NRK Meny
Normal

Overlevende refser EODM-vokalist etter islam-uttalelser

Franske festivaler har allerede tatt Eagles of Death Metal av plakaten etter oppsiktsvekkende uttalelser fra vokalisten i banden. Nå svarer en av de overlevende.

Jesse Hughes i EODM på scenen i Brussel

FÅR SVAR: EODM-frontmannen, som er kjent som svært politisk konservativ, mener at Frankrikes liberale kultur beredte grunnen for terrorangrepene i Paris i november i fjor og hindret publikum i å reagere da terroristene først åpnet ild. Nå får han svar fra en annen overlevende etter terrorkvelden på Bataclan.

Foto: JONAS ROOSENS / Afp

– Kjære Jesse, jeg ble akkurat ferdig med å lese det smakløse intervjuet ditt med Taki, og for å være helt ærlig så blør hjertet mitt nå. Jeg ventet med å lese det, jeg tenkte: «Hva er nytt, det kan ikke være verre enn de andre intervjuene, vi er vant med det». Men det er verre, og det er ingen sjanse i helvete for at jeg kommer til å bli vant med dette.

Slik åpner Ismael El Iraki sitt svar til Jesse Hughes i bandet Eagles of Death Metal, etter at vokalisten kommer med islamfiendtlige uttalelser i et nylig intervju i Taki's Magazine.

Skylder på islam og politisk korrekthet

Hughes sto selv på scenen sammen med bandet da svartkledde ekstremister tok seg inn på konsertstedet Bataclan i Paris og drepte 89 personer.

Til stede var også arabiske Ismael El Iraki, som i en lengre tekst publisert hos The Guardian forklarer hvor såret han ble av å lese det ferske intervjuet med Hughes.

I intervjuet forteller vokalisten at han så franske muslimer feire drapene under terrorangrepene i Paris. EODM-frontfiguren sier videre at islam er en del av problemet, og at den politiske korrektheten i Vesten gjør det lettere for terrorister å gå til angrep.

Igjen gjentar han beskyldningene om at terroristene fikk innsidehjelp av ansatte ved spillestedet Bataclan, og at muslimer i konsertlokalet ble advart før kulene begynte å regne mot publikum.

Som en følge av de islamfiendtlige ytringene i intervjuet med Hughes har de franske festivalene Rock en Seine og Cabaret Vert avlyste planlagte Eagles of Death Metal-konserter i august.

Hedrer redningsmannen

I teksten til overlevende Ismael El Iraki hedrer han en av dem som reddet ham fra døden.

– Det som plager meg mest er at du ikke skjønner at mange av oss kan takke en muslimsk mann for at vi er i live. Navnet hans er Didi og han åpnet døren som de fleste av oss brukte som utgang. Denne fyren gjorde noe som hverken du, jeg eller noen andre jeg har møtt ville ha gjort, skriver Iraki om 35 år gamle Didi som deretter gikk inn i lokalet for å hjelpe flere mennesker ut, ifølge NPR.

Ismael El Iraki påpeker at flere av terrorofrene også var muslimer.

– Ikke tro at du møter denne forferdelige fundamentale dødsbølgen alene. Fordi dette er verdenen vi lever i nå, og vi er i denne dritten alle sammen. Muslimer og arabere er står i det med deg, de risikerer å gå i møte en meningsløs, dum død akkurat som deg.

NRK.no har vært i kontakt med Øyafestivalen, der Eagles of Death Metal skal spille i sommer. De kommer ikke til å fjerne bandet fra sitt program.

Eagles of Death Metal-frontmann Jesse Hughes valgte Skandinavia for bandets første konserter etter Paris-terroren, og er rørt over mottakelsen bandet fikk under gårsdagens turneåpning i Stockholm.

VIDEO: NRK traff EODM-frontmann Jesse Hughes da bandet gjestet Oslo få måneder etter Paris-angrepene.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix