Normal

Over 200 amerikanske kinoer viser The Interview

De store kinokjedene er fortsatt skeptiske, mens en rekke uavhengige kinoer har takket ja til å vise filmen The Interview.

En kinoplakat for filmen «The Interview» fotografert i Los Angeles tidligere i desember.

KOMMER PÅ KINO: En kinoplakat for filmen «The Interview» fotografert i Los Angeles tidligere i desember.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Reuters

Filmselskapet Sony Pictures besluttet tidligere i desember å avlyse den planlagte Nord-Amerika-premieren 1. juledag fordi en gruppe hackere truet med å angripe kinoer som viste filmen.

Filmen er en komedie om en talkshow-vert som hyres av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Tirsdag ble det kjent at amerikanske kinoer likevel får lov til å vise den, og ifølge Sony Pictures har til nå over 200 kinoer takket ja til filmen – et antall som kan stige.

Kinoene står for sikkerheten

En kilde i Sony sier til CNN at rundt 300 kinoer kan komme til å vise filmen.

– Vi er glade for å kunne spille en rolle og støtte kolleger hos Sony med å vise filmen, sier, Russell Collins, som driver State Theatre i Ann Arbor, Michigan.

Eventuelle sikkerhetstiltak er det de enkelte kinoene som bestemmer, opplyser filmforhandler Jan Klingelhofer til Reuters.

Administrerende direktør Michael Lynton i Sony Pictures sier selskapet fortsatt jobber med å spre filmen til et størst mulig publikum.

Store kjeder nekter fortsatt

Barack Obama peker mens han snakker i "White House briefing room"

FORNØYD: USAs president Barack Obama var kritisk til at Sony først trakk filmen. Nå er han glad filmselskapet har snudd, og likevel viser filmen.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Uavhengige kinoer utgjør hoveddelen av de over 200 kinoene. Flere store amerikanske kinokjeder sier fortsatt at de ikke vil vise filmen, som gjør narr av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Amerikanske myndigheter har åpent anklaget Nord-Korea for å stå bak dataangrepet, noe landet avviser.

Sony Pictures møtte motbør fra Hollywood og ytringsfrihetsaktivister for den opprinnelige beslutningen om ikke å vise filmen. Også USAs president Barack Obama var kritisk til avgjørelsen:

– Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator kan begynne å innføre sensur i USA, sa Obama forrige uke.

roser han avgjørelsen om å vise filmen.

– Som presidenten har sagt er vi et land som tror på ytringsfrihet og retten til å uttrykke seg kunstnerisk. Avgjørelsen som Sony og tilhørende kinoer nå har tatt, gjør folk i stand til selv å velge om de vil se filmen eller ikke. Det oppskatter vi, sier Det hvite hus i en erklæring, ifølge The Verge.

The Interview

VISES LIKEVEL: Diana Bang, som Sook, Seth Rogen, som Aaron og James Franco som Dave, i filmen 'The Interview.

Foto: Ed Araquel / Ap

Kulturstrøm

 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters