charlie bor ikke lenger utenfor Nationalteatret, men han er glad for at folk har tatt initiativet til å sove ute i soldaritet med uteliggerne:

–Det er hyggelig at folk kommer, jeg går nok hjem og henter soveposen min jeg også, sier han til NRK.no

Vil du sove ute?

Tidligere på kvelden håpet Skofteland Film på mellom 10 og 40 overnattende under arrangementet «Oslo Sleepover» på Egertorget natten gjennom.

–Vi kan jo ikke vite hvor mange som kommer, men på Facebook har 40 bekreftet at de vil overnatte som en støtteerklæring til dem som må bo på gata hele året, sier Thomas Svane Søndergård, student med et års praksisplass i Skofteland Film.

Folk er blitt oppfordret til å ta med seg sovepose, varmt tøy og sove ute på Egertorget i sympati med uteliggerne som ikke har tak over hodet.

–For oss som bor inne kan det være noe å tenke på at noen ikke engang har dusj eller kjøleskap tilgjengelig i hverdagen, sier regissør Mali Finborud Nøren.

Regissøren lette dag og natt etter hovedpersonene

Mali Finborud Nøren

Mali Finborud Nøren, regissør, Skofteland Film.

Foto: Skofteland Film

Skofteland Film har produsert dokumentarfilmen, som blir sendt på NRK 30. og 31. mars. «Uteliggernes sang» på NRK


– Jeg har bodd på Nationaltheatret i 14 måneder og ikke alltid vært nykter, men de har fulgt meg opp veldig, sier Charlie og viser til filmteamet som har laget dokumentarfilmen.

Regissør Mali Finnborud Nøren og fotograf Per Vaage sto på dag og natt og måtte ofte lete i timesvis for å finne hovedpersonene, Clas, Kent og Charlie før de kunne filme dem.

–Livet deres på gata tvinger dem til å leve så mye i nuet at det viste seg umulig å gjøre avtaler. Ikke at de var uvillige til å stille opp, det skjedde bare i stedet stadig andre ting i livet deres. F.eks da vi skulle i studio oppstod det nervepirrende usikkerhet på om de i det hele tatt ville komme og om de ville klare å gjennomføre planene, sier Mali Finborud Nøren.

På mirakuløst vis har det likevel gått bra, og regissøren sier den store gleden har vært å bli kjent med menneskene Clas, Kent og Charlie.

–De har vist meg stor tillit ved å la meg få slippe inn i livene deres. Til tross for at de lever et liv som er så langt utenfor normalen, har de vist det fram nakent og ærlig og det krever mot, sier Mali Finborud Nøren.

Lager drømmevideoen

Uansett hvor kaldt eller varmt det måtte være, så er det på gata Charlie og bestekompisene Kent og Clas har sitt liv. Alt de eier har de med seg. Fem ganger i døgnet må de sette et skudd med heroin for å fungere.

Vi følger Charlie, Kent og Clas i hverdagen ute på gata og i prosessen med å spille inn plate. Noe som slett ikke er så lett å få til siden det er lite i livet ellers som kan planlegges. Når plata er ferdig, venter en stor releasekonsert, hvor alle skal opptre live.

 • Se trailer for filmen her:
  Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Britney: Fjern faren umiddelbart

  Britney Spears ber dommeren i rettssaken om at faren Jamie Spears, må fratas vergemålet over henne innen 29.september. Advokaten hennes ber dommeren overføre vergemålet til noen andre som kan påta seg oppgaven med å ivareta artistens økonomiske interesser på midlertidig og kortvarig basis, skriver New York Daily News. 29. september skal artisten selv vitne i rettssaken.

  «Framing Britney Spears» stiller gode spørsmål om superstjernas helse.
  Foto: The New York Times / The New York Times
 • Netflix har kjøpt Roald Dahl

  Strømmetjenesten Netflix har kjøpt selskapet Roald Dahl Story Company, som eier rettighetene til alle Dahls verk. Samarbeidet begynte i 2018 da Netflix kjøpte rettigheter til en tv-produksjon av «Charlie og sjokoladefabrikken», og de jobber også med en versjon av «Matilda the Musical». Netfix planlegger nå et helt univers rundt Dahls historier som inkluderer tv, film, live teater, produkter, bokutgivelser, m.m.

  En illustrasjon av en sjokoladeplate fra Charlie og sjokoladefabrikken med et Netflix gullkort inni.
  Illustrasjon: Netflix
 • Dokumentar om psykiske problemer

  Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
  Foto: Indie Film AS