Over 1,1 million så «Skam» den siste uken

Lørdag ble den aller siste episoden av suksess-serien «Skam» vist på NRK. Over en million mennesker var innom «Skam»-siden på P3 den siste uken.

Skam fan Korea

FRA SØR-KOREA: Skam har blitt stort også internasjonalt. Dette er tatt av en fan fra Sør-Korea.

Foto: Su Jeong Cha / Privat

I sum er Skam helt enestående bruks- og seertallmessig. Skam representerer en ny og moderne form for TV-titting der både «å binge» og se i sanntid er viktige faktorer for bruken. Samtidig er det vel trygt å si at det er den største suksessen blant unge, fordi «alle» i de yngre målgruppene kjenner til Skam, sier Håkon Lund Sørensen i NRK Analyse.

«Skam»-serien er den mest populære nett-tv serien på NRK noensinne. Den har hatt bredt nedslagsfelt, både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi ser at Skam har beholdt den sterke posisjonen i Norge, og at engasjementet i verden er kjempestort tross i hele verden fordi folk har funnet andre måter å se klippene på, sier Lund Sørensen.

Sana i Skam

SANA: I den siste sesongen av «Skam» har karakteren «Sana» spilt av Iman Meskini hatt hovedrollen.

Foto: NRK

Stor kjennskap

I en kjennskapstest NRK utførte etter sesong 2, kom det frem at 98 prosent av alle 15-19-åringer i Norge kjente til «Skam». Serien ble for alvor oppdaget i utlandet sommeren 2016, og spredte seg først til Danmark og Sverige, før den spredte seg ut i hele verden.

I år har serien vært blokkert for brukere utenfor Norge. Publikum i Norden kunne derimot etterhvert se klippene som ble tilgjengelige på «Skam»-siden.

Håkon Moslet

OVERVELDET: Redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet, sier de er overveldet over reaksjonene fra publikum.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Skam har vært en viktig serie for et ungt, norsk publikum. Etter hvert sprengte serien alle rammer for alder, nasjonalitet og forbruksmønster. Serien har truffet bredt og den har truffet dypt, sier redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet.

Han sier de er overveldet over reaksjonene fra publikum.

– Da særlig fra de unge som har vært med på å prege serien fra researchfasen til et utrolig aktivt kommentarfelt og som nå sørger for at Skam lever videre i fangrupper verden over. Tusen takk til målgruppa og til fansen – uten dere hadde det ikke vært noe Skam, sier han.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK