NRK Meny
Normal

Liste over norske ombord på Empress of Ireland

Her følger en liste over nordmenn ombord på «RMS Empress of Ireland» da den kolliderte med den norske lastebåten «S/S Storstad» den 29.mai 1914.

Livbåt med omkommet passasjer

Hundrevis av lik ble plukket opp fra det iskalde elvevannet.

Foto: Université du Québec à Rimouski

Sektsforskerne Geoff Whitfield og Craig Stringer i Liverpool har hatt en mangeåring lidenskap for å forske rundt mannskap og passasjerer som var ombord på ulykkesbåten Empress of Ireland.

De mener at 17 av 25 norske passasjerer omkom i ulykken, og at det ene norske medlemmet av mannskapet også druknet.

Deres liste er basert på egen forskning og tar også utgangspunkt i hvem som var på vei til Norge. Deres informasjon avviker noe fra de offisielle listene fra rederiet Canadian Pacific Railway og listen brukt på nettstedet Norwegian Heritage.

Slektsgranskerne Marianne Bakketun, Jan-Egil Mandelid og Liv Ystaas fra Voss Ættesogelag har bidratt med undersøkelser knyttet til familien Lone.

Kontakt Kjetil.Saugestad@nrk.no om du har informasjon om noen av nordmennene involvert i ulykken.

 • Les også:

Passasjerene:

 • Anna og Hans Lone med 3 små barn - alle omkommet, ikke funnet

Anna og Hans Lone var på vei hjem til slekten på Voss. De hadde med seg sine 3 små barn, sønnen Alick på 5, døtrene Lena/Rena på 3 og lille Clara på 2. De hadde billetter på 3.klasse helt nederst i båten, der de fleste omkom og ble med vraket til bunns. 32 år gamle Hans tok navnet etter slektsgården Løne da han emigrerte. 23 år gamle Anna var født Knutsdatter på gården Flatekvål i Voss og emigrerte til USA som 16 åring.

 • Fru Alvin Anderson - omkom, ikke funnet.

Hun var 41 år gammel og var på vei fra Houston, Minnesota til Norge. Unnlot å ta med sine 4 barn etter beskjed fra ektemannen. Hun reiste sammen med Andrew Carlson.

 • Hr Andrew Carlson - omkom, ikke funnet.
 • Hr Olaf Anderson - overlevde.

27 år gamle Anderson hadde bodd i Whitewood, Saskatchewan og var på vei til Trondheim.

 • Hr Peter O. Rask - overlevde.

50 år gamle Rask var på vei til Trondheim. Han våknet etter sammenstøtet men klarte ikke svømme og ble dratt under flere ganger da skipet sank, men forteller at mirakuløst fant no vrakgods å klamre seg til. Ble berget av livbåt fra Lady Evelyn.

 • Frk. Mary Bangen - omkom.

43 år gamle Bangen hadde emigrert til Calgary, Canada, i 1902, hvor hun tok en huspost. Hun var på vei på sitt årlige sommerbesøk hjem til familien i Tromsø.

Bardu Historielag har skrevet en fyldig artikkel om ulykken. Her kommer det frem at Marit Marie Olsdatter Bangen var født i Bardu og var datter av Ole Simonsen Rydningen og Marie Persdatter fra Strømsmo. Søsteren Ovedia utvandret et par år etter. Marit Marie reiste på 3. klasse med «Empress of Ireland».

 • Hr Peder Luritz Bjordal - overlevde.

37 år gamle Bjordal emigrerte til USA i 1904 og var fisker i Bellingham, Washington. Han var på vei til Bergen og var blitt amerikansk statsborger i 1907. Han dro til Norge etter ulykken, og planla å dra tilbake til USA i 1917, men kansellerte billetten han hadde bestilt på Bergensfjord.

 • Hr Nels Louis Erikson - overlevde.

48 år gamle Erikson reiste sammen med Bjordal og skulle etter planen videre til Gøteborg i Sverige.

 • Fru Samuel Bronken med datter - omkom, ble ikke funnet.

Nelsina (Sina) Bronken var født Sætre i 1860. Giftet seg med amerikanske Samuel og bosatte seg først i Nord Dakota, senere flyttet familien med til Edmonton, Canada. Sina hadde 6 barn og var på vei til Oslo med yngste datteren på 11 år.

 • Hr Anthon Eriksen - omkom, ikke funnet.

Var på vei fra Chicago, Illinois til Oslo

 • Hr Arthur Evenson - overlevde.

Var på vei fra Chicago, Illionois, til Stavanger for å feire 100 årsjubileet for løsrivelsen fra Sverige. Skulle videre til Kristiansand. Var 25 eller 30 år gammel.

 • Hr Johannes Gard - overlevde.

Var på vei fra Chicago, Illinois til sin fødeby Stavanger. Etter ulykken reiste han videre til Norge sammen med Evenson på skipet Corsican.

 • Fru Carl A. Fliflet - omkom, ikke funnet.

Josephine Bertine Fliflet, født Holm, 1862. Var på vei fra Barron, Wisconsin til Bergen. Etter en kort periode i Frelsesarmeen giftet hun seg med den norske tømmerhuggeren Carl Fliflet og fikk 3 barn og de bodde på en gård.

 • Hr Ulf Johnson - omkom, ikke funnet.

Var på vei fra Minneapolis, Minnesota til Oslo.

 • Hr og fru Magnus C. Luren - han overlevde, hun omkom, ikke funnet.

Ekteparet Luren var på vei til Stavanger fra Minneapolis, Minnesota, til sitt første besøk hjem til Norge etter 15 år i Amerika, for å feire hundreårsjubileet for Norges uavhengighet. Hun var født Sarah O. Lofthus. Magnus Luren var frisør av yrke og bidro til å redde andre passasjerer.

 • Frk Laura Johannesen Ruud - omkom, ikke funnet.

Var på vei fra Vancouver, Canada til Oslo. Hun var født i Sørum, Akershus i 1882. 31 år gamle Laura var på vei hjem etter å ha besøkt slektninger i Canada.

 • Hr Christian Samuelson - overlevde.

Var på vei fra Fort William, Ontario, Canada til Stavanger. 22 år gamle Christian ropte til en av livbåtene fra Storstad, men fikk til svar at han klarte seg bra når han kunne rope så høyt, og ble kort tid etter plukket opp av neste livbåt.

 • Frk T. Sanden - omkom, ikke funnet.

Var på vei fra Montreal, Quebec til Trondheim.

 • Hr Nils Sundberg - omkom, ikke funnet.

Var på vei fra Winnipeg, Manitoba til Trondheim. Han var 40 år gammel og hadde 5 barn med kona Manda. I passasjelisten står M. Sundberg, men enken og 5 barn krevde senere erstatning fra rederiet.

Mannskap:

 • William Victor Peterson - omkom, ikke funnet.

Petersen var oppvokst i Norge, men emigrerte til England som ung mann. Han giftet seg og bosatte seg i Liverpool i England. Han ble 59 år gammel og var skipssnekker ombord på Empress of Ireland.

Kulturstrøm

 • Westworld podcast episode 9

  I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

  Laster Instagram-innhold
 • Filmanmeldelse: «Ulvehunden» (4)

  Historien har noen kjappe overganger og enkle løsninger, men Ulvehunden er likevel en flott tegnefilm med høydramatiske topper og en interessant tematikk rundt ville dyrs tøffe møter med menneskers såkalte sivilisasjon, sier Filmpolitiets anmelder Birgir Vestmo. Les hele anmeldelsen her.

  Ulvehunden
  Foto: Selmer Media / Selmer Media
 • – Kulturpolitikken må styrke folk

  – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.