NRK Meny
Normal

Overkokt plott

Filmen "Slaget om den forbudte by" kunne fått både karakter 1 og karakter 6.

Slaget om den forbudte by
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film

Scene fra "Slaget om den forbudte by".

Scene fra 'Slaget om den forbudte by'.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film

Hør Helen de Bellis anmelde "Slaget om den forbudte by".

”Slaget om den forbudte by” skal være den dyreste filmen noen sinne laget i Kina. Resultatet er blitt et overdådig visuelt delirium i intense farger, åkre av gyldne krysantemum gullkostymer og forgylte draperier.

Bak broderte silkeslør utfolder det seg et dampende keiserlig familie drama, spekket med palass intriger, giftmord, brodermord, hevn, hat, frykt og incest. Ispedd duvende ungpike pupper, flygende ninjas og enorme, stilistiske slag i gullrustninger.

Kjent regissør

Regissør Zhang Yimou er kjent fra spektakulære og estetiske action filmer som ”Hero” og ”Flygende dolker”

Denne gangen nekter han seg ingenting i visuelle effekter. Uheldigvis er spillestilen like overdådig som effektene. Og plottet aldeles overkokt. Istedenfor et saftig drama i Shakespears ånd, faller historien over kanten og havner i ufrivillig komedie.

Det ligner sjenerende mye på et PC spill.

Helen de Bellis

Forhold til sin stemor

Filmen utspiller seg på 900 tallet i Tang dynastiet tid og åpner med praktfulle hoffscener i overdådig dekorerte korridorer. I palasset lever den keiserlige familie som fugler i et gyldent bur omgitt av streng etikette og kompanier av evenukker, tjenere og påkledere.

Under overflaten ulmer det av frykt og opprør og det er ikke så rart. Kronprinsen har et forhold til sin stemor, keiserinnen. Hun blir langsomt forgiftet av ektemannen, keiseren. Hun planlegger hevn og opprør.

Hun får med seg den yngre prinsen på det opprørske laget, mens lille prinsen klekker ut sine egne plot. Og far, keiseren, og despoten styrer og intrigerer med jernhånd.

Intrigene snører seg sammen når kronprinsens biologiske mor dukker opp som ninjakriger! Historien blir etter hvert ganske innfløkt, med helt meningsløse actionscener og en massiv slagscene i gullrustninger til finale. Det ligner sjenerende mye på et PC spill.

Slaget om den forbudte by

Slaget om den forbudte by

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film

Filmteknisk fantastisk 

Filmteknisk er ”Slaget om den forbudte by” en lekkerbisken, med slående lys, farger og kostymer. Stemningen av undertrykt frykt og isolasjon i all denne kvelende prakten er glimrende formidlet.

Alle detaljer i interiør og kostymer er omhyggelig rekonstruert. Problemet er at aktørene overspiller, til og med kinas fremste diva Gong Li faller tilbake på teatralske overdrivelser.

Halveis i filmen sklir patosen over i det pompøse og tipper over i det latterlige. Da har jeg lyst til å gi 6 i stil og 1 i innhold.

Terningkast 3