Hopp til innhold

Over 130.000 har tatt NRKs valgomat

I løpet av det første døgnet har rundt 131.000 personer tatt NRKs valgomat på nett. – Vi er kjempefornøyd, sier prosjektleder.

Valgomat

POPULÆR: NRKs nye valgomat har hatt 131.000 brukere det første døgnet. Prosjektleder Astrid Falck-Ytter håper å komme opp på en million.

Foto: NRK

Valglogo

Onsdag lanserte NRK sin egen valgomat. Ved 13-tiden torsdag hadde over 131.000 personer brukt tjenesten.

Astrid Falck-Ytter

FORNØYD: Astrid Falck-Ytter er prosjektleder for NRKs valgomat. Hun er kjempefornøyd med antall brukere det første døgnet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Vi er kjempefornøyd, sier Astrid Falck-Ytter, prosjektleder for valgomaten.

Hun håper bruken av årets tjeneste vil komme opp på samme nivå som ved forrige valg.

– Ved lokalvalget for fire år siden og stortingsvalg i 2013 hadde valgomaten hver for seg rundt en million unike brukere, så det hadde vært moro å slå den rekorden, sier hun.

I er derimot konkurransen sterkere. Flere lokalaviser tilbyr i år sin egen valgomat. Hun roser uansett arbeidet som ble lagt ned i forkant av årets NRK-utgave.

– Innsatsen som ble lagt ned lokalt i NRK har gjort det mulig å lage en valgomat for hver kommune, så vi er veldig glade for at alle ble med.

Unge brukere

Anders Todal Jenssen

VALGFORSKER: Anders Todal Jenssen er professor i statsvitenskap ved NTNU, og sier valgomater er en god ting.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen er valgomater informative og kan hjelpe folk ta standpunkt, men sier også at det er en krevende pedagogisk øvelse å blande underholdning og kunnskapselementer.

– Ideen lar seg absolutt anvende til propagandaformål også. Det er krevende å lage en valgomat som ikke skal lede folk i bestemte retninger, sier han.

– Problemet med publikum er at de fleste er førstegangsvelgere og har en liten sans for sakenes prioritering. Derfor lar de seg oftere styre i retning av dagsorden.

Ifølge forskning er det nemlig unge personer, spesielt førstegangsvelgere, som bruker valgomater.

– Man trodde at de unge kom til å søke seg frem til større medier eller hjemmesidene til de politiske partiene for nyheter og oppdatering, men det viser seg at veldig mye av aktiviteten unge har på nett rundt valg, handler om valgomater, sier Jenssen.

Nyttig

Lars Nehru Sand

KLAR FOR VALG: Politisk kommentator i NRK Nyheter, Lars Nehru Sand, er en av flere journalister og utviklere som har jobbet med valgomaten.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK / Anne Liv Ekroll

Lars Nehru Sand fra politisk redaksjon i NRK har laget de nasjonale påstandene. Han mener det er viktig at NRK lager en god valgomat:

– Det er viktig fordi det er midt i skjæringspunktet mellom underholdning og nytte. Vi håper i tillegg at den er litt pedagogisk.

Sand er mest fornøyd med at valgomaten tar opp både lokale og nasjonale saker.

– At den er veldig lokal og alle partier kommer til orde. Det er veldig bra. Vi vil at den skal hjelpe velgerne til å sortere sine standpunkt.

– I tillegg er jeg veldig fornøyd med at man kan se hvordan man har svart sammenlignet med partiene der en hører hjemme. Det gjør det lettere å lære noe, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.