Hopp til innhold

Brøt ikke god presseskikk i lommemannsak

Hverken VG, Bergens Tidene, Dagbladet eller TV2 har brutt god presseskikk i den såkalte lommemannsaken.

Lommemannen
Foto: Politiet

Gunhild Lærum.

Gunhild Lærum

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Det er konklusjonen til Pressens faglige utvalg (PFU), som behandlet saken i dag.

Gunhild Lærum, som forsvarer tiltalte Erik Andersen, klaget mediene inn for PFU fordi de mente det var brudd på god presseskikk å publisere fullt navn og bilde av Andersen før tiltalen mot ham ble offentliggjort.

Fritt villt

Lærum er sterkt uenig i konklusjonen og beskriver sin klient som fritt vilt.

– Det beviser at i denne saken er alt lov, sier Lærum til NRK.

Ifølge Journalisten peker Pressens Faglige Utvalg i dagens kjennelse på at det er viktig å ta hensyn til den tilleggsbelastningen oppslaget representerte for Andersens familie. Men konkluderer likevel:

«Etter utvalgets mening må oppslaget vurderes i lys av sakens alvorlighetsgrad i henhold til tiltalen og det åpenbare informasjonsbehov saken over lang tid utvilsomt hadde skapt i allmennheten. Her vil utvalget særlig vektlegge det angivelige omfanget av overgrep mot mindreårige i store deler av landet. Utvalget legger samtidig til grunn avisens anførsel om at identifiseringen av tiltalte også kunne innebære at flere og nye ofre trådte fram. Verdens Gang har ikke brutt god presseskikk.»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober